Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Задържаха под стража за баща и син, издирвани от гръцките власти за трафик на хора

Снимката е илюстративна
Снимка: Радио Видин

Бургаският апелативен съд потвърди марката за неотклонение „задържане под стража“ на баща и син от пловдивското село Съединение. Те са издирвани с Европейска заповед за арест от Апелативната прокуратура в Солун. Чрез заповедта се иска предаването на мъжете с цел провеждане на наказателно преследване срещу тях за две престъпления, извършени в съучастие с други лица в Солун. Обвиненията срещу двамата са за участие в организирана престъпна група, образувана за извършване на престъпни деяния, както и за трафик на хора. Престъпленията са наказуеми с „лишаване от свобода“ от 5 до 10 години, и с „лишаване от свобода“ от 10 до 15 години.

В Европейската заповед за арест се твърди, че деянията са били извършени от исканите за предаване лица, в съучастие с други 50 обвиняеми и 5 други неизвестни лица на територията на Турция, Грузия, България и Гърция. Според първото обвинение били установени поне 56 случая на превозвания и придвижвания на граждани от трети страни, които нямат право на влизане в Гърция. Цената за превозване на човек била от 2 000 до 2500 евро, с изрична уговорка за ползване на луксозни автомобили. Второто, посочено в заповедта обвинение е за това, че като участници в организираната престъпна група са предоставяли помощ на останалите съучастници, с цел да извършват престъплението по незаконно вземане и превозване на граждани на трети страни, които са влезли в страната без да имат право, съвместно, с цел извличане на печалба. Твърди се, че са били придвижени и превозени към вътрешността на Гърция 345 и повече граждани, които не са имали право да влизат в страната без съответна законова проверка.

ЕЗА отговаря на формалните изисквания на закона - същата е издадена в писмена форма, от компетентен съдебен орган на Република Гърция, описаните в нея престъпления намират аналог в българския Наказателен кодекс, за първото наказанието е „лишаване от свобода“ от съответно от 1 до 10 години, „глоба“ до 10 хиляди до 30 хиляди лева и конфискация на имуществото, а второто се наказва с „лишаване от свобода“ от една до шест години, т.с налице е изискваната двойна наказуемост за деянията.

В това съдебно производство мярката за неотклонение има единствената цел да обезпечи присъствието на исканите лица по време на разглеждане на делото по същество и предотвратяване на евентуално тяхно бягство и укриване, с което да се попречи предаването им на издаващата ЕЗА държава-членка.

Всички обстоятелства обосновават реална опасност от укриване на исканите лица и са мотивирали въззивната инстанция да потвърди определението на първоинстанционния съд, тъй като взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“ е най-подходяща да осигури присъствието им до приключване на производството по разглеждане на Европейската заповед за арест.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Възстановиха движението на автомобили в участъка Средец-Драчево

Възстановено е движението на автомобили по второкласния път Средец-Бургас от км 65 до км 68 в участъка Средец - разклон Драчево. Малко по-рано заради пътен инцидентт то се осъществяваше само в едната лента.

обновено на 18.09.21 в 21:37

Районен съд – Бургас задържа българин за трафик на мигранти

Районен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо мъж  привлечен като обвиняем за трафик на мигранти. На 15 септември с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно е подпомогнал 38 чужденци от  Афганистан и Пакистан, преминали границата на Република България в нарушение на закона, като ги е превозвал през..

публикувано на 17.09.21 в 16:23

Камионът от катастрофата в Айтос е минал технически преглед

Камионът от катастрофата в Айтос, при която загинаха трима души, е преминал периодичен технически преглед. Това отговориха от Министерството на транспорта на изпратени към тях въпроси. Шофьорът на камиона е имал необходимите документи, поясняват още от министерството. Това е доказано след проверка в системата на Изпълнителната агенция..

публикувано на 17.09.21 в 11:48

Затварят пътя от Маринка до разклона за Твърдица

Пътят от Маринка до разклона за Твърдица ще бъде затворен за движение в петък от 08.30 до 17.30 ч., съобщават от Община Бургас. Причината е извършване на строително-монтажни дейности, заради авария на водопровод на пътя Средец – к-с "Меден рудник" – Присад – Димчево – Маринка. Като обходен маршрут може да се ползва общинският път..

публикувано на 17.09.21 в 08:27

Поредно дело за плажа край т. нар. „летни сараи“

Поредно дело за плажа край т. нар. „летни сараи“ ще се гледа днес в Бургаския административен съд. То е свързано с издаване на специализираната карта за морска ивица, а проблем се оказва намирането на вещо лице - геолог, което да извърши експертиза. Делото е образувано относно издаването на специализирана карта за морски плаж от страна на Агенцията по..

публикувано на 17.09.21 в 08:11

МВР ще поддържа оградата по българо-турската граница

МВР ще поддържа оградата по българо-турската граница. Това реши Министерският съвет като отне правото на управление върху съоръжението от областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас. Осигуряването на финансиране и извършването на поддръжка за цялата оградата, е по-добре да се осъществява от Министерството на вътрешните работи, се..

публикувано на 16.09.21 в 16:26

Над 6 години затвор за мъж, причинил катастрофа в Нова Загора

Ефективно наказание от 6 години и 8 месеца затвор наложи Окръжният съд в Сливен на мъж, подсъдим за причиняване на катастрофа, при която са загинали трима души. Катастрофата е станала през септември 2020 г. на път в района на Нова Загора.  Подсъдимият е шофирал автомобила си в посока от Стара Загора към  Нова Загора. Движил се е със скорост..

публикувано на 16.09.21 в 15:13