Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Много нови участници на "Бургас и морето" тази година


Националният песенен конкурс „Бургас и морето“ тази година се разгръща още по-широко и допусна до конкурсната програма 14 песни финалисти. Причината – огромният интерес от изпълнители от цялата страна – близо 60 песни са били заявени за участие. Има и съвсем нови участници, коментира Мирослава Аргирова, културни дейности в община Бургас.

"Мога да спомена Дивна, която е много популярна сред младежите. Други млади изпълнители това са квартет "Вива", отново за тях е премиерно участие. Също и Мария Гугушева, която ще изпълнява песен на Хайгашот Агасян. Определено една млада вълна от изпълнители, които се включват за първи път тази година".

Сред бургаските финалисти се нареждат Гергана Великова и Георги Дюлгеров с песента „Животът ни е сцена“ с музика и аранжимент Светослав Лобошки и текст Живко Колев.

След, като тази година се разделихме с голямата Ваня Костова, нейният син Боян ще спази традицията за участие в песенния конкурс, като ще заложи на песента Откривам те, чиято музика е композирана именно от популярната ни изпълнителка.

Вокалният ансамбъл „Фортисимо“  се явява отново на националния конкурс за песен „Бургас и морето“. След като през 2017-та година бургазлиите обраха овациите и победиха в музикалната надпревара, през тази година се явява същият състав.  

Светослав и Благовест от любимия български дует братя Аргирови ще зарадват публиката със специален рецитал по време на Националния конкурс за песен „Бургас и морето 2021“. Те ще бъдат и част от журито, което заедно с гласовете на публиката ще определи песните победители. Пояснява директорът на общинското предприятие „Летен театър фестивали и концерти“ Димитър Маджаров.

 "Журито е изключително ерудирано и съставено от специалисти. Благовест и Светослав -  братя Аргирови, Наско Стоянов от БГ радио, който ще съвместява две дейности, ще е водещ и ще бъде жури, Дани Милев, разбира се, който изпълни песента победил в предходното издание през 2019-та година и Цанислав Петков, който е вече утвърден музикант". 

На 1 август ще е специалната втора вечер на фестивала „Бургас и морето“, посветена на Ваня Костова. В спектакъла по книгата на Стефан Диомов – „Белите и черни клавиши на моя живот“ – ще вземат участие група „Тоника“, Тони Димитрова, „Тоника СВ“, Боян Михайлов, „Фамилия Тоника“ и други.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новият сезон на Симфоничен оркестър Сливен ще започне с нов директор

Музикалният сезон на Симфоничен оркестър Сливен ще започне с гостуването цигуларя Роман Ким, с концерт за цигулка от Николо Паганини. Това съобщи новият директор на оркестъра Кремена Николова, която представи програмата за сезона. Голямото откриване ще бъде на 21 октомври в зала „Сливен“.  Сред гостуващите музиканти  ще бъдат италианското..

публикувано на 28.09.21 в 17:27

Бургас ще има фонд „Култура“

Бургас ще има нов механизъм за разпределяне на средства за културно съдържание на конкурсен принцип от началото на 2022 г. С 44 гласа „за“ Общинският съвет на свое заседание на 28 септември прие Правилник за работа на Фонд „Култура“. Засилване на конкурентното начало при финансиране за културни продукти и разширяване на възможностите за създаване на..

публикувано на 28.09.21 в 14:18

„Нощ на прилепите“ и еко инициативи в тематичния Зелен уикенд на Бургас

В последния за този сезон тематичен уикенд Бургас ще посрещне своите гости с разнообразни събития, обединени около идеята за зелен град. Акцентът в програмата са езерата и техните уникални обитатели. Еко зоните около Бургас предлагат множество възможности за наблюдение на прелетните птици, с които да се отбележи европейския ден на птиците. На..

публикувано на 28.09.21 в 13:56

Четвърто издание на „Порт Прим Арт Фест“ в Бургас

Четвъртото издание на „Порт Прим Арт Фест“ ще се проведе на няколко бургаски локации в дните от 7 до 9 октомври. След година отсъствие от културната сцена фестивалът се завръща, за да предложи на бургазлии и гостите на града интригуващи срещи с творци от различни направления. Организатор на формата е Гранд хотел и СПА „Приморец“, с любезната..

публикувано на 28.09.21 в 12:30

Представят на публична лекция каталог с носии от Бургаско

Регионалният исторически музей – Бургас съвместно с Народно читалище „Асен Златаров 1940“ ще представи най-новото си издание – „По дрехите посрещат… Традиционни носии от фонда на Бургаския музей“. НЧ „Асен Златаров 1940” като партньор на РИМ - Бургас в популяризирането на каталога организира публична лекция с презентация за костюмите на..

публикувано на 28.09.21 в 10:50

"Омразна любов" събира Койна Русева и Асен Блатечки в юбилеен спектакъл

Бургаският театър събира Асен Блатечки и Койна Русева за юбилеен спектакъл. Звездите ще играят в „Омразна любов“ под режисурата на Борислав Чакринов. Премиерата е днес от 19 часа и е първата за новия сезон. Спектакълът е съвместна продукция на драматичен театър "Адриана Будевска" - Бургас и театрална къща "Viva Atre".  На афиша, под..

обновено на 28.09.21 в 08:53

Красимир Марчев и Нина Вангелова с нови изненади за зрителите

Мултимедиен спектакъл в две части, който ще "потопи" зрителите в магичния свят на човешката душа, ще представят талантливите артисти Красимир Марчев и Нина Вангелова.  Емоционалното сценично приключение ще бъде представено на 30 септември от 19:30 ч. в Културен Дом НХК. Спектакълът включва  забележителните им проекти “Отвъд реалността” и..

публикувано на 27.09.21 в 11:06