Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Екообразованието в контекста на Зелената сделка

ТЕЦ "Марица изток 2"
Снимка: Живко Иванов

На 14 юли Европейската комисия прие набор от предложения, в областта на климата, енергетиката, транспорта и данъчното облагане да бъдат пригодени към целта за намаляване на нетните емисии на парникови газове с най-малко 55 % до 2030 г. Освен чисто екологичните плюсове за континента Европейският зелен пакт ще осигури обучения за придобиване на уменията, необходими за прехода. Интересът на младите хора към климатичните промени е от голямо значение за да се случат зелените политики.

Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов посочи че предстои цялостна трансфотмация на икономиката „Ние досега използвахме линейния модел –добива се нещо, използваш го и хвърляш, а сега той ще бъде заменен от кръговия модел - добиваш нещо, използваш и рециклираш. Управляваш малкия отпадък, който остава. Това цели намаляване на енергията, която се използва, увеличаване на жизнения цикъл и намаляване на въглеродните емисии в атмосферата. ЕС въведе климатичния закон и съвсем наскоро предложи законодателни промени в няколко области“, посочи евродепутатът.

За да се случат всички тези промени в бъдеще е важна ролята на младите хора. „Те са много чувствителни по въпросите какъв въздух дишат, каква храна ядат и каква вода пият, затова смятам че именно младите са носители на промените. Подобен род образование е от полза, за да се осъзнаят големите цели, защото ако добиваме енергия по същия начин може би бихме живеели по-богато, но със сигурност децата на нашите деца биха търпяли щети. Образованието е важно, за да се осмислят големите цели за отцеляването на планетата“, допълни още Витанов.

Повишаване на екологичното образование сред младите хора е една от целите на Българска фондация Биоразнообразие. От години те работят по различни проекти, които целят именно това. Последният такъв е международен и се нарича gameon и цели да въвлече младите именно в проблемите на климата. Радостина Ценова от фондацията допълни, че от години финансират студентски дипломни работи и докторски дисертации на екологична тематика. "Целта е в последствие направените изследвания и трудове да могат да се използват в практиката“, каза Ценова.

В пространството наречено Симбиотично по-малките деца биват привлечени от интересна експозиция, която разказва за биологичното разнообразие на Атанасовско езеро и как да го опазим. Според Ценова интересът на младите към климатичните промени трябва да се провокира по различни начини.


#РестартирайЕвропа


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава разчистването на средновековната крепост Дъбилин в Ямбол

Продължава разчистването на средновековната крепост Дъбилин в Ямбол. Укрепителното съоръжение е било от изключителна важност за Византия и България, тъй като се е намирала на важен кръстопът, свързващ Константинопол и Адрианопол с българската столица Търновград .  Разчистването на северната стена на крепостта Дъбилин в момента се извършва в двора на..

публикувано на 25.09.21 в 17:18
Град Болярово

Община Болярово с нов горскостопански план

Добивът на гъби, билки, трюфели и развитието на екотуризма са възможности, които могат да се използват от местното население за бизнес в горите, посочи главният експерт в Регионална дирекция по горите - Сливен. Тя обърна внимание и за засилването на охраната на горите от незаконни бракониерски сечи и от горски пожари. Планът, който ще..

публикувано на 25.09.21 в 15:02

В Созопол ще обсъждат утре визията на Стария град

Жители на Созопол ще обсъждат утре идеи и възможности за промяна и координиране визията на обектите в античния гра д. Срещата-презентация на тема "Архитектурен облик на Созопол - стар град" ще се проведе в кино-видеоклуба при читалище "Отец Паисий" от 10 часа.  Ще се обсъдят теми като градоустройството, автомобилния достъп, озеленяване,..

публикувано на 25.09.21 в 08:29
снимката е илюстративна

Зелена светлина за изграждането на лодкостоянка в с. Равда

Областният управител проф. Мария Нейкова подписа договор за предоставяне на държавен имот в управление на Община Несебър, с което се дава зелена светлина за изграждането на лодкостоянка в с. Равда, община Несебър. Предоставеният имот е с площ 3583 кв.м. Имотът се предоставя безсрочно и безвъзмездно за управление на Община Несебър за..

публикувано на 24.09.21 в 14:03

Монтираха нови уреди на фитнеса до експоцентър „Флора“

Община Бургас монтира нови уреди на фитнеса до експоцентър „Флора“. Старите се бяха амортизирали, а това е едно от най-използваните кътчета за раздвижване в целия град. Общината се готви да обнови съоръженията на няколко места за детски игри. Осигурено е външно финансиране. 

публикувано на 24.09.21 в 11:52
Снимката е илюстративна

Над 110 хиляди жители в Бургаско са се преброили електронно

Над 110 хиляди жители на Бургас и региона са се преброили електронно към 23 септември, съобщават от Териториалното статистическо бюро. Вписани вече са над 47 700 домакинства в над 44 200 жилища. Относителният дял на електронно преброилите се жители е 27% от  населението в областта към края на 2020 година.  До 30 септември всеки, който желае..

публикувано на 24.09.21 в 11:20

Възстановено е движението по пътя Варна-Бургас

Възстановено е движението по пътя Варна – Бургас при км 134 в участъка Близнаци – Старо Оряхово, информират от АПИ. По-рано то  се осъществяваше в една лента поради катастрофа.  

публикувано на 24.09.21 в 10:39