Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пл. Копчев: Мрачните прогнози за приключване на сезона и за ръст на заболелите разколебават туристите

Снимка: Радио Бургас

Писмо до премиера и до министерствата на туризма, икономиката, финансите и здравеопазването са изпратили от Съюза на собствениците в Слънчев бряг. В него те настояват за по-умерен тон при разпространението на информацията, свързана с ковид ситуацията в страната. Според хотелиерите тя вреди на туризма.

Мрачните прогнози за приключване на сезона и за ръст на заболелите  разколебават както туристите, така и оскъдния кадрови състав,това пречи на туризма, обясни Пламен Копчев, председател на Съюза на собствениците:  

Молим всички отговорни и държавни фактори, медии внимателно да се дават прогнози. Туризмът е такъв продукт, около който трябва спокойно и тихо да се работи.

Пламен Копчев, обясни, че още при обявяването на България за зелена зона са били направени резервации и заети всички хотели за август и септември от английски туристи само за един ден. В момента обаче, в който страната ни е забранила влизането в държавата и е сложила Великобритания в червената зона, са отпаднали всички резервации за двата месеца. А известен туроператор е отменил цялата си програма за 2021 година:

Оттук нататък ние не може да разчитаме на английския пазар, не можем да разчитаме на немския, на руския, а това са основните пазари за Слънчев бряг.

В комплекса са отворени повече хотели, отколкото миналата година. Повече от половината обаче са затворени. В момента има туристи от България Румъния, Украйна и малки групи от Полша, Чехия, Унгария, Дания, Холандия и Германия.

Пламен Копчев поясни още, че хората, които работят в сферата, също се чувстват несигурни, заради прогнозите, които се дават. Част от служителите напускат и си търсят работа в други браншове, което също затруднява сезона.

Ако ни оставят да работим спокойно и август, и септември, мисля, че сезонът, може да завърши на някакво средно ниво, уточни Копчев.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лапчев: 2020 г. беше добра за бюджета на Царево

2020 г. е била добра за бюджета на Община Царево. Това коментира по време на общественото обсъждане на неговия отчет кметът Георги Лапчев. Близо 16.5 млн. лв. е изпълнението на приходната му част, от които над 11 са били местните постъпления, посочи Лапчев и добави: “За 2020 г. ние имаме нов сграден фонд. Това е спортната зала и новата..

публикувано на 16.09.21 в 13:22
Архив

Бургас се включва в протестите "Свобода за бизнеса"

Протест на собственици и работещи в заведения ще се проведе днес в Бургас. Недоволството им е насочено срещу ограничителните противоепидемични мерки и липсата на адекватна подкрепа за засегнатите бизнеси.  След серия протести под мотото „Свобода за бизнеса“ в страната  шествие на недоволни се очаква да премине и по бургаските улици...

публикувано на 16.09.21 в 08:20

Нелегалният улов на диви миди затруднява бранша

За нерегламентиран улов на диви миди сигнализират от Асоциацията на производителите на рибни продукти БГФИШ. Те посочват, че по този начин браншът ще да бъде компрометиран и има риск за здравето на хората. Според тях институциите трябва да предприемат мерки. Те са притеснени, че ако проблемът се задълбочи може да бъде спрян износът на България на..

публикувано на 15.09.21 в 14:06

Цената на пшеницата е по-висока тази година с около 15-20 %

Рекордни добиви отбелязват тази година зърнопроизводителите в страната. В сравнение с предишни години те са с около 10-15 % по-добри в област Бургас. Разликата с 2020 г. е още по-значителна. „Ако примерно миналата година сме жънали рапица от 30 до 50 кг., тази година е 250 – 300 кг. Ако пшеницата беше между 100 – 130 кг. от декар, тази година..

обновено на 14.09.21 в 10:01

Гроздоберът започна, очакват добра реколта в Бургаско (обновена)

Гроздоберът започна в Бургаско. Стопани вече прибират реколтата от ранните сортове грозде в общините Поморие и Сунгурларе. Очакванията са за добра реколта и като количество и като качество.  Кампанията по прибиране на реколтата се измести тази година с една две седмици по – късно към средата на месеца. Причините са в по..

обновено на 10.09.21 в 13:51

Наши и чужди туристи откриха етнографския комплекс "Ченгене скеле"

Голям интерес от наши и чужди туристи към етнографския комплекс "Ченгене скеле" край Бургас месец и половина след отварянето му отбелязват от екипа.  Посещаемостта надмина всички очаквания, коментира в ефира на БНР-Бургас рибарят Гошо Димов, който отговаря за демонстрацията на традиционния занаят:   "Идват хора от цялата страна с..

обновено на 09.09.21 в 13:53

Необходим е икономически анализ за линия по море Бургас- Истанбул

Реализирането на проект за редовна пътническа линия по море между Бургас и Истанбул може да се случи след  икономически анализ за рентабилността на бърза морска линия и за потенциалната й честота със седмичен график до голямата турска община. Консулът в Бургас Сенем Гюзел заявява,  че се търси възможност такъв проект да се осъществи чрез..

публикувано на 09.09.21 в 12:38