Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дружеството ще изгради подземна инфраструктура

Граждани настояват ЕВН да ги обезщети и намали цената на услугата заради токови удари

4
Гражданите връчиха открито писмо и подписка

500 души от бургаските квартали Сарафово, Банево и Ветрен участват в подписка, с която настояват да бъдат обезщетени заради щетите, нанесени им от честите токови удари.

Днес част от засегнатите хора прекъснаха пресконференция на представители на енергодружеството и настояха проблемът да бъде решен. От компанията EVN заявиха, че подготвят проект за прокарването на подземна инфраструктура.

Не само за обезщетения за изгорелите уреди, но и за отстъпки в цената на предоставената услуга, настояват гражданите. Адвокат Драгомир Ошавков, който ги представлява безвъзмездно, обясни:

„Не поеха отговорност за досегашните проблеми, твърдят, че птиците са единствената причина за тези прекъсвания“.

Засегнатите допълниха:

„През ден по 5-6 токови удари има“;

„Токови удари по 6-7 пъти на ден, напрежението играе – ту много високо, ту много ниско“.

От компанията подчертаха, че до месец трябва да бъде подписан договор с Европейската комисия по проект за над 5,4 милиона евро, с който паралелно в трите квартала до пет години всички въздушни електропроводи ще станат кабелни.

Петър Костадинов заяви, че спазват условията на договорите с клиентите си:

„Фокусът на обезщетението е да обезщетим директната щета към електроуреда. Тези общи условия се приемат от Комисията за енергийно и водно регулиране и ние трябва да се съобразяваме с тях“.

 ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Допълнителен нощен влак ще пътува между София и Бургас до края на лятото

Допълнителен нощен влак ще пътува през Подбалканската железопътна линия по маршрут София-Бургас-София, съобщават от БДЖ. Новоназначената композиция ще се движи от утре до 12-ти септември 2021 г., за да може да предложи допълнителна възможност за пътуващите да стигнат до Бургас за предстоящите музикални фестивали край морето. Новият влак ще бъде..

публикувано на 04.08.21 в 15:55

Само с маски на Spice music festival в Бургас

Всички посетители на Spice music festival трябва задължително да си носят маски, съобщават от Община Бургас. Такива са актуалните изисквания на здравните власти. Във фестивалния град няма да бъдат допускани посетители без лични предпазни средства. Това обявиха организаторите на среща, на която бяха обсъдени всички мерки за безопасност и сигурност. Ще..

публикувано на 04.08.21 в 15:11

Ремонтират пътища в община Несебър

Продължават дейностите по поддръжка на пътната мрежа в община Несебър, съобщават от Общината.  В момента се извършват пътно-ремонтни дейности в района на селата Паницово, Приселци и Раковсково. Ремонтира се участъкът от разклона на Обзор към с. Паницово. Рехабилитират се компрометираните пътни участъци в междуселската мрежа, а в..

публикувано на 04.08.21 в 15:01

"Булевард Демокрация" на 4-ти август

Може ли в Бургас най-сетне да има кръвен център е днешната ни тема. Военноморските сили честват 142 години от създаването си, как ще чуем в предаването. Монтираха нови вендинг автомати за билети на "Бургасбус", кога ще заработят ще разберем след малко.  В пожароопасния сезон, какви мерки трябва да спазваме, за да не допуснем пожар - съветите на главен..

публикувано на 04.08.21 в 14:49

Спасиха от удавяне млад мъж на Централния плаж в Бургас

Спасиха от удавяне млад мъж на Централния плаж в Бургас. На туриста му прилошало от жегата, докато плувал в морето.  Спасителната акция е между 2 и 3 пост е по обяд, когато млад мъж е забелязан да се дави в морето,   разказа старши спасителят Жельо Костадинов: "Мъж на видима възраст от около 32-33 години влиза във водата, губи съзнание, припада..

публикувано на 04.08.21 в 12:31

Монтират новите вендинг – машини за билети

До края на седмицата трябва да заработят всички нови вендинг – машини за продажба на билети в Бургас. Първата вече е монтирана на терминал „Изгрев“, посочи управителят на „Бургасбус“ Петко Драгнев. Предстои поставянето на устройствата на Терминал „Юг“ и на Централната автобусна спирка, добави той: „Чакаме фискалното устройство настроено в..

публикувано на 04.08.21 в 11:34

80% от пожарите са причинени от човешка дейност

80 на 100 от пожарите са причинени от човешка дейност. Това каза главен инспектор Николай Николаев,началник на регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението". Най-често причината за тях е небрежност и безотговорност, като най-добре е въобще да не с епали огън, заяви той. "Паленето на огън и използването на туристически..

публикувано на 04.08.21 в 11:31