Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа":

Проект "Зелено знание" събира стари книги за читалища и детски болници


Предотвратяване на образуването на битови отпадъци от домакинствата, подготовка за повторна употреба или за рециклиране на стари книги и повишаване осведомеността и общественото самосъзнание по темата-това е целта на проекта „Зелено знание“. Иновативната идея е добър пример за кръгова икономика. Инициативата на Сдружението „Зелена България-ръка за ръка“ е подкрепена от  Оперативна програма „Околна среда“ с 321 514 лева и се реализира по процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците. Партньори на сдружението са 50 книжарници в 7 града в София, Плевен, Габрово, Велико Търново, Варна, Бургас и Пловдив. Ръководителят на проекта Диана Сивинова разясни:

"Очакваме хора, които да си донесат книгите, които не са им потребни вместо да ги изхвърлят в контейнери, бунища, реки.  Питат ни много често в какво състояние и какъв тип литература-това са двата основни въпроса. По проекта е заложено да събираме всякакъв тип книги, но искрено се надяваме да е по-качествена и актуална литература, за да захраним евентуалните бенефициенти, не просто да бъдем посредник за отпадъци и да рециклираме големи количества." 

Този етап на кампанията продължава до 31 август. Интересът към проекта вече е голям. От кампанията ще се възползва читалището "Пробуда 1929"  в бургаското село Извор. Секретарят Екатерина Стоянова сподели:  

"Инициативата е много добра. И ние имаме доста стара литература, предимно за рециклиране. Ще се възползваме и ще поискаме детска литература, за да попълним фонда си." 

В Бургас книгите ще се събират в три книжарници, а всички, които искат да попълнят фонда на своята институция-читалища, пенсионерски клубове, домове за възрастни, детски болнични отделения, могат да направят заявка през специално създадената платформа https://zelenoznanie.com/ – на която е публикувана и интерактивна карта с книжарниците, които участват в кампанията. 

#РестартирайЕвропа                                              Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ден до пладне" на 1 април:

Къде на шега, къде на истина, седмицата отлетя и вече е събота. Днес, 1 април, макар ден на шегата, е и денят за размисъл преди парламентарните избори утре. Звучи иронично двата дни да съвпаднат по този начин, но, все пак, трябва да внимаваме с какво се шегуваме днес.  През седмицата минахме през какво ли не. От множество сигнали за бомби в училища в..

публикувано на 01.04.23 в 08:15

"Седмицата на гората" започва в Сливен

Със залесителна акция на ученици от Основно училище „Христо Ботев“ в Сливен започнаха проявите свързани със “Седмицата на гората.“ Учениците, заедно с кмета на общината Стефан Радев залесиха със ели, туя и брези свободните зелени площи пред спортната зала по борба на шампионката Станка Златева. Елите са дарение. Равносметката от залесителните кампании..

публикувано на 01.04.23 в 07:01
Снимката е илюстративна

Затварят в понеделник възлово кръстовище в Бургас

Във връзка с реконструкция на ВиК мрежата на гр. Бургас, от 10 часа на 3.04.2023 г. (понеделник) до 24.04.2023 г. ще бъде спряно движението на автомобили в кръстовището, образувано от ул. „Шейново“ и ул. „Александър Стамболийски“, както и по ул. „Александър Стамболийски“ – от ул. „Шейново“ до ул. „Христо Ботев“, информират от общината. Също в..

публикувано на 31.03.23 в 16:39

Ще има ли развитие на проекта за автогарата в Созопол?

Проектът за автогарата в Созопол вече е съгласуван от Националния институт за недвижимо културно наследство. Това съобщи бившият министър на културата проф. Велислав Минеков по време на сесията на местния парламент. „Нямам никакво обяснение защо сте били измъчвани 4 години. Имате право да обвинявате НИНКН, но институтът не е в добро..

публикувано на 31.03.23 в 14:41
Снимката е илюстративна

ЕВН иска поскъпване на тока с 1,6% от 1 юли

EVN България внесе заявления за повишение на цените на електро- и топлоенергия през следващия ценови период от юли 2023 г. до юни 2024 г. По отношение на цените за енергията за клиенти на регулиран пазар се предвижда общо средно увеличение от 1,6% на фактурата на стандартно домакинство в Югоизточна България. Така при средна стойност на фактура..

публикувано на 31.03.23 в 14:02
Пречиствателната станция на язовира

Шишков: Другата седмица, най-вероятно, почва ремонтът на „Ясна поляна“

Тълкувателно писмо за това как да се възлагат аварийните ремонти на яз. „Ясна поляна“ се очаква днес. Парите за дейностите по пречиствателната станция са осигурeни, коментира в Бургас регионалният министър Иван Шишков. По язовира има да се правят и конструктивни укрепвания, той не е в добро състояние, посочи министърът. На въпрос дали може да..

публикувано на 31.03.23 в 13:45

До две седмици пускат Северния обход, „Арена Бургас“ с Акт 16 до 20 дни

До 2 седмици ще бъде пуснато движението по Северния обход на Бургас. Това заяви след инспекция на строителството министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.Иван Шишков. Относно друг ключов обект компрометираната конструкция на Пречиствателната станция на язовир Ясна поляна, министър Шишков посочи, че средствата в размер на 23 млн.лв за..

публикувано на 31.03.23 в 13:15