Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Жители на Маринка и Димчево на протест

Жителите на бургаските села Маринка и Димчево за втори път ще блокират движението по Международния път Бургас-Малко Търново. Причината за недоволството са лошото качество на водата и честите аварии по водопреносната мрежа. Протестът ще се проведе на централното кръстовище в село Маринка.

След първия протест в края на миналата седмица все още няма осъществен диалог с дружеството Водоснабдяване и канализация, каза кметът на село Маринка Любомир Узунов:

"Това е наш втори протест, за всеобщо съжаление, защото диалогът все още не е осъществен от страна на ВиК. Ние искаме проектиране на нов водопровод в Маринка и съответно когато има аварии налягането на водоподаването да не се губи. Защото когато имаме аварии налягането не може да се оправи около една седмица".

Нека да припомня, че според дружеството водоснабдяване и канализация в Бургас проблемите със спирането на водата в село Маринка са незначителни. Пояснява говорителят на дружеството Димитър Гюров:

"Не виждам причина, заради седем аварии през последните три месеца, хората да протестират и то да спират международни трафик между Бургас и Малко Търново".

Жителите на село Димчево ще протестират, защото вместо вода от чешмите и тече кал, а при последните поройни дъждове в началото на годината къщите в селото се наводниха.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протестиращите в Бургас блокираха за кратко бул. "Христо Ботев" и "Булаир"(ОБНОВЯВА СЕ)

Близо 50 протестиращи затрудниха за кратко движението по бул. "Христо Ботев" в Бургас. Те се движеха в едното платно.  Шествието тръгна от сградата на РЗИ и продължава към Областната администрация. След това двете платна на булеварда бяха отворени за движение на автомобили.  Шествието продължи към жп гарата на Бургас. Протестиращите затвориха..

обновено на 25.10.21 в 15:08

"Булевард Демокрация" на 25-ти октомври

Навършват се 4 години от наводненията в Бургас и Камено, където загинаха 5-ма души. Все още няма издадени присъди. В темата ни днес връщаме лентата назад. От днес преболедувалите ковид-19 доказано с антигенен тест могат да извадят своя зелен сертификат, проверихме каква е ситуацията пред няколко лаборатории в центъра на града, както и каква е ситуацията..

публикувано на 25.10.21 в 14:43

Поредица от събития за Международния ден на Черно море

С изложба на открито, творчески конкурс и водолазна акция Бургас ще отбележи Международния ден на Черно море на 31 октомври. Атрактивната програма е с две локации Културен център “Морско казино“ и Моста. Проявите, посветени на празника, стартираха по-рано този месец с конкурса за разказ, постер, рисунка или колаж на тема „Цветовете на моето Черно море“..

публикувано на 25.10.21 в 14:26

До края на ноември приключва разследването за наводненията преди 4 г. в Бургас и Камено

Преди 4 години в нощта на 24 срещу 25-и октомври при наводнения, вследствие на поройни дъждове в общините Бургас и Камено, загинаха 5-ма души.  4-години или 1 465 дни не стигнаха на прокуратурата в Бургас да установи има ли виновни длъжностни лица за трагедията. Това е огромна лична трагедия за 4 семейства. Зад нея стоят човешки съдби.  Тези хора..

публикувано на 25.10.21 в 13:57

Що е то енергийна общност и как ще помогне тя за зеления преход?

Заради климатичната криза, пред която е изправен светът, преминаването към енергийна система без изкопаеми горива в Европа, е повече от спешно. Директива за енергията от възобновяеми източници определи като задължителна обща цел на ЕС за 2030 г. най-малко 32 % енергия от възобновяеми източници. Проучване показва, че половината от гражданите на..

обновено на 25.10.21 в 12:55

6 ден: Около 70 души протестират срещу зелените сертификати

Около 70 души протестират шести ден в Бургас срещу въвеждането на зелените сертификати. Те отново поискаха да се срещнат с директора на здравната инспекция. Десет души успяха да влязат в сградата на РЗИ.  Част от хората посочиха, че не са против ваксините и не са антиваксъри, но са против задължителното им въвеждане.  Мерките в момента се..

публикувано на 25.10.21 в 12:51

Затварят за ремонт улица в Северната промишлена зона на Бургас

Започват ремонтно-възстановителни дейности по канализацията на ул. „Братя Пренерови“  в Северната промишлена зона, в района на новата болница и автомобилните шоуруми. Първият участък на строителните дейности е от болницата до Автокъщата. На 26 октомври този пътен участък ще бъде напълно затворен. Там ще бъде въведена временна организация и..

публикувано на 25.10.21 в 11:22