Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Община Бургас се оказа безсилна по казуса „Росенец“


Община Бургас се оказа безсилна по казуса с имотите в парк „Росенец“. Това стана ясно по време на първото заседание на временната парламентарна комисия, която проучва фактите и обстоятелствата около случая с резиденция там. Въпреки че беше поканен, кметът на Бургас Димитър Николов не присъства на изслушването. По време на комисията стана ясно, че Община Бургас не е могла да установи дали Ахмед Доган е обитавал сградата в "Росенец", нито дали двуетажна сграда там има разрешение за строеж. Тези обяснения даде зам.-кметът по строителството инж. Чанка Коралска.

„Има мащабно незаконно строителство в парк „Росенец“ – от 18 сгради 14 са незаконни съоръжения, а Община Бургас като, че ли не го е забелязала“, посочи председателят на парламентарната комисия Калоян Янков от "Демократична България". Оказва се и че само един обект има разрешение за ползване и това е трафпоста в района. Зам. - кметът по строителство в Община Бургас Чанка Коралска посочи, че институцията прави проверки след подадени сигнали към тях.  „Ние не извършваме проверки, защото не разполагаме с такъв човешки ресурс, който да обикаля всеки ден на територията на Общината и да извършва такива проверки. Ние сме реагирали веднага, щом при нас е получен сигналът“, поясни тя.

Според Янков обаче Общината трябва да следи за всяко незаконно строителство на нейната територия. „Иначе ще започнат да строят на центъра на община Бургас обект от първа категория и г-жа Коралска ще го заобикаля и ще каже „това не е обект от първа категория, нас не ни интересува“. Няма такъв аргумент. Общината има задължение да следи за незаконно строителство на всякакъв вид собственост“, коментира той.

Рамадан Аталай от ДПС посочи, че няма доказано незаконно строителство в парк „Росенец“ и не трябва да се правят внушения чрез провокативни въпроси. Бившият общински съветник и настоящ депутат Димитър Найденов попита за това дали е правена проверка кой обитава имота на нос „Чукаля“. „Обществено достояние е, че г-н Доган обитава сградата на „сарая“, но до ден днешен по обществено достъпната информация, тази сграда няма разрешение за ползване. Понеже сградата е собственост на юридическото лице „Хермес Солар“, глобата е 5000 лв. за ползване без да е въведена сградата в експлоатация без разрешение за ползване, Община Бургас санкционирала ли е ползвателя?“, попита той.

„Вие как смятате, че трябва да се докаже обитаване? Може би трябва да поискам от собственика на имота да ме покани в имота си, да преспя една вечер там. Как си представяте да докажа, че той обитава денонощно този имот и той е годен за обитаване. Това законодателят го е решил, че става по личната преценка на собственика и режимът към нас е уведомителен. Какъвто и документ аз да създам, той ще падне в съда“, отговори Чанка Коралска.  

По време на комисията на няколко пъти тя посочи, че част от въпросите не са в нейната компетенция. Това предизвика спор между нея, Калоян Янков и депутата Атанас Славов.

„Ние сме поканили на изслушване кмета на Община Бургас по всички въпроси, касаещи този обект“, посочи Янков.

„Колегите от Община Бургас са поканени като представители на Общината, всъщност поканен е кметът, следователно всяко оправдание, че нещо не е в нечий ресор е невалидно за комисията. Ако кметът не е благоволил да дойде, което не е разумно според мен, е редно колегите от Общината, които са дошли да са способни да отговорят на всички въпроси, които се задават. Ако нямат конкретната информация, да я предоставят впоследствие, но отговор, че нещо не е в тяхната компетентност  не може да бъде приет от комисията, защото се представлява орган на власт“, допълни Славов.

Очаква се преди следващото заседание на комисията, нейните членове да получат необходимата документация от съответни институции по казуса „Росенец“. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК ще определи РИК-Бургас

Районната избирателна комисия в Бургас за провеждане на изборите за президент и вицепрезидент и Народно събрание на 14 ноември ще бъде определена от ЦИК. До там се стигна, след като в свиканите от областния управител Мария Нейкова консултации парламентарно представените партии и коалиции от 46-ото Народно събрание не се разбраха за ръководните..

обновено на 19.09.21 в 19:41

Спор за заместник-председателските места провали избора на РИК-Сливен

Парламентарно представените партии в Сливен не се споразумяха за цялостен състав на РИК. За две зам.-председателски места бяха предложени три кандидатури – Росица Тодорова от ГЕРБ-СДС, Мария Чомпова от БСП и Пепа Митева от „Демократична България – Обединение“. Кандидатурите на Тодорова и Митева станаха обект на спор, който трябва да бъде разрешен от..

публикувано на 19.09.21 в 15:40

РИК Бургас с консултации в неделя за състав и ръководство

Утре започват консултациите за определяне състава и ръководството на Районна избирателна комисия в Бургас, за провеждане на избори за президент, вицепрезидент и за Народно събрание. Обявената дата е 14 ноември, съобщават от областната администрация. В консултациите, които  ще започнат в 15:00 часа ще участват парламентарно представените партии и..

публикувано на 18.09.21 в 15:58

В Демократична България и в БСП предстои обсъждане на кандидати за президент

Бъдещият политически проект на Кирил Петков и Асен Василев ще привлече хора от широката периферия на всички политически партии, това прогнозира бившият депутат от Демократична България Димитър Найденов в предаването "Ден до пладне". В него той и бившият народен представител Тодор Байчев от БСП коментираха работата на 46-тото Народно събрание...

публикувано на 18.09.21 в 13:46

Председателят на партия "Средна европейска класа" се оттегля от политиката

Председателят на ПП „Средна европейска класа“ Георги Манев обяви, че се оттегля от активна политическа дейност и освобождава ръководния пост, който заема, съобщиха от партията. Относно информацията, че бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев преговарят за явяване на предстоящите избори с мандата на СЕК, Георги Манев заяви, че до..

обновено на 17.09.21 в 16:00

Максим Генчев: Лидерите пречат на партиите

В България има много партии, те са лидерски, а когато една партия не върви, тя трябва да си смени лидера. Това коментира за БНР – Бургас режисьорът и депутат от 45-ото Народно събрание Максим Генчев. Хората в парламента не искаха да направят кабинет и проблемът е именно, че партиите са лидерски, смята той: „Всеки иска той да грабне и да..

публикувано на 17.09.21 в 12:59
Стефан Янев

Стефан Янев остава служебен премиер, сменени са трима министри

Стефан Янев остава премиер и на новото служебно правителство. Досегашният финансов министър Асен Василев няма да бъде част от екипа на Янев. С поста министър на икономиката  се разделя и Кирил Петков. Днес президентът разпуска и Народното събрание. Изборите за нов Парламент ще са на 14 ноември, заедно с президентските. Запазва се политиката от..

публикувано на 16.09.21 в 09:25