Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кинoклас Бургас показва филма си на „София филм фест на брега“

Филм, създаден от Кинокласа в ракмите на "София филм фест на брега", ще бъде показан днес от 18.00 часа, заедно с филма на режисьора Иван Владимиров “Сцени от живота на една актриса”, в рамките на "София филм фест на брега". Пълнометражният дебют на Владимиров беше филмът, избран от проф. Дюлгеров, върху който учениците създадоха своя интерпретация в рамките на Кинокласа.

За трета поредна година Киноклас Бургас към “София филм фест на брега” предостави уникалната възможност на кинолюбители на възраст от 16 до 30 години да се потопят в света на киното и да участват в процеса на заснемане на филм като режисьори, оператори, актьори, сценографи, монтажисти, звукорежисьори.

Кинокласът се състои от три етапа. Първият етап от обучението започна в началото на февруари и включваше онлайн лекции, водени от ръководителя на Кинокласа режисьора Надежда Косева и от други доказани специалисти в българското кино като актрисата Мартина Апостолова, операторите Кирил Проданов и Георги Челебиев, сценографката Ивелина Минева. След прожекция на филма “Сцени от живота на една актриса” и дискусия с режисьора на филма учениците се разпределиха в екипи и продължиха работа.

Вторият етап трябваше да започне на 10 март на живо, но по средата беше осуетен заради противоепидемичните мерки, наложени от правителството дни преди това. Той включваше подготовка и снимачен процес, както и монтаж на заснетия материал. Подготовката и снимачния процес успяха да се случат в рамките на 2 дни, благодарение на добрата организация и мотивацията на участниците в Кинокласа, а монтажът се случи онлайн.

Третият етап вече е в ход – той предвижда гледане на филмите от програмата на 19-ия “София филм фест на брега”. Задължителното обсъждане на някои от тях с техните автори или с ръководителя на Кинокласа Надежда Косева тази година е публично и всеки, който иска, може да вземе участие. На 24 юли от 21.30 ч. в двора на Културен дон НХК ще бъде обсъден грузинския филм “Начало”. Ще бъдат анализирани и филмите от късометражната програма, на един от които Младежко жури  ще присъди наградата на Областния управител на Бургас за най-добър късометражен филм. Младежкото жури е сформирано от най-активните участници в Кинокласа и е с председател Симона Славкова и членове Алекс Колева, Сет Стаматова, Ния Караянова, Дара Дочева, Ивайло Димитров, Димитър Петков, Божана Славкова и Михаела Кацарова.

В късометражната програма ще бъде показан извънредно и филмът “Озарение”, посветен на големия бургаски поет Христо Фотев, режисиран от Христо Симеонов и заснет от Христо Димитров – Хиндо, по техен съвместен сценарий. Прожекцията ще се състои на 19-ата годишнина от кончината на Христо Фотев – 27 юли от 16 ч. в Културен дом НХК.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

РИА представи първия си сингъл

Младата изпълнителка РИА представи с концерт в градината на столично заведение първия си сингъл „Нашата мечта“ и видеоклипа към него. В присъствието на своите родители Мери и Миро от Мери Бойс Бенд, обичаната Тони Димитров и дъщеря ѝ, актьора Дарин Ангелов, режисьорите Васил Стефанов и Стефка Николова и приятели, младата певица изпълни любимите..

публикувано на 25.09.21 в 18:38

45 театрални плаката показва в изложба Стойко Сакалиев

Над 40 театрални плаката показва в своя изложба в Бургас художникът и преподавател във Филиала на Националната художествена академия в града Стойко Сакалиев. Поводът бе неговият 65-годишен житейски и 35-годишен творчески юбилей. От дълги години Сакалиев работи в Драматичния театър "Адриана Будевска" като художник-плакатист. Участвал е в различни..

обновено на 24.09.21 в 10:03

Френска продукция с наградата на Международния фестивал DOCK

"Във връзка с хайвера" на Беноа Брингер e големият победител в четвъртото издание на Международния фестивал за историческо и документално кино DOCK. Френската продукция бе сред 10 филма, включени в официалната селекция на фестивала. Авторитетното жури е трябвало да подбере най-добрите 10 заглавия от общо 500 документални филми. Церемонията по..

публикувано на 23.09.21 в 14:41

Роза Боянова е академик на Международната литературна академия

Председателят на Бургаска писателска общност Роза Боянова получи награда от международен литературен фестивал в Румъния. Тя бе удостоена с почетното звание академик на Международната литературна академия ORIENT-OCCIDENT. Наградата бе връчена на тържествена церемония в катедралата „Свети Никола“ в Куртя де Арджеш, в рамките на фестивала „Поетични нощи“...

публикувано на 23.09.21 в 14:12

Световноизвестният скулптор Живко Седларски представя най-новите си творби в Бургас

Изискана изложба, събира най-новите творби на световноизвестния скулптор Живко Седларски. Българинът, който от 30 години живее и работи във Франция, остава верен на стила си и е подготвил впечатляващи творби от неръждаема стомана. В експозицията са включени малки пластики, както и рисунки. Това е трета изложба за Седларски в морския град от 2014..

публикувано на 23.09.21 в 13:12

Изложба на Живко Седларски в галерия Неси

Живко Седларски представя авторските си творби в бургаската галерия Неси. Той е сред водещите имена в световната скулптура.  Негови инсталации и творби красят множество френски и  други западноевропейски галерии, паркове, замъци и открити пространства. В началото създава женски фигури, след това решава да ги остави загадка, като използва..

публикувано на 23.09.21 в 09:18

В Бургас представиха автентични носии от целия регион (СНИМКИ)

Автентични носии от всички райони на Бургаска област бяха представени пред бургазлии в двора на етнографската експозиция в града. Част от тях не са показвани до днес. Това каза за БНР Бургас уредникът в етнографския музей Росица Топалова: "Част от носиите показваме днес, които са включени в новия каталог на фолклорни носии. Те са част от..

публикувано на 22.09.21 в 12:40