Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Експерти: Въвеждат зелена вълна по "Демокрация“, булевардът е безопасенВ края на август по булевард „Демокрация“ ще се въведе зелена вълна за придвижване на превозните средства. В момента се извършва мониторинг за натовареността на пътната артерия. 

Преброяване на превозните средства и пътниците по булевард „Демокрация“ се провежда в момента.  Данните ще послужат за изговяне на система за зелена вълна за придвижване на автомобилния поток, обясни Даниела Алексиева – управител на дружеството Иновационни системи Бургас

„Сега, когато сме вече в експлоатационен период на булеварда преброяването ще подпомогне изграждането на интегрираната система за управление на трафика, която ще регулира още по-добре движението на автомобилните потоци по булеварда“

Целта е да няма излишно спиране по светофарите. Дали това ще рефлектира и на времето на придвижване на градските автобуси, които в момента пътуват в така наречените бързи коридори?

В момента не можем да дадем категорична оценка дали автобусите са по-бързи, докато не тръгне тази зелена вълна“, посочва началникът на общинския отдел „Пътна безопасност“ Иван Гюлев. Очаква се тя да бъде въведена до края на август.

Спазени са всички нормативни изисквания при проектирането на бул. „Демокрация“, става ясно от становище на община Бургас, оповестено в комисиите на общинския съвет. То е по повод позиция на камарата на архитектите и инженерите, които в края на юни изразиха безпокойство от новата организация на движение там. Не предвиждаме промени или корекции за момента, каза началникът на общинския отдел „Пътна безопасност“ Иван Гюлев и допълни:

Класът на улицата отговаря за такова успоредно паркиране, така че проектът е съобразен с наредбата. Това нещо е спазено процедурно. По-малките като размер места за паркиране са законосъобразни и регламентирано са направени в такъв размер. До момента не сме забелязали да имаме пробреми с организацията на движение".

Гюлев коментира и катастрофата от вторник, при която кола и автобус се сблъскаха до пресечката на ул. "Иван Богоров". "Не новата организация на движение по булеварда е виновна, а шофьорът на колата, който завива към улицата със забранителен знак и блъска градския автобус. Призовавам всички водачи да спазват правилата за движение, да се придържат стриктно към тях и аз гарантирам, че няма да има проблеми“, подчерта той.  

Освен реакция на експертите от камарата на инженерите и архитектите, реконструцията на бул. "Демокрация" предизвика вълна от недоволство сред гражданите. Според тях тя е рискова и създава предпоставки за пътни инциденти. Освен в социалните мрежи, част от тях изразиха недоволството си и на пътя, като затвориха за кратко булеварда в края на юни.  

Повече чуйте в звуковия файл:  


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-сигурни влакове след модернизация по жп-линията Пловдив-Бургас

Нови модерни системи за сигнализация и телекомунакация се изграждат в момента по жп-линията Пловдив-Бургас. С тях ще се управлява по-добре безопасността на железопътния транспорт, а закъсненията на влаковете ще бъдат сведени до минимум. Предвидени са и редица нововъведения в полза на пътниците.  Изграждането на новите системи е..

обновено на 16.09.21 в 18:02

Потокът от мигранти в Странджа се е увеличил

По 30-40 мигранти преминават в района на малкотърновските села на ден. Това са млади хора, предимно мъже, твърдят местни жители. Според  тях, контролът на Гранична полиция също е завишен през последните месеци.  Ловци засичат групи в близост до селата, въпреки това хората не се страхуват и знаят как и на кого да съобщят за чужденците, обясни Стоян..

обновено на 16.09.21 в 17:22
нефтени утайници край Пода

РИОСВ: Няма замърсяване на въздуха, чистени са утайниците

11 сигнали на граждани за миризми на нефтопродукти са постъпили само за час тази сутрин, информират от РИОСВ – Бургас. ( вижте повече тук ) Извършена е проверка на основната плщадка на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД съвместно с Регионална лаборатория-Бургас към Изпълнителна агенция по околна средa. През изминалото денонощие там са извършвани..

публикувано на 16.09.21 в 17:07

Над 300 души се включиха в протеста "Свобода за бизнеса" в Бургас (СНИМКИ)

Близо час и половина с оглушителни скандирания, освирквания, сигнални аларми и силна музика над 300 ресторантьори, собственици и служители на нощни заведения, представители на детски центрове, както и на сватбарския бранш протестираха в Бургас. Те настояват да отпаднат ограниченията за заведенията и бизнесите им, наложени заради влошената..

обновено на 16.09.21 в 16:50
Снимката е илюстративна.

Висок остава рискът от пожари в Ямболска област

Висок остава рискът от пожари в Ямболска област. Продължава и порочната практика за паленето на стърнища и растителни отпадъци в зеленчуковите градини.  Въпреки понижението на температурите, опасността от пожари е голяма. Изоставени имоти и дворове, особено в селата, са сред най- рисковите места, предупреди за пореден път началникът на Регионалната..

публикувано на 16.09.21 в 16:17

Бургас отново замириса, десетки сигнали за задушлива миризма в целия град

Бургас отново замириса, десетки сигнали за задушлива миризма в целия град Десетки бургазлии сигнализират за неприятна, задушлива миризма, която се е усещала в града тази сутрин. БНР-Бургас се свърза с хора, които живеят в различни квартали – „Славейков“, „Лазур“, „Братя Миладинови“, „Изгрев“ и „Сарафово“. Миризмата наподобява на газ..

обновено на 16.09.21 в 16:07
Община Сливен

Общинският съвет в Сливен прие изменение на бюджета

Общински съвет Сливен одобри Програма и план на действие за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на общината за периода 2021-2025 г. и Програма за опазване на околната среда 2021 г. – 2028 г. Съветниците гласуваха и актуализацията на бюджета.  Общо 46 предложения бяха подложени на гласуване. С 27 гласа „за“..

обновено на 16.09.21 в 15:46