Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За и против задължителна ваксинация

Лекари и социални работници в Бургас са резервирани към идеята за задължителна ваксинация в сектора. Идеята лансира главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Правата вървят със задължения, казва директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров. Той допълва, че обществото е общество, когато става въпрос за общественото здраве, да приема мерки, при които всички са равнопоставени, за да можем заедно да се защитим. 

Д-р Цветомир Цветков, който оглавява Регионалната лекарска колегия твърди, че не е антиваксър, но една задължителна ваксинация у нас не би довела до очаквания резултат:  

„Още повече, че много от колегите преболедуваха, други го изкараха дори без да разберат. Ваксинацията трябва да е въпрос на личен избор. Решението трябва е достатъчно информативно, като кампания, за да може човек да вземе правилното решение. Досега хиляди пъти се е случвало внещо да става от доброволно в задължително и то тогава става по-нежелано“

В бургаския дом „Цвета и Анка Върбанови“ са настанени 22-ма възрастни хора. За тях се грижи персонал от 15 души. Половината от тях са ваксинирани, казва директорът Живка Турлакова.

"Тези, които имаха желание се ваксинираха. Но на някои хора им е противопоказно да се ваксинират. Не мога да кажа правилно ли е на този етап. Но досега ваксинацията бе въпрос на личен избор“ 

Как приемат идеята в туристическия бранш, където също се работи с много хора? В хотела, чиито управител е Елена Груева ваксиниран е около 30% от персонала. Тя смята, че липсва достатъчно информация за хората с хронични заболявания, но е убедена, че трябва да се ваксинираме. Приемлив е елементът задължителност:

"Да, ако това ще донесе по-голяма сигурност в развитието на икономиката и в сектор туризъм. Трябва да се ваксинираме, за да можем да съживим икономиката"

Повечето бургазлии не приемат идеята за задължителна ваксинация на определени групи от населението. Сред посочените аргументи са отнемане на правото на личен избор, недоверие във ваксините и медицински противопоказания. Единици са съгласни задължително да се имунизират хора, поставящи в риск свои пациенти. 

„…Силно против съм, не считам, че трябва да ми налагат нещо, което не искам. Те ми отнемат правото на избор

… За определени групи хора трябда стане задължителна, след като те самите не желаят

… За мен това е начин да предпазим близките си, така че аз съм за хората да се ваксинират, но това трябва да е препоръчително, а не задължително

… Как ще ме задължат да си направя една ваксина, никой няма да ми налага какво да правя, не съм съгласна“

Повече по темата в звуковите файлове: 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затвориха детското отделение в Ямбол

Детското отделение на областната болница в Ямбол  ще остане затворено през следващите две седмици, заради заразен медицински персонал. Четири медицински сестри и една санитарка са с положителни ковид тестове от общо 18 работещи в детското отделение. Нито една от инфектираните не е ваксинирана.  Шестте деца, които са били настанени в отделението, са..

публикувано на 21.09.21 в 20:04

Общопрактикуващият лекар д-р Румяна Каменска е с най-успешна ваксинационна кампания (ОБНОВЕНА)

Ваксинационният кабинет на Регионалната здравна инспекция в Бургас е поставил  от началото на годината до момента 26 547 ваксини, каза директорът ѝ д-р Георги Паздеров.  Грамоти за постигнати резултати и съпричастност към ваксинационната кампания получи екипът на имунизационен кабинет към РЗИ-Бургас и общопрактикуващият лекар д-р Румяна Каменска...

обновено на 21.09.21 в 13:11
Снимката е илюстративна

Награждават лекари в Бургас и в Сливен

Грамоти от Министерството на здравеопазването ще бъдат връчени днес в Бургас и Сливен на медиците, които ппровеждат ваксинационната кампанията. Това са както  работещи във ваксинационните кабинети,така и  общопрактикуващи лекари.  Областният управител на съответната област ще отличи и  директор на РЗИ или болнично заведение с почетна награда  от името..

публикувано на 21.09.21 в 08:48

39 са новите случаи на коронавирус в бургаска област

Новите случаи на коронавирус в бургаска област са 39, в сливенска са 49, а  в ямболска  42. 2 360 са  общо за цялата страна. Положителни са 9,5% от направените 24 719 теста. В болница са 4879 души, 388 са в интензивно отделение.Като излекувани за 24 часа са отчетени 1228 души, починалите са 138. Според Националната информационна система у нас новият..

публикувано на 21.09.21 в 08:13

В Бургас още не могат да изписват безплатни рецепти за коронавирус

В Бургас все още не могат да се изписват безплатни лекарства за домашно лечение на леки и средно тежки случаи на коронавирус, показа проверка на БНР. Две от ковид зоните не работят, а третата още не е сключила договор със здравната каса.  От днес медиците в COVID зоните ще предписват безплатни лекарства за домашно лечение на..

публикувано на 17.09.21 в 10:03

6 души от кабелния завод в Бургас са с COVID-19

 Шест души са се заразили с COVID-19. Те работят в кабелен завод в Бургас.Всички са на  домашно лечение, съобщават от здравното министерство. Първият случай  с оплаквания е от 30-ти август. Болната е била с  отпадналост, кашлица, температура. На 1-ви септември е направен тест за COVID-19, който е положителен. Пациентът е жена на 46 години, която работи..

публикувано на 16.09.21 в 17:49

Лекари чакат още указания за безплатните лекарства за ковид пациенти

Домашното лечение  с безплатни лекарства  на пациенти с коронавирус ще се осъществява от специалисти в Ковид зони в поликлиниките. Преценката се прави въз основа на протокол от здравното министерство, но се чакат още указания.  Освен безплатни лекарства, пациентите с по-леки симптоми на ковид могат да си направят и..

публикувано на 14.09.21 в 11:56