Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигнал до БНР - Бургас:

Електрически тротинетки се карат с висока скорост в пешеходната зона на Поморие

Кметът призова полицията да засили контрола, оттам напомниха, че Общинският съвет има право да ограничи скоростта на скутерите

4
Анастасия Страволемова показва знака, че централната улица на Поморие е пешеходна зона




Електрически тротинетки се карат с висока скорост в пешеходната зона на Поморие и създават опасност за инциденти. Сигнал за това получи БНР-Бургас. Пешеходната зона на Поморие е обозначена със знаци, въпреки това по нея хвърчат електрически тротинетки, алармира Анастасия Страволемова, която живее в Лондон, а от две седмици е на почивка в курорта:

„Карат безразборно по всички места в града, най- вече по пешеходните алеи и крайбрежните алеи, където вечер след 23.00 ч. дори се организират гонки. Това, което е притеснително за мен е, че карат срещу хората с много голяма скорост в пешеходните алеи. По булевард „Пейо Яворов“ група тийнейджъри отново караха директно срещу атракционния влак“, обясни тя. Според нея е въпрос на време е да стане инцидент.

Наша проверка в Поморие показа, че действително по главната улица на града се карат електрически тротинетки. Млада жена на скутер заяви:

"Честно казано не знам правилата за тротинетката, не знам къде да ги науча. Съгласна съм, че тук не трябва да има тротинетки. Да, виновна съм, за което съжалявам. Сега се замислям. Скоростта от 25 км/ч и когато има навалица-не мога да си представя, ако не мога да спра и блъсна жена или дете, става нещо страшно!"

Заради подобни проблеми, законодателят създаде регламент, а за нарушителите са предвидени и санкции.

„За да се реши проблема с електрическите тротинетки по улиците на Поморие, трябва да се завиши контрола от страна на районното полицейско управление в града“, заяви кметът Иван Алексиев. „Ние имаме такова звено „Обществен ред и сигурност“, което работи по наредбите на Общинския съвет в Поморие. Каквото е необходимо го правим, но няма как на всеки ъгъл да сложим наш служител. Затова през лятото гласуваме допълнителни средства, за да дойдат командировани полицаи, да има достатъчно присъствие на полиция и да осъществяват съответния контрол. От тази бройка командировани полицаи сме предвидили няколко души, които да са по линия на КАТ, точно в тази връзка“, допълни той. Алексиев уточни, че сигналът на туристката, че водачите на електрически тротинетки създават предпоставки за инциденти, е препратен до полицията.

От там обаче обясниха, че той все още не е получен в полицейското управление в града, но когато това стане, ще бъде направена проверка. Говорителят на областната дирекция на МВР Цветелина Рандева посочи, че нормативът за този вид транспорт дава правомощия и на общините:

„Във въпросната нормативна уредба за електрическите пътни превозни средства изрично е споменато, че Общинският съвет със своя наредба може да определи по-ниска от максимално допустимата скорост. Общоприети са 25 км./ч. Редът за определянето на задължителните зони за паркиране на въпросните електрически превозни средства, включително максимално допустимият им брой, както и условията и реда за тяхното ползване и предоставяне, също са в режим, който Общинският съвет реално трябва да определи.“

50 лева е глобата за движение извън определените места и за карането на тротинетката със скорост над 25 км/ч. В детайли да се разпишат изисквания, които да се отнасят не само до водачите, но и до отдаващите под наем скутери, призова Рандева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Софиянец се самопростреля във вилна зона "Маджестик"

Откриха мъртъв 39 –годишен софиянец във вилна зона „Маджестик“, която се намира между Сарафово и Поморие, съобщиха от пресцентъра на бургаската полиция.  Мъжът се е самопрострелял със законно притежаван от него пистолет.  Вилата е била наета от него и приятелката му за почивка, но след скарване между двамата тя се е прибрала обратно в София. От..

публикувано на 14.07.24 в 16:57

Трима души са задържани с над 800 гр. марихуана в Свети Влас

Трима разпространители на наркотици са били задържани по време на специализирана операция на територията на Свети Влас, съобщават от пресцентъра на МВР. Тя е била реализирана от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ на 12 юли. При проведените действия са извършени лични обиски, огледи и претърсвания на автомобили и..

публикувано на 14.07.24 в 12:26

Полицаи иззеха над 20 000 флакона с райски газ по Южното Черноморие

Над 20 000 флакона с  райски газ, продавани на различни места по Южното Черноморие, са открити и иззети при масираните полицейски операции, проведени в последните дни от служители от отдели “Икономическа” и “Криминална полиция” към ОДМВР - Бургас.  Установени са общо 19 лица, продаващи балони с райски газ, на които са съставени предупредителни..

публикувано на 14.07.24 в 09:26
Христо Узунов - гл.експерт Дирекция

Христо Узунов: Над 150 нарушения за половин месец констатираха данъчни инспектори

Над 150 са нарушенията на данъчното и осигурително законодателство по Черноморието. Това констатираха данъчни инспектори при проверки, само две седмици след началото на лятната контролна кампания на Националната агенция за приходите. Извършени са над 800 проверки, половината от тях са по Южното Черноморие. Проверени са търговски обекти, питейни..

публикувано на 13.07.24 в 16:32
Пожарникар от екипа, изпратен да угаси пожара в парк

Пожар пламна в парк "Росенец" до Бургас

Пожар избухна в широколистна гора в парк "Росенец" до Бургас.  На място бе изпратен един противопожарен автомобил с екип от огнеборци.  Огънят е обхванал малка площ. В парка се намира лятната резиденция на почетния председател на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган, където днес отиде съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров. Той напусна..

публикувано на 13.07.24 в 15:08

АПИ ограничава движението на камиони над 20 тона в 6 области

Агенция "Пътна инфраструктура" ограничава движението на камиони с тегло над 20 тона в шест области утре (14 юли) между 13 и 21 ч, съобщи пресцентърът ѝ. Причината е очакваното горещо време с температури над 35 градуса на сянка . Целта е да се намали рискът от деформации на пътната настилка и да се опази животът и здравето на пътуващите. Областите са..

публикувано на 13.07.24 в 12:20
Пожар. Снимката е илюстративна.

Пожарът в Ямболско се разрасна на 6000 дка, гори и широколистна гора

На б лизо 6000 декара се разрасна пожарът, който избухна вчера в  района на ямболските села Мелница и Гранитово. Първоначално той обхващаше 1000 дка сухи треви и храсти.  В момента няма опасност за населените места, уверяват властите. В овладяването на огъня са включени десетки пожарникари, военни граничари и горски служители. Продължава..

публикувано на 13.07.24 в 11:58