Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодателите в горещото време трябва да вземат мерки за своите служители

Снимка: БГНЕС



Няма сигнали към този момент в Инспекцията по труда в Бургас за работодатели, които не са осигурили нужното на своите служители,  работещи на открито по време на горещините през последните дни.  Има обаче случаи на наети хора без трудови договори. 1800 разрешителни за работа на непълнолетни лица е издала за летния сезон инспекцията. 

Високите дневни температури продължават поне още седмица, а при работа на открито, работодателят е длъжен да спазва определени изисквания. Това коментира директорът на Инспекцията по труда в Бургас Павлин Васков:

"Няма сигнали, но има запитвания за това какво трябва да се направи при високи температури.  Проблемът е друг, нито работодателят разбира от режими на работа, нито самите работници. Тук идва ролята на службата по трудова медицина. Това е органът, който подпомага дейността на работодателя и би следвало в максимално адекватен вид, да му предостави възможни варианти, по които да организира работния процес за този период на горещините, за да не се окажат работниците в наднормена ситуация. Максималните температури са установени в нормативата уредба, така както и минималните през зимата. 
Например строителните работници или тези, които са по пътищата и ги ремонтират или строят, работодателят трябва да им осигури достатъчно количество питейна вода, по-голямо количество почивки по време на работа. То е ясно, че те не могат да стоят на сянка през цялото време, въпросът е да им се организира работата по най-подходящия начин. 

Сигнали от непълнолетни за некоректни работодатели не сме получавали. Факт е, че таи година имаме бум на издадени разрешения на непълнолетни, до момента те са около 1800. Причината е, че непълнолетните са най-предпочитаната работна ръка при сезонната заетост.  Все пак има и нарушения, за които са подадени сигнали в инспекцията по труда. Имаме няколко сигнала за хора, които са наети без да са подписали трудови договори. Отработваме ги всичките по възможно най-бърз оперативен начин", допълни той.

Много е важно, хората наети на работа да си знаят правата и да сезират инспекцията, ако констатират нередности, е категоричен Павлин Васков. Причината е, че всяко едно закъснение при подаване на сигнал намалява шансовете институцията да им помогне своевременно. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът посети изграждащата се в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари. Президентът и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати от основателя и собственик на IAG д-р Антон Стефов, който представи плановете и..

обновено на 11.07.24 в 22:00

Стартира ремонтът на втората база за медицинско въздушно спасяване в Сливен

Започва ремонта на временната оперативна база за спешната медицинска помощ по въздух - "Bulgaria Heli Med Service" (HEMS) на летище „Бършен“ край Сливен. Днес служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков обяви началото на ремонта. Временната база ще се помещава в хангар, собственост на община Сливен и вече има сключен договор между страните..

обновено на 11.07.24 в 15:55

Екип от община Болярово посети Италия по проект за европейските културно-исторически ценности

През периода 01.07.2024 г. - 05.07.2024 г. екип от община Болярово посети община Кампанори, регион Тоскана в Италия в рамките на проект: "Присъстващо управление на европейските културно-исторически ценности на традиционните земеделски райони" -winEU.rur.  По време на посещението бяха представени идеите, генерирани по време на местно събитие в Болярово,..

публикувано на 11.07.24 в 12:58

Представят монографията „Бежанският въпрос в българо - турските отношения и установяване на източнотракийски бежанци в България"

Историкът Иванка Делева ще представи през следващата седмица монографията си „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България през периода 1913 – 1925 година“. Автор на тематичното изследване е д-р  Делева, уредник в отдел „История“ на РИМ – Бургас. Научни рецензенти на изданието, което..

обновено на 11.07.24 в 10:19

Още петима се грижат за зелените площи в Община Болярово

За поддръжката на зелените площи в Община Болярово ще се грижат допълнително още пет служители. Новоназначените  започват работа от днес 11 юли 2024г.. Те ще засаждат цветя и поддържат приветливия облик на Стефан Караджово, Оман, Денница и Болярово до 12 декември 2024г. Наетите лица са по Регионална  програма на Агенцията на заетостта. „В нашата Община..

публикувано на 11.07.24 в 09:50

Публично обсъждане на Бюджета на Община Бургас

Публично обсъждане ще се проведе във връзка с бюджета на Община Бургас. То ще е днес от 17.30 часа, в Заседателната зала №1 на Общината. Тогава ще се представи  Годишният отчет за изпълнение на бюджета и на сметките за средства от Европейския съюз на Община Бургас към 31.12.2023 г. Обсъждането се провежда на основание чл.140, ал.4 от Закона за..

обновено на 11.07.24 в 09:14

Плувци от 8 до 68 години участваха в благотворителния маратон "Цонка Тодорова"

180 души се включиха в благотворителния плувен маратон „Цонка Тодорова“. Той се проведе миналата неделя – 7 юли. В плуването с кауза, което се проведе за осма поредна година, участваха и 25 деца на възраст от 8 г до 16 г. Най – малкият участник бе на 8 г., а най - възрастният на 68 г. Продължава записването за благотворителния плувен..

публикувано на 10.07.24 в 18:30