Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Платформа във водата за хората с уреждания ще има на плаж Силистар

 В началото на седмицата стана ясно, че паркингът до  плаж на Силистар е безплатен и достъпен за всеки, който желае да го посети. С усилията на концесионера и институциите един дългогодишен проблем беше решен. Ивицата се стопанисва за първа година от Кирил Йовнов, който инвестира с намерението да я превърне в още по-желана за плажуващите. 
Нямахме време за подготовка, чистихме всичко на ръка, плажът беше изключително мръсен, защото не беше стопанисван миналото лято, разказа той. Съумяхме да поставим съоръженията, доставихме машина за почистване на плажа. Има ресторант и барче, идеята е ивицата да остане в този вид, да не се превръща в страшно модерен плаж, подчерта Йовнов. Находището на пясъчна лилия е заоградено с въжета има и указателни табали, за да не преминават плажуващите през този терен.Целта бе да ги защитим, уточни концесионерът.
Платформата във водата за хората с увреждания ще бъде изградена догодина. Тя трябва да се изработи съобразно това какви са теченията там,какви са вълните:
Минава една процедура по разрешение,за да бъде сложено съоръжението.Засега сме обособили една площадка, където може да се стигне с инвалидна количка  и ако имат нужда хора с увреждания, на място, който е и да е от тези, които работят на плажа, моментално ще съдейства. Имаме този човешки ресурс да закараме човека до плажа.
Кирил Йовнов обясни още, че туристопотокът се е увеличил през последните дни и очаква той да се завиши, предвид корона ситуацията в Гърция. Концесионерът даде за пример Миконос, където заради затягането на мерките се очаква отлив от желаещи да почиват.
ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лапчев: 2020 г. беше добра за бюджета на Царево

2020 г. е била добра за бюджета на Община Царево. Това коментира по време на общественото обсъждане на неговия отчет кметът Георги Лапчев. Близо 16.5 млн. лв. е изпълнението на приходната му част, от които над 11 са били местните постъпления, посочи Лапчев и добави: “За 2020 г. ние имаме нов сграден фонд. Това е спортната зала и новата..

публикувано на 16.09.21 в 13:22
Архив

Бургас се включва в протестите "Свобода за бизнеса"

Протест на собственици и работещи в заведения ще се проведе днес в Бургас. Недоволството им е насочено срещу ограничителните противоепидемични мерки и липсата на адекватна подкрепа за засегнатите бизнеси.  След серия протести под мотото „Свобода за бизнеса“ в страната  шествие на недоволни се очаква да премине и по бургаските улици...

публикувано на 16.09.21 в 08:20

Нелегалният улов на диви миди затруднява бранша

За нерегламентиран улов на диви миди сигнализират от Асоциацията на производителите на рибни продукти БГФИШ. Те посочват, че по този начин браншът ще да бъде компрометиран и има риск за здравето на хората. Според тях институциите трябва да предприемат мерки. Те са притеснени, че ако проблемът се задълбочи може да бъде спрян износът на България на..

публикувано на 15.09.21 в 14:06

Цената на пшеницата е по-висока тази година с около 15-20 %

Рекордни добиви отбелязват тази година зърнопроизводителите в страната. В сравнение с предишни години те са с около 10-15 % по-добри в област Бургас. Разликата с 2020 г. е още по-значителна. „Ако примерно миналата година сме жънали рапица от 30 до 50 кг., тази година е 250 – 300 кг. Ако пшеницата беше между 100 – 130 кг. от декар, тази година..

обновено на 14.09.21 в 10:01

Гроздоберът започна, очакват добра реколта в Бургаско (обновена)

Гроздоберът започна в Бургаско. Стопани вече прибират реколтата от ранните сортове грозде в общините Поморие и Сунгурларе. Очакванията са за добра реколта и като количество и като качество.  Кампанията по прибиране на реколтата се измести тази година с една две седмици по – късно към средата на месеца. Причините са в по..

обновено на 10.09.21 в 13:51

Наши и чужди туристи откриха етнографския комплекс "Ченгене скеле"

Голям интерес от наши и чужди туристи към етнографския комплекс "Ченгене скеле" край Бургас месец и половина след отварянето му отбелязват от екипа.  Посещаемостта надмина всички очаквания, коментира в ефира на БНР-Бургас рибарят Гошо Димов, който отговаря за демонстрацията на традиционния занаят:   "Идват хора от цялата страна с..

обновено на 09.09.21 в 13:53

Необходим е икономически анализ за линия по море Бургас- Истанбул

Реализирането на проект за редовна пътническа линия по море между Бургас и Истанбул може да се случи след  икономически анализ за рентабилността на бърза морска линия и за потенциалната й честота със седмичен график до голямата турска община. Консулът в Бургас Сенем Гюзел заявява,  че се търси възможност такъв проект да се осъществи чрез..

публикувано на 09.09.21 в 12:38