Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С майсторски класове в Созопол стартира Младежкият арт фестивал „Солинария“

Младежкият арт фестивал „Солинариясе провежда в Созопол и това не е случайно, разкри арт директорът Алекс Атанасов.

"Созопол от древни времена е културен център на нашето крайбрежие и мисля, че е перфектно място за едно такова събитие. 

"Солинария" всъщност е името на местност в южната част на Созопол. Залив, който моряците са използвали да се укриват от бури. Концертите, които са в рамките на фестивала, ще се провеждат на откритата сцена точно там." 

"Идеята е фестивалът да бъде пристан на младите таланти, в който да намират опора за своите начинания", сподели Зоя Калафатева, която е съорганизатор на форума.

Така, гледайки отблясъците на отиващото си слънце в морската повърхност, публиката на концертите ще може да се наслади на прекрасните изпълнения. А организаторите са подготвили четири дни изпълнени с голяма доза класическа музика и вдъхновение.

А още в понеделник стартира първото издание на Младежкия арт фестивал „Солинария“ с майсторски класове.  Талантливи деца от цялата страна могат да почерпят опит и вдъхновение от цигуларката Ангелина Абаджиева и пианистската Лилия Бояджиева. 

"Децата са изключително талантливи, от различни училища от цяла България, на различни възрасти. Имаше изключително голям интерес от всички. Първите, които съумяха - те се записаха", сподели Зоя Калафатева. 

"Аз като музикант, мога да ви кажа, че изключително важно е за едно подрастващо дете да поддържа форма и не само през учебната година, но и през лятото. Едни такива летни забавления, които могат да комбинират почивка с образование, са нещо наистина прекрасно. Те са много важна част от моето детство и държа да се поддържа и случва. Нямаме търпение да видим какво ще се случи на 23-ти юли, когато те ще имат концерт на откритата сцена и ще покажат придобитите и утвърдените умения", разказа Алекс Атанасов.

А и този майсторски клас предлага децата да съчетаят няколко любими неща – обичта си към класическата музика и любовта към летните емоции и морето, смята и един от преподавателите в Майсторските класове Лилия Бояджиева.

"Изключително съм удивена от високото ниво, което предлагат. Аз работя във Франция и там няма професионални училища като при нас. Много трудно се върви напред, с по 20-минутни уроци на седмица. 

За мен е истинско удоволствие, когато мога реално да работя с деца, които професионално се занимават и са имали тази база", сподели преподавателят.

Друга изненада, за която загатнаха организаторите, е един малък, но много ярък талант. Едва на 10-годишна възраст Вирджиния Спиридонова ще бъде солист.

"Вълнувам се, особено когато имам концерт. Много е приятно да свиря, защото това е нов свят. Много се зарадвах, защото това ще ми е първият път, в който свиря с оркестър. Искам да благодаря на проф. Борислава Танева за тази възможност да изсвиря за първи път с "Drop Down Community" нейното произведение „Concertino Piccolo“. Много е приятно, чувствам се щастлива всеки път като го свиря. Това винаги ще ми напомня за този момент, когато съм свирила с  "Drop Down Community" и винаги ще си го спомням", разказа малката Вирджиния. 

Проектът се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура". А произведението  „Concertino Piccolo“ се реализира с подкрепата на „Музикаутор“.

Организаторите обръщат внимание, че местата за концертите са ограничени, защото могат да допуснат само до 200 човека публика. 

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

"Солинария" в Созопол - арт фестивал за млади таланти

Първото издание на Младежки арт фестивал „Солинария“ ще се състои през следващата седмица в Созопол. Организаторите искат да подпомогнат млади артисти от различни сфери на изкуствата с предоставяне на ново творческо пространство за изява на..

публикувано на 16.07.21 в 10:00
Мирослава Кацарова

Мирослава Кацарова с концерт на "Солинария"

Един нов летен фестивал започва да пише своята история. Той е наречен "Солинария" и ще се проведе в Созопол от 19 до 25 юли. Замислен е като младежки арт фестивал, който съдържа концертни изяви и майсторски класове.   С джаз концерт..

публикувано на 19.07.21 в 11:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаска поетеса събра в антология стихове от 15 държави

42 автори от 15 държави, преведени от 9 езика и представени с над 100 творби, са събрани в антологията "Преоткрити в словото", чийто съставител и преводач е бургаската поетеса Наталия Недялкова.  В книгата са включени произведения на съвременни..

публикувано на 24.04.24 в 13:05

Първа Гергьовденска изложба в Бургас

Седем творци именици дават началото   на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18 часа в галерията на улица..

обновено на 24.04.24 в 09:41

Неда Антонова представи новата си книга "Плодовете зреят нощем" в Бургас

Неда Антонова представи в Бургас новата си книга „Плодовете зреят нощем“. Това е вдъхновен разказ за необичайна любов от която се раждат деца и митове .  „Това е за мен е различна книга, защото не е с исторически сюжет, а разказва история от..

публикувано на 24.04.24 в 09:40

Театър Българска армия гостува в Бургас с „Балдахинът“

50 години от семейния живот на една семейна двойка, проследява с хумор и философски поглед спектакълът „Балдахинът “ на Театър Българска армия. Той ще гостува днес, 24 април в Бургас. Автор на  постановката е Сидони-Габриел Колет, режисьор е Стефан..

публикувано на 24.04.24 в 09:20

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с пъстра и богата програма

Над 650 изпълнители ще пеят и танцуват по улиците на морския град, за да го превърнат в истинска цветна столица през уикенда, съобщи Община Бургас. На 5 сцени, разположени на различни места, ще се изявят 16 фолклорни танцови ансамбъла, 6 театрални..

публикувано на 23.04.24 в 12:24

Ученици от НУМСИ с концерт „Пролетта на Вивалди“

"Пролетта на Вивалди" е концерт за струнни инструменти от А. Вивалди и Г. Фр. Телеман, със солисти ученици от Национално училище за музикално и сценично изкуство  "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас. Той ще се проведе на  27 април, в 19.00 часа, в..

публикувано на 23.04.24 в 12:09

Среща в Бургас с Неда Антонова и новият й роман "Плодовете зреят нощем"

Неда Антонова представя новата си книга „Плодовете зреят нощем“ в Бургас. Срещата с писателката е от 18.30 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Романът е за една любов, за едно дете, родено по метода „ин витро”, за няколко..

публикувано на 23.04.24 в 09:48