Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Липсват кадри в туризма

Снимката е илюстративна.За проблем с намирането на кадри, сигнализират от туристическия бранш. Една от основните причини е, че хотелиерите не са очаквали, че този сезон ще бъде толкова силен. Продължава да се наблюдава и тенденцията за наемане на непълнолетни в сектора.

В сравнение с миналата година процентът на безработица в Бургас е доста по – нисък. За общината той е под 2 %, обясни директорът на Бюрото по труда в Бургас Живко Янакиев. „Работодателите в сферата на туризма изпитват затруднения при намирането на кадри. Ние сме вече в разгара на сезона, а все още имаме заявки за работни места, което е необичайно. Обикновено по това време всичко работи на пълни обороти. Търсят се стандартните позиции- готвачи, сервитьори, бармани, камериери, обслужващ персонал на средно ниво“, поясни той.

 „Първоначално взехме толкова служители, колкото мислихме, че ще ни трябват, но сега се оказва, че не са достатъчно“, посочи хотелиерът от Слънчев бряг Венелин Ташев. Според него една от причините за трудното намиране на кадри е, че заради ковид кризата миналата година, много служители са се преориентирали. „Като ни затвориха на 1 април трябваше да назначим хората. Като не можахме да ги назначим, те останаха без препитание – нито заплати, нито помощи от държавата. Хванаха си пътя и отидоха в чужбина. Това е една от големите причини. Помощи за туризма няма“, коментира той. Хотелиерът допълни, че не му достигат 20 % персонал.За този сезон отново е наел служители от чужбина. „От Украйна и Беларус имам, но не бяхме подготвени за такъв сезон. Никой не знаеше какво ще бъде и затова сме взели по-малко. Оправянето на документите на такива служители е около месец. Сега и да тръгне да искаме още, първо няма време, второ и хората не искат да идват тук да работят за един –два месеца“, допълни Ташев. Той допълни, че е повишил заплатите с 30 % и пак няма желаещи.

В момента туристите в „Слънчев бряг“ са предимно българи, румънци, чехи, поляци и малко руснаци.

Продължава тенденцията за летния сезон да се наемат непълнолетни, отчитат от Инспекцията по труда в Бургас

„Съдейки по ежедневното, което влиза като искания, отново май бизнесът е решил, че ще си изкара сезона на непълнолетни. Нетипично много са за ситуацията в момента. 2 500 бяха преди три години, пикът беше тогава. Предполагам, че тази година няма да са толкова, но пак са много. В рамките на деня влизат около 40 -50“, обясни директорът на институцията Павлин Васков.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лапчев: 2020 г. беше добра за бюджета на Царево

2020 г. е била добра за бюджета на Община Царево. Това коментира по време на общественото обсъждане на неговия отчет кметът Георги Лапчев. Близо 16.5 млн. лв. е изпълнението на приходната му част, от които над 11 са били местните постъпления, посочи Лапчев и добави: “За 2020 г. ние имаме нов сграден фонд. Това е спортната зала и новата..

публикувано на 16.09.21 в 13:22
Архив

Бургас се включва в протестите "Свобода за бизнеса"

Протест на собственици и работещи в заведения ще се проведе днес в Бургас. Недоволството им е насочено срещу ограничителните противоепидемични мерки и липсата на адекватна подкрепа за засегнатите бизнеси.  След серия протести под мотото „Свобода за бизнеса“ в страната  шествие на недоволни се очаква да премине и по бургаските улици...

публикувано на 16.09.21 в 08:20

Нелегалният улов на диви миди затруднява бранша

За нерегламентиран улов на диви миди сигнализират от Асоциацията на производителите на рибни продукти БГФИШ. Те посочват, че по този начин браншът ще да бъде компрометиран и има риск за здравето на хората. Според тях институциите трябва да предприемат мерки. Те са притеснени, че ако проблемът се задълбочи може да бъде спрян износът на България на..

публикувано на 15.09.21 в 14:06

Цената на пшеницата е по-висока тази година с около 15-20 %

Рекордни добиви отбелязват тази година зърнопроизводителите в страната. В сравнение с предишни години те са с около 10-15 % по-добри в област Бургас. Разликата с 2020 г. е още по-значителна. „Ако примерно миналата година сме жънали рапица от 30 до 50 кг., тази година е 250 – 300 кг. Ако пшеницата беше между 100 – 130 кг. от декар, тази година..

обновено на 14.09.21 в 10:01

Гроздоберът започна, очакват добра реколта в Бургаско (обновена)

Гроздоберът започна в Бургаско. Стопани вече прибират реколтата от ранните сортове грозде в общините Поморие и Сунгурларе. Очакванията са за добра реколта и като количество и като качество.  Кампанията по прибиране на реколтата се измести тази година с една две седмици по – късно към средата на месеца. Причините са в по..

обновено на 10.09.21 в 13:51

Наши и чужди туристи откриха етнографския комплекс "Ченгене скеле"

Голям интерес от наши и чужди туристи към етнографския комплекс "Ченгене скеле" край Бургас месец и половина след отварянето му отбелязват от екипа.  Посещаемостта надмина всички очаквания, коментира в ефира на БНР-Бургас рибарят Гошо Димов, който отговаря за демонстрацията на традиционния занаят:   "Идват хора от цялата страна с..

обновено на 09.09.21 в 13:53

Необходим е икономически анализ за линия по море Бургас- Истанбул

Реализирането на проект за редовна пътническа линия по море между Бургас и Истанбул може да се случи след  икономически анализ за рентабилността на бърза морска линия и за потенциалната й честота със седмичен график до голямата турска община. Консулът в Бургас Сенем Гюзел заявява,  че се търси възможност такъв проект да се осъществи чрез..

публикувано на 09.09.21 в 12:38