Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Охраняват манастир " Св. Богородица" след смяната на игуменката му

Служители на СОТ охраняват манастир „ Св. Богородица“ в Бургас, в момента той е затворен за посетители, а в него продължава да живее бившата вече игуменка Серафима. Достъп до вътрешността имат само определен брой лица. Те са включени в списък, като всеки един, който не е в него, е спиран. Наш екип се опита да влезе, за да разговаря с майка Серафима, след като стана ясно, че тя вече не е игуменка.Не бяхме допуснати и разговаряхме пред вратата с внука Станислав и дъщеря й София.

Те ни показаха заповедите за освобождаване, назначаване и препис-извлечение от протокола на епархийския съвет, в който е описана причината за освобождаването на Серафима. Там е посочено, че игумения монахиня Серафима е в напреднала възраст и е с нарушен здравословен статус. Това се отразявало на нормалното функциониране на манастира като духовно средище.

Близките на Серафима са разочаровани от цялостното отношение към майка им, което е започнало, според тях, още след наводненията през 2014 г. и 2017 г. Никой не потърси причината за тях, умишлени ли са, случайни ли са, какво се случва с манастира. След последното наводение тя се оказа изолирана, абдикирали бяха  всички институции. Казват, че с нея не може да се контактува, обясни Станислав и изрично посочи, че не приема твърдения, че Серафима се е самонастанила в манастира:

Има заповед на митрополит Йоаникий, който я назначава. А сега, като благодарност за всичките тези години, я отстранява.Назначават по-млада игуменка, няма нищо лошо. Но мисля, че моментът не е сега.

Не знаем колко време ще продължи тази охрана, трябваше сега да й донесем храна, лекарства да й купим. Пишат,че има деменция. Нека да го докаже личния лекар. В досието й да видим дали има едно лекарство за деменция.

Според близките на игуменката отношението към Серафима се е пренесло и към тях в църквите в Бургас.София разказва, че на внуците й е било отказано причастие и е била гонена от храмове.

Сега тя и  Станислав се страхуват за живота и здравето на Серафима, тъй като , според тях, е имало заплахи да бъдат изгонени. Те недоумяват и защо не е имало финасиране преди:

Кой крие парите и защо точно в този момент изплуват, когато Ксения трябва  да я назначат.

София твърди, че тя, близките й, бившите й колеги са помагали да бъде съграден манастирът, а Станислав добави:

Има ли някакви задкулисни игри, Митрополията мълчи и не дава отговор. Решава и премахва майка Серафима, за възнаграждение за това, което е вложила от живота си.

София и Станислав са посещавали няколко пъти в Сливен митрополит Йоаникий, според тях, той им е забранил да пускат новата игуменка .

След като не успяхме да видим Серафима, се свързахме с нея по телефона. Тя заяви:

Възмутена съм от отношението им и респекта към възрастта ми. Нямам нужда от обгрижване. От 41 години живея тук, от първата тухла съм започнала. Ако не го бяхме направили, сега нямаше да се карат, кой да го вземе.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ

Архиерейският наместник на Бургас отец Севастиян потвърди, че има поставена охрана и предложи при желание от наша страна лично да ни заведе в манастира, за да се уверим в какво състояние е той.

Според него, от около 8 месеца се правет опити да се влезе в контакт с майка Серафима и близките й, за да бъдат връчени документите, издадени от епархийския съвет, според които игуменка на манастира вече е монахиня Ксения. Отец Севастиян подчерта, че монахиня Серафима си остава като проигуменка в манастира с всички привилегии, които може да ползва като такава:

Не успяхме да влезем в контакт. Манастирът беше заключен, нямаше как да осъществим изпълнението на епархийския съвет.Затова решихме, с благословението на митрополията, в присъствието на полицията, ние влязохме в манастира. Запечатохме храма, параклиса и една от жилищните постройки. За сигурност, да не се получат някакви неприятни моменти, помолихме временно да има охрана, която да допуска най-вече близките й. И естествено новата игумения с хората, които ще започнат да чистят манастира.

Хората няма да могат да посещават светата обител, защото тя е в окаяно състояние, каза още отец Севастиян. Манастирът би трябвало да се приведе в нормален и достъпен вид за всички миряни.

Избрахме този вариант, за да може в рамките на 10-15 дни,  надявам се,  за празника на Св. Богородица, да успеем поне малко да приведем храма във вид за приемане на поклоници.

Отец Севастиян посочи, че преди две години с помощта на Сливенска  митрополия са били отпуснати средства и е бил направен частичен ремонт и отводняване на манастира. Архиерейският наместник обясни, че разбира недоволството, което има в семейството на  Серафима:

Разбирам, че приемат манастира като лична собственост, може би, но ние сме длъжни да изпълним волята на епархийския митрополит и на епархийския съвет. Не знам, защо визират мен като човека, от който зависи всичко, но аз съм изпълнител като архиерейски наместник. Аз съм длъжен да изпълня заповедта.

Отец Севастиян обясни, че, за да отговори на въпроса дали не е дал причастие на внуците на София трябва да се уточни кога и къде се е случило това и поясни, че няма спомен:

Много е лесно човек да хвърля едни думи в пространството, но той  трябва да се обоснове защо е така.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

Новата игуменка Ксения поясни, че решението за назначението й е на епархийсия съвет. Тя допълни, че отива с мир в манастира и с голяма радост. На младини съм била монахинята и съм помагала там, уточни Ксения  и каза за Серафима:

Аз продължавам да я почитам и обичам като монахиня и като духовно лице, като християнка. От нея зависи. От мен предложение за мир и съвместно съжителстване.

Ксения обясни, че практиката е такава, когато игуменът е на преклонна възраст и няма възможност да изпълнява задълженията си, да бъде сменен.

Аз отивам да се погрижа за манастира и това е целта на моето назначение. В заповедта е написано, че тя остава проигумения.Това означава заслужена проигумения, пред която трябва да се поклониш, да й поискаш благословение, да я наречеш майко.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

Потърсихме агатополския епископ Йеротей, за да представим и неговата позиция по темата. Той ни отговори, че няма позволение от сливенския митрополит, затова няма право да коментира.

БНР Бургас опита да се свърже със Сливенската митрополия чрез телефоните, посочени на сайта й. Два дни, обаче, никой не отговаря на тях. Затова им изпратихме и имейл, с молба да коментират ситуацията. До приключването на този материал, отговор не беше постъпил. Такъв ще бъде публикуван веднага при получаването му. Той ще бъде оповестен и в ефира на БНР Бургас

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта

Ледена покривка на места се образува след падналия град и пороен дъжд този следобед в град Шивачево, община Твърдица. Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта.  Очаква се градушката да е нанесла щети по насажденията извън града, каза кметът на Шивачево Диян Иванов. "Навсякъде казват, че щетите им са минимални по дворовете, но не..

публикувано на 25.04.24 в 21:43

Община Болярово ще подпомогне финансово своите абитуриенти

Общинският съвет в Болярово единодушно утвърдени докладите на шестте читалища в общината, отчетите за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление през миналата година. Общината ще изпрати тържествено своите 13 абитуриенти на 23 май. По предложение на кмета Христо Христов съветниците разрешиха от общинския бюджет да..

обновено на 25.04.24 в 16:08

Безплатни извънредни курсове ще има в Бургас в нощта срещу Великден

На Великден в нощта на 4 срещу 5 май, ОП "Бургасбус" ще осигури безплатни извънредни курсове. Автобусите ще се движат по линии Б11 и Б12 с часове на тръгване от начална спирка в 00:30. Линиите обслужват основните спирки в комплексите „Изгрев“, „Славейков“ и „Меден рудник“, както и спирки на възлови места в града – УМБАЛ, бул. „Демокрация“, ул...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

В началото на юни „Алеф” награждава победителите в литературния конкурс

Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за неговото спасяване по време на Холокоста отвори врати към знанията и въображението на над 300 младежи от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария, Украйна, Словакия, Полша, Испания, Франция и Латвия. Единадесетият Международен литературен ученически..

публикувано на 25.04.24 в 11:37

Започва реденето на паважна настилка по ул. „Доктор Нидер“

Инспекция на ремонтните работи по ул. „Доктор Нидер“ направи к метът Димитър Николов и инж. Чанка Коралска, информират от Община Бургас. Там ВиК постави нови тръби, а след тях минаха и други оператори на подземни мрежи. Възложена е работа по изграждане на тротоари и отводнителна система. От понеделник ще започне нареждане на паважна настилка по ул...

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Улица "Патриарх Евтимий" в Бургас ще бъде ремонтирана

Предстои пълното обновяване на улица “Патриарх Евтимий” в Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Ремонтът започва след Великденските празници. Получено е одобрение от институциите. Финансирането е от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предстои цялостна интервенция с подмяна на водопровода и канализацията, изграждане на..

публикувано на 25.04.24 в 08:37

Променят времетраенето на светофарите в Айтос

От днес в 10 часа влизат сила промените в светофарната уредба на кръговото в Айтос, съобщават от общината. Във връзка със сигнали на граждани за светофарната уредба на кръговото кръстовище на ул. "Славянска", ул. "Хаджи Димитър" и ул. "Гарова" в град Айтос, ще бъдат променени І, ІІ и ІІІ циклограми на пешеходния поток и завиващите на дясно в едно и..

публикувано на 25.04.24 в 07:21