Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морска трева и водорасли затлачват пристанището в "Сарафово" (галерия)

4
Пристанището в сряда сутринта

Морска трева и водорасли затлачиха пристанището в „Сарафово“. Собственици на плавателни съдове се оплакват, че не могат да ги ползват.

При наше посещение в сряда констатирахме големи количества от морската трева и водорасли, натрупани около плавателни съдове, но и в средата на акваторията на пристанището. Други бяха извадени на сушата. Водолаз косеше морската трева под водата. Няколко рибари също недоволстваха от ситуацията и казват, че така е от години, но проблемът се задълбочава. Отказват да застанат пред микрофон, но, според тях, трябва или да се удълбочи пристанището, или да се направят канали, които да осигурят по-добра циркулация на водата.

Според Спас Узунов, от Българската фондация „Биоразнообразие“, това е проблем, който е можел да бъде решен още при проектирането на пристанището.:

„Пристанищата и изграждането на такива крайбрежни съоръжения са сложна техническа дейност, която, естествено, се нуждае от предварително проектиране. И то – проектиране по отношение на въздействието върху околната среда. В този случай – върху морската среда. Ако такива пристанища не са проектирани добре и не е направен предварителен добър анализ за тяхното въздействие, може да се очакват такива последствия, каквито, в момента, наблюдаваме в „Сарафово“. Променят се различни параметри на морската среда, като, на първо място, това са морските течения, крайбрежните, които са много важни, за да поддържат този кръговрат на водата в крайбрежната зона“, коментира Узунов.

Това може да доведе до драстични промени и до въздействие върху течението, посочи екологът.

„Това въздействие води до застояване на водата в тази част, възпрепятства естествената циркулация. Естествено, това пък води и до развитие на микроскопични водорасли, едноклетъчни, синьо – зелени водорасли, които пък вече влошават и самото качество на водата. Намаляват съдържанието на кислород, повишават температурата. Морската трева е един много важен елемент в крайбрежните части, защото тя има огромна фукнция по регулиране, по пречистване на водите в крайбрежието. Но, когато се променят водните течения и се предизвика този силен цъфтеж на микроводорасли, това вече е основа за развитие на останалите видове водорасли в такива мащаби, каквито наблюдаваме в момента", посочи той.

Може да се направят отвори с стените или буните, за да се подобри циркулацията, но това е изключително скъп процес, каза Спас Узунов. Той призова общинските и държавните служби да започнат да търсят решение на проблема, преди да се задълбочи. Той наблюдава подобен процес в Черноморец, казва, че това може да се случи и в „Крайморие“

От Община Бургас коментираха, че стопаните на пристанището (Общинското предприятие „Спортни имоти“) са категорични, че циркулация има. Водолази косят периодично тези водорасли от дъното и ги изваждат от водата, твърдят оттам. Ще се следи ситуацията с тях и ако се наложи, ще бъдат взети друг вид мерки за отстраняването им по-нататък, коментират от Община Бургас. Началникът на дирекция „Околна среда“ е в годишен отпуск и по-подобен коментар ще потърсим след приключването му.

А слушатели на БНР-Бургас сигнализираха, че в момента тече усилено почистване на водите в пристанището. 

Интервю със Спас Узунов можете да чуете в прикачения файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Плувци от 8 до 68 години участваха в благотворителния маратон "Цонка Тодорова"

180 души се включиха в благотворителния плувен маратон „Цонка Тодорова“. Той се проведе миналата неделя – 7 юли. В плуването с кауза, което се проведе за осма поредна година, участваха и 25 деца на възраст от 8 г до 16 г. Най – малкият участник бе на 8 г., а най - възрастният на 68 г. Продължава записването за благотворителния плувен..

публикувано на 10.07.24 в 18:30

Изследват 20 работници в Ямболско за бруцелоза

Над  20 работници от животновъдни ферми в Ямболска област ще бъдат изследвани за бруцелоза. До момента е регистриран случай на заболяването в крайграничното село Горска поляна. 53 годишен мъж е лекуван в инфекциозното отделение на ямболската болница, след като е пил сурово мляко от заразено животно. Той вече е изписан, но в региона продължава да се..

публикувано на 10.07.24 в 15:56
Микробус на едната фирма-превозвач; снимката е илюстративна

Има ли правостоящи пътници в автобусите по линията Бургас-Айтос?

За нарушение в Закона за автомобилните превози сигнализират от партия „Единение“. Те са входирали писмо до Общинския съвет в Бургас относно капацитетът на автобусите по направлението за Айтос. Според сигнала им има пътници, които стоят прави в превозните средства. След проверка на БНР Бургас по случая, стана ясно, че наистина в част от..

обновено на 10.07.24 в 14:19

Фургон изгоря напълно в бургаска складова база

Фургон изгоря напълно в складова база на бул. "Янко Комитов" в к-с "Славейков". Пожарът е възникнал, след като в близост са рязали стари стелажи. От искрите е засегнат и пострадалият фургон, ползван от 51-годишен бургазлия.  Огънят е потушен от два противопожарни екипа и четирима огнеборци.  По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 10.07.24 в 10:51
архив

АПИ: Различни ограничения има в участъци по АМ "Тракия"

Шофьорите да се движат с повишено внимание в област Сливен по АМ „Тракия”,  от км 229+286 до км 273+354 и в двете посоки - за Бургас и София.  Причината е подмяна на ограничителни системи за пътищата. Ограничава се аварийната лента. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Срокът за приключване на тези дейности е до 19 юли, съобщи Агенция „Пътна..

публикувано на 10.07.24 в 09:09
снимката е илюстративна

Затварят улица в кв."Рудник" за два месеца

Реконструкция и модернизация ще се извършват на участъци от водопроводната и битова канализация в бургаския квартал „Рудник“. Те ще започнат от днес - 10 юли.  Във връзка с това се налага спиране на движението по ул. „Йорданка Николова“ – от входа на квартала до ул. „Искър“. Строителните дейности ще продължат до 10.09.2024 г. От "Бургасбус"..

обновено на 10.07.24 в 07:56

ВиК: На няколко места в Бургас ще спира водата днес

От 9 часа до 14 часа ще бъде спряно водоподаването на бургаската ул. "Крайезерна" в Логистичния парк, съобщи водоснабдителното дружество в града.  Също днес  от 08:30 часа до 17:00 часа ще бъде спряна водата в района между улиците  "Шейново", "Македония", "Гладстон" и "Сан Стефано". Ще се извършват строително-монтажни дейности.  А утре - 11..

публикувано на 10.07.24 в 07:39