Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бургаската опера представя на сцената на Летния театър "Лебедово езеро"

Спектакълът  „Лебедово езеро“ ще бъде представен от  20.30 часа на сцената на Летния театър. Събитието е поредното от бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2021, реализирани от Държавна опера – Бургас, в партньорство на Община Бургас.

Постановката, режисурата  и хореографията са  на проф. Хикмет Мехмедов В ролята на Одета ще е младата примабалерина на Държавна опера – Бургас Иванина Иванова, ще й партнира Емил Йорданов в ролята на принц Зигфрид.

Асистент-балетмайстор на постановката е Веса Тонова, репетитор е Галина Калчева, дългогодишна примабалерина на Бургаската опера, помощник-режисьор е Петър Тихолов. Изящните костюми са плод  на покойната Цветанка Петкова-Стойнова, която се е погрижила за ръчното прикрепване на всеки един от камъните "Сваровски" по сценичните облекла на балетистите. Сценографията, пренасяща зрителите в пищния кралски двор и в мистичните сцени край езерото, е дело на Иван Токаджиев.

Участват и  Теодор Цаков,  Даниел Тичков,  Елена Георгиева, Светлан Николов, Полина Иванова, Яна Бердута, Гергана Георгиева, Ива Овчарова, Събина Косева, Ивана Фиалковска, Патрисия Соарес, Ива Овчарова, Анелия Иванова, Бианка-Хелън Джованели, Натали Георгиева. Сред мъжкото присъствие в изящните балетни сцени се открояват още: Франческо Бориело – гост, Александър Марков – гост, Кирил Филипов, Стефан Типиков, Георги Банчев, Яна Бердута, Ивана Фиалковска и др.

Билети за „Лебедово езеро“ можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и на касата на Летния театър – преди самия спектакъл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

"Петлите" подготвят нов спектакъл "Помниш ли?"

Нов спектакъл „Помниш ли?“ подготвя танцова формация „Петлите“. Сюжетът  разказва историята на две момичета и техния път в живота, съобщи ръководителят им Георги Димитров: „Ще разкажем историята на две малки момичета, които израстват заедно  на село. След това живота ги разделя, едното попада в града, а другото остава в родното си място...

публикувано на 23.01.22 в 13:30

Бургаският куклен театър представя "Малкият Мук"

Спектакълът "Малкият Мук" ще се играе днес на сцената на Кукления театър в Бургас.  Малкият Мук е симпатично малко момче, което рано е останало без родители и затова търси онова, което му липсва в живота – обич и красота. Тайната на летящите чехли и силата на вълшебната тояжка, които открива в гардероба на своята зла господарка му дават нови..

публикувано на 23.01.22 в 09:00

Бургаско издателство пусна нов превод на класическия роман „Великият Гетсби“.

Бургаско издателство пусна нов превод на класическия роман на Франсис Скот Фицджералд „Великият Гетсби“. Това е нова илюстрирана версия на оригиналното издание от 1925-та година. Всеобщо е мнението, че това е най-великият роман на Америка на всички времена. „Великият Гетсби“ е историята на богатия донкихотец Джей Гетсби и неговата обсебваща..

публикувано на 21.01.22 в 10:30

Филмът „Петя на моята Петя“ на голям екран от днес

Филмът „Петя на моята Петя“ излиза на голям екран в цялата страна от днес. Премиерата е свързана с отбелязването през тази година на 60-годишнината от рождението на забележителната Петя Дубарова, оставила ярка следа в българската поезия със своя младежки устрем и непримиримост спрямо несправедливостта. Πoдxoдът в cъздaвaнeтo нa филмa..

публикувано на 21.01.22 в 09:13

Спектакъл за Преподобна Стойна ще бъде представен в Бургас

Спектакъл по романа на Неда Антонова  „ Съвършената. Преподобна Стойна“" ще бъде представен в Бургас. Той ще гостува   на 26 януари, сряда, в залата на Кукления театър. В  пиесата  животът на преподобна Стойна се разкрива със  своите акценти и прозрения. Зад него стоят актрисата Деси Михайлова и режисьорът Христо Стойчев. И чрез средствата на..

публикувано на 20.01.22 в 15:23

Общинските съветници обсъждат промени в наемите на залите за културни събития

Промяна в наемите на залите в културни обекти се обсъжда от общинските съветници в Бургас. Приходите на организаторите на арт събитията  са паднали драстично след въвеждането на зелен сертификат, а отмяната им води и до загуби на община Бургас.  Това е и причината   общинските съветници от ГЕРБ да внесат  корекция  на наемите.Те са били сезирани от..

публикувано на 20.01.22 в 13:40

Вечер, посветена на Луис Карол в дома на писателя в Бургас

Вечер, посветена на 190 години от рождението на Луис Карол, организират в Дома на писателя в Бургас. Тя е озаглавена „Утре никога не е днес“, което е препратка към най-популярното произведение на писателя „Алиса в страната на чудесата“. Още за идеята на инициативата пояснява организаторът Лилия Христова. "Идеята е да се отбележи..

публикувано на 20.01.22 в 11:05
Подкасти от БНР