Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С финасиране по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура”

Модернизират тяговите подстанции по ж.п. линията "Пловдив - Бургас"

Обновени са 5 подстанции, предстои модернизация на съоръжението в Чирпан

| обновено на 21.07.21 в 19:43
Снимка: НКЖИ

Модернизацията на железопътната инфраструктура между Пловдив и Бургас има за цел постигане на по-бързи пътувания за пътниците и по-добри връзки със съседните държави. Линията е с дължина 292 км, от които 139 км – единична и 153 км – двойна линия. Проектната скорост по железопътната линия варира между 100 – 160 км/ч. Тя е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“ на Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T), който свързва Централна Европа със Средиземноморието на юг и с маршрутите на север до Германия. 

Захранването с номинално напрежение 25kV на въздушната контактна мрежа се осигурява от тягови подстанции, които се обновяват по проекта за рехабилитация на ж.п. линия Пловдив – Бургас – фаза 2 по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020".

Има сключен договор и е готов техническия проект за модернизация на тяговата подстанция в гара Чирпан. Очаква се разрешение за строеж, за да започнат и конкретните дейности. По тази приоритетната за страната ни жп линия има 6 тягови подстанции, като 5 от тях вече са модернизирани – това са Стара Загора, Нова Загора, Ямбол, Карнобат и Бургас, съобщи инж. Иван Бакалски, ръководител на проекта.

Тяговите подстанции това са съоръженията, които подават електрозахранване за влаковете по контактната мрежа. Те осигуряват преобразуване напрежението от 110 на 25 киловолта. Подстанциите се наричат „тягови“, защото осигуряват тяга, придвижване на влаковите композиции. Те са разположени на разстояние от 35 – 40 км една от друга.“

Обновяването на подстанции се налага, за да може да се осигури движението на влаковете и за това са обновени мощностите на тяговите трансформатори. Изгражда се и система за управление на тези подстанции от диспечерския център в Пловдив. В тях няма персонал, те са напълно автоматизирани.

„За преодоляването влиянието на реактивната енергия са монтирани специални компенсиращи устройства. Така по трасето се спестяват около 1000 лева на месец, тъй като тези устройства нулират това влияние. Чрез модернизацията постигаме  сигурност на захранването , по – голяма мощност и дигитализация при управлението“, коментира още инж. Бакалски.

С успешното изпълнение на проекта за модернизация на тяговите подстанции по жп линия та Пловдив – Бургас се постига надеждност за повече от 30 години общ  жизнен цикъл, отговарящ на действащите европейски и национални стандарти.

повече може да чуете в звуковия файл:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отлагат концесионните плащания на летищата във Варна и Бургас

Правителството одобри отлагане на плащането на концесионното възнаграждение за първото шестмесечие на 2020 г. за летищата във Варна и Бургас. Това съобщават от правителствената пресслужба. С това ,ешение срокът за плащането се удължава с още 184 дни, като вноската, отложена от 31 юли 2020 г. за плащане до 31 януари 2021 г., която беше отложена за..

публикувано на 04.08.21 в 15:49
Жътва в Добруджа

По-висок добив на пшеница и ечемик в Бургаско

Добивите от пшеница и ечемик в Бургаска област са 4 пъти по-високи в сравнение с миналата година. Изкупната цена на продукцията се запазва без промяна. Тя е 360 лева за тон пшеница и 320 лева за тон ечемик. Заради сушата миналата година добивите бяха изключително ниски. Зърнопроизводителите сега отчитат много по-добра реколта, каза председателят на..

публикувано на 04.08.21 в 10:32

Кубик вода в Ямбол вече струва 2.66 лева

От началото на този месец жителите на Ямбол заплащат нова, по- висока цена, за питейната вода. Поскъпването е заради влязлата в експлоатация пречиствателна станция за отпадни води. Кубик вода в Ямбол вече струва 2.66 лева. С новата такса „пречистване на отпадъчни води“, увеличението е с 42 стотинки за битовите абонати, а промишлените ще плащат между 46..

публикувано на 04.08.21 в 08:50

Три дни "Бургасбус" осигурява допълнителни нощни курсове по линиите Б11 и Б12

 „Бургасбус“ ЕООД пуска  допълнителни нощни курсове от 6-ти  до 8 -ми август. Целта е да се  улеснят  жителите и гостите на града, решили да посетят Spice music festival. Те ще са по линиите Б11 и Б12. Часовете на тръгване са следните: * Линия Б11 – от Терминал „Меден рудник“ и от Терминал „Изгрев“ в 00.10 ч. * Линия Б12 – от Терминал „ Меден рудник“..

публикувано на 03.08.21 в 15:26
Снимката е илюстративна

Община „Тунджа“ прекрати поръчката за обществен превоз

Община „Тунджа“ прекрати поръчката за обществен превоз на пътници по автобусни линии, които са част от областната транспортна схема, заради писмен отказ на двамата кандидати да сключат договор. Срокът за обжалване на прекратяването е 9 август, след което обществената поръчка ще бъде отново обявена. Общественият транспорт на територията на общината ще..

публикувано на 03.08.21 в 11:06

Предложения за регламентиране на превоза на малки туристически групи

Екипът на служебния министър на туризма започна  законодателна инициатива, с цел регламентиране на превоза на малки туристически групи в превозни средства тип 8+1 и изсветляване на този сив сектор. Проблемът година наред остава нерешен.През последните два месеца са били проведени четири работни срещи – една на ниво министри и три – на ниво..

публикувано на 02.08.21 в 15:55

Приятели на морето събраха половин тон отпадъци

Водолази почистиха морското дъно около моста в Бургас . Над 30 чувала с метал, стъкло и пластмаса бяха извадени в инициатива за намаляването на морските отпадъци.  Зоната на моста и любимо място за разходки на жители и туристи, но водите крият не само морски тайни. Мая Русева от общината за извозените в неделния ден отпадъци:..

публикувано на 01.08.21 в 12:14