Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българин, издирван за 16 престъпления в Германия, ще бъде предаден на немските власти

Бургаският апелативен съд потвърди изпълнение на Европейска заповед за арест спрямо Мехмед Мехмед, български гражданин, издирван във Федерална Република Германия за провеждане на наказателно преследване по 16 престъпления за измама и като част от организирана престъпна група, съгласно Германския Наказателен кодекс.

Европейската заповед за арест е издадена на 1 юни тази година 2021 г. от съдия в Районен съд - Ландсхут. Престъпленията са осъществени в периода март - септември 2019 г. на територията на гр. Вилсбибург и са наказуеми с „лишаване от свобода“ до десет години за всяко от деянията. Изрично е посочено, че българският гражданин Мехмед Мехмед, заедно с други лица, решили да набавят за себе си чрез измамни действия немалък и некраткосрочен източник на доходи, като съобразно предварително изработения общ план за действие се представяли за работещи в туристически бюра „Транс Туристик“ и „Оушън туристик“ и предлагали на пътувания до Република Турция. По този начини въвели 19 пострадали лица в заблуждение, че желаят и са в състояния да им осигурят предлаганите пътувания. Проявявайки доверие, ощетените превеждали по посочената им от обвиняемите банкова сметка парите за пътуванията - суми съответно между € 950 и € 2456, без реално тези пътувания да се осъществявали.

По делото е получена справка от РП – Бургас, че срещу исканото лице има висящо производство за престъпление против транспорта - шофиране в срока на предишно наказание за забрана за управление на МПС.

Бургаският апелативен съд се солидаризира с изводите на първата инстанция, че от формална гледна точка разглежданата Европейска заповед за арест по форма и съдържание съответства на изискванията на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест.

Апелативните съдии приемат и извода, че наличието на висящо наказателно производство срещу исканото лице Мехмед, действително е сред възможните основания за отлагане на екстрадицията. В случая обаче съдът е преценил, че престъплението по чл. 343 В НК не е тежко умишлено престъпление, докато разследването във Германия е за множество тежки умишлени престъпления с висока степен на обществена опасност и значителни вреди. Настоящият съд е намерил за правилно заключението, че приоритет следва да получи провежданото от германските съдебни власти наказателно преследване срещу исканото лице Мехмед, с оглед многобройността на престъпленията и тяхната тежест, описани в ЕЗА.

Въззивният състав добавя и друг аргумент в тази посока, а именно, че престъпленията, по които Мехмед ще бъде разследван в Германия са извършени в един предходен период, поради което към настоящия момент са изтекли близо две години. Този период от време би могъл да създаде затруднения в разследването, провеждано в искащата държава, докато деянието, по което българският гражданин е привлечен като обвиняем е извършено на датата на пристигането му в България /09.07.2021г./ и представлява престъпление на формално извършване, разследването по което не може да бъде затруднено от изтичане на период от време, необходим за приключване на разследването за престъпленията извършени от това лице в Германия.

В решението на Бургаският апелативен съд е посочено, че в случая са налице всички законови предпоставки за допускане изпълнението на Европейската заповед за арест и предаване на Мехмед Мехмед на издаващата заповедта държава. Въззивният състав е потвърдил решението на първата инстанция и е изменил мярката за неотклонение от „домашен арест“ на „задържане под стража“ до фактическото предаване на лицето на компетентните власти на Федерална Република Германия.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хванаха бургазлия докато бере реколтата си от коноп

35-годишен криминално проявен бургазлия е задържан за отглеждане на конопени растения. Те са били засети в местността „Казашки юрт” в землището на с. Костантиново. До ареста се стигнало след проверка на полицейските служител. Те открили близо три метрови конопени растения. В момента на проверката на място е бил и 35-годишният бургазлия, който..

публикувано на 28.09.21 в 14:44

Шофьор катастрофира в Айтос след употреба на алкохол

Инцидент е станал на кръговото кръстовище в Айтос, по  ул. «Славянска» в посока ул. «Хаджи Димитър»,1 съобщават от бургаската полиция.Там  самостоятелно катастрофира мъж на 54 години от Пловдив. Той е управлявал товарен автомобил с прикачено полуремарке с пловдивска регистрация. При тест на  водача за употреба на алкохол, дрегерът отчел - 1,38..

публикувано на 28.09.21 в 08:44
архив

Задържаха кемпера на германеца, който го паркира на Шофьорския плаж

Кемперът, който затъна в пясъка на Шофьорския плаж в началото на септември, е задържан от прокуратурата. По случая е образувано досъдебно производство за евентуално унищожаване на дюни.  Пожарната, преработена в кемпер, е изтеглена от плажа и задържана от прокуратурата. Собственикът ѝ, немски гражданин, беше арестуван на два пъти, след..

публикувано на 27.09.21 в 12:33
архив

Задържаха шофьор с 3,29 промила алкохол в кръвта в Руен

В руенското село Речица  снощи служители от Районно управление Руен спрели за проверка автомобил, със софийска регистрация,  управляван от 47-годишен мъж от същото село. След тестване с дрегер полицаите установили, че той шофира след употреба на алкохол с концентрация 3,29 промила. Водачът е задържан за срок от 24 часа.

публикувано на 27.09.21 в 09:05

След изпит алкохол 20-годишен моторист катастрофира самостоятелно

Инцидентът е станал  на пътя от поморийското село  Козичино към пътя Каблешково – Бургас, съобщи полицията. При навлизане в десен завой, поради движение с несъобразена с конкретните пътни условия скорост и употреба на алкохол, мотористът на 20 години от село Гюловца катастрофира, падайки на пътното платно. Той е получил охлузни рани по тялото и е без..

публикувано на 27.09.21 в 08:49

Как да се пазим от фалшиви преброители?

Преброителите, които посещават хората по домовете, попълват единствено преброителна карта. Това уточняват от Териториалното статистическо бюро.  В документите не се попълват данни от личните документи на хората с изключение на имената и ЕГН. Никъде не се полага подпис. Преброителите нямат право да изискват личната Ви..

публикувано на 24.09.21 в 14:29

Потвърдиха присъдата на служител на ИАРА хванат с подкуп

Апелативният съд в Бургас потвърди присъдата за подкуп на Янчо Георгие в , служител в ИАРА. Подсъдимият е признат за виновен в това, че в периода юли – септември 2019 г. като  специалист по „Рибарство и контрол“ в отдел „Рибарство и контрол - Южна България“ -  град Пловдив към ГД „РИ“ в ИАРА, приел подкуп от две лица в размер от 850 лева...

публикувано на 24.09.21 в 14:21