Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Увеличава се площта на защитена зона „Ропотамо“

Разходката с лодка по река Ропотамо предлага среща с дивата природа на Странджа.
Снимка: архив

Увеличава се площта на защитена зона „Ропотамо“. Това реше Правителството днес. Целта е осигуряване на пълна защита на крайбрежни местообитания от урбанизация, застрояване и фрагментиране, опазване на видове включени в приложения № 2 па ЗБР. 

Така и ще се постигнат целите на Директива 92/43/ЕИО за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. 

С приемането на решението общото покритие на мрежата от защитени зони за местообитанията се увеличава с 3346.95 ха или 0.031 % от националната територия.

Освен „Ропотамо“, се разширява и защитената зона на „Плаж Шкорпиловци“ и  „Галата“. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарителска кампания за църква в село Стара река

Дарителска кампания за доизграждането на "Св. Вмчк. Димитър"  ямболското село Стара река организира църковното настоятелство. Необходими са около 60 000 лева= Градежът на православния храм започва още през 2009 година, но поради липса на средства, остава на етап "груб строеж", уточни кметът на селото Нина Колева. Преди седмица неочаквано..

публикувано на 26.09.21 в 13:58

Старият град на Созопол да е само пешеходен и по - зелен

Старият град на Созопол да е само пешеходен и по – зелен. Това предлагат млади специалисти,  които са част от Клуба към Съюза на българските архитекти. В продължение на седмица те са проучвали тази част на морския град и днес представиха своите идеи за промяна на промяна на градската среда на среща – презентация, която се проведе в читалище „Отец..

публикувано на 26.09.21 в 13:56

Незаконни дейности на два язовира в област Ямбол

Проверка на Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/ установи незаконни ремонти за 3,5 млн. лева на два язовира в Ямболско - в землищата на селата Пчела и Малък манастир. Предстои да бъде издадена заповед за спиране на строежите. При проверките е констатирано, че на водоемите не са извършени аварийни ремонти, както е записано в..

публикувано на 26.09.21 в 12:52

Карнобат празнува

Ценителите на изкуството  могат да разгледат изложба на Ненчо Русев. Даровитият художник е и авторът на текста за химна на Карнобат, който звучи на тържествени събития. 50 години творчески път в търсене на красотата е мотото на изложбата на Русев . За празника на града библиотеката представя съвременни  поети и писатели от Карнобат и региона. Румяна..

публикувано на 26.09.21 в 09:39

Предлагат промени в правилника на местния парламент в Бургас

Даниела Божинова от Демократична България поясни, че се предлага намаляване минимума за образуване на група от трима съветници при досегашно изискване за поне петима. В страната само Бургас и София имат такъв висок праг, но ОС на София е с 61 избраници. Докато градове като Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе, сформират  група при четирима, трима и дори..

публикувано на 26.09.21 в 08:59

Продължава разчистването на средновековната крепост Дъбилин в Ямбол

Продължава разчистването на средновековната крепост Дъбилин в Ямбол. Укрепителното съоръжение е било от изключителна важност за Византия и България, тъй като се е намирала на важен кръстопът, свързващ Константинопол и Адрианопол с българската столица Търновград .  Разчистването на северната стена на крепостта Дъбилин в момента се извършва в двора на..

публикувано на 25.09.21 в 17:18
Град Болярово

Община Болярово с нов горскостопански план

Добивът на гъби, билки, трюфели и развитието на екотуризма са възможности, които могат да се използват от местното население за бизнес в горите, посочи главният експерт в Регионална дирекция по горите - Сливен. Тя обърна внимание и за засилването на охраната на горите от незаконни бракониерски сечи и от горски пожари. Планът, който ще..

публикувано на 25.09.21 в 15:02