Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученици на проф. Ростислав Йовчев ще го почетат с концерт в Созопол

Музикантът проф. д-р Ростислав Йовчев, който си отиде от този свят в края на месец юни, ще бъде почетен с грандиозен концерт, изнесен от негови признателни ученици.

Събитието ще е днес от 19:30 часа в Археологическия музей на Созопол. Входът е свободен, а всички участници са се съгласили да свирят без хонорар. Концертът е част от програмата на Лятна Академия на изкуствата, който се провежда за 16-а поредна година.

Първоначалният план е бил самият проф. Йовчев да излезе на созополска сцена, за да представи малко познатата в България бразилска музика. В организацията на концерта се включва и Бразилският културен институт „Зенон“. След като големият музикант прекратява земния си път, неговите ученици Стефания Русева, Георги Белчев, Елица Мирчева, Павлина Радионова и Зорница Гетова съвсем спонтанно решават да заменят своя преподавател на сцената.

Една от изненадите ще бъде участието и на младия български пианист Емануил Иванов.  Едва 20-годишен, той вече е печелил първа награда на един от най-авторитетните световни клавирни конкурси – “Феручио Бузони” в Болцано. Пътищата на Емануил Иванов и Ростислав Йовчев се пресичат на клавирен конкурс. Така известният музикант става ментор на младия талант.

На концерта в Созопол ще присъства и семейството на проф. Йовчев – съпругата му Бояна и дъщеря му Любомира. Специални гости ще бъдат още директорът на Културния институт „Зенон” – госпожа Нара Васконселос, културният аташе на бразилското посолство – господин Умберто Грило и дипломати. Проф. Ростислав Йовчев е един от първите преподаватели в лятна Академия на изкуствата. Той се включва в нея още през далечната 2005 година. 

„Чест е за екипа на Академията, че годините ни превърнаха в приятели. Запознахме се преди 16 години, а сякаш беше вчера. В неговата компания никога не беше скучно. Той беше ерудирана личност, перфекционист в работата си, беше толкова добронамерен, позитивен, ведър. Винаги готов до помогне, да се раздаде... Ще цитирам думите на приятеля му Пламен Хаджийски: „Ростислав беше способен да превърне и най-разстроеното пиано в магически театър, да вдигне непроницаемата всекидневна завеса пред очите и ушите ни, да отнеме всяка тегоба от света около нас и да ни поведе на вълнуващо пътешествие високо над схлупените облаци на забързаната ни суета.“, спомня си Петя Великова.

Ростислав Йовчев е професор по пиано в Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров” – София. Носител на отличията „Кристална лира”  и „Златна лира” на СБМТД. Активно концертиращ пианист, има многобройни записи, бил е клавирно жури на много национални конкурси и е осъществил многобройни майсторски класове в България, Южна Корея, Турция, Румъния, Италия и т.н.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Минифестивал на анимационното кино за малки и големи в Бургас

Минифестивал на анимационното кино предстои в Бургас през уикенда. Той ще включва изложба, интересен уъркшоп, детска, студентска и пълнометражна анимационна филмова селекция.   Домакини на прожекциите са Културен център „Морско казино” и новият Център за съвременно изкуство и библиотека. Идеята за подобен фестивала е от..

публикувано на 17.09.21 в 09:50

Каталог с народни носии показва многообразието и красотата на облеклото в Бургаско

21 традиционни фолклорни носии от Бургаско са включени в каталог „По дрехите посрещат“, който е създаден от Регионалния исторически музей – Бургас. Представени са дрехи от Странджа, Карнобатско, Айтоско, Източна Стара планина и др. Някои от тях досега са били във фондохранилищата и не са показвани пред публика, разказа авторът на..

публикувано на 17.09.21 в 09:30

Ще ремонтират сградите на ямболска галерия с 4,3 млн. лв.

Предстои цялостен ремонт на сградите на художествената галерия "Жорж Папазов" в Ямбол. Реконструкцията ще се осъществи изцяло с европейски средства. За ремонта на сградите Община Ямбол вече е подписала договор за получаването на безвъзмездна финансова помощ от близо 4 млн. и 300 хиляди лева по оперативна програма "Региони в растеж", потвърди..

публикувано на 17.09.21 в 09:06

Театър "Веселие" търси нови актьори

Театър „Веселие” - Бургас обявява прием за нови актьори на различни възрасти. Всеки от 15 до 65 години , който има желание да се занимава с театрално изкуство може да стане част от трупата, съобщи ръководителят й Атанасия Петрова. " Театралната трупа води началото си от 2018г.,когато се събират непрофесионални актьори с разнородни професии-..

публикувано на 17.09.21 в 08:45

Международен фестивал на историческо документално кино DOCK 2021 в Бургас

Четвъртото издание на Международния фестивал на историческо документално кино DOCK 2021 предстои в Бургас. То ще се проведе в Дома на нефтохимика и експозиционен център „Флора“в продължение на 5 дни от 17 до 22 септември. . Конкурсната програма на фестивала след прецизна селекция представя 10 филма на изключително  ниво , съобщи..

обновено на 17.09.21 в 08:23

Онлайн благотворителна изложба „Порив за полет“ в Бургас

За пета поредна година Центърът за социална рехабилитация и интеграция в Бургас организира благотворителната изложба под мотото „Порив за полет“. Това съобщават от Община Бургас. За втора година експозицията ще се проведе онлайн на фейсбук страницата на Центъра: https://www.facebook.com/csri.san.stefano В рамките на месец, ще бъдат..

публикувано на 16.09.21 в 12:14

Изпращаме лятото с концерта "Обичам Бургас"

Много настроение и най-добрите бургаски изпълнители ни очакват тази събота от 20.00 часа в Летния театър, за да изпратим заедно лятото с емоционалния концерт “Обичам Бургас“. На сцената ще излязат Тони Димитрова, Стефан Илчев, „Петте сезона“, Кристина Дончева, Мария Цветкова, Дражо Бошнаков, Ажда Чаушева, дует „Бургас“, „Фортисимо“,..

публикувано на 16.09.21 в 11:09