Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Жители на Маринка и Димчево блокираха движението по пътя Бургас-Малко Търново

Близо 50 жители на бургаските села Маринка и Димчево блокираха за половин час движението по Международния път Бургас-Малко Търново. Протестиращите искат нов водопровод, защото водата, която тече от чешмите им е мътна и по водопреносната мрежа често стават аварии. За да не спира движението на колите, екипи на пътна полиция отбиваха движението по обходен маршрут.

Въоръжени с мегафон, знамена и плакати с надписи „Искаме чиста вода“, протестиращите половин час преминаваха по две пешеходни пътеки на ключово кръстовище в село Маринка. От 2014-а година има изготвен проект за водоснабдяване на селата, но той още чака финансиране, каза кметският наместник в село Димчево Елена Атанасова:

"Ще протестираме, докато пуснат новата вода. Проблемът винаги е бил един и същ, водата е от собствен водоизточник, мътна е, кална е, не е годна за консумация и съответно искаме да се пусне новата, както е по проект".

Докато не ни чуят ще протестираме, казаха хората:

"И пред вас пак ще поканя кмета на град Бургас Димитър Николов и шефа на ВиК на гости и цяла вечер ще ги черпя с тази вода, могат да се изкъпят, ще ги изперем. Старите хора казват, че от 30 години, че и повече се борят за чиста вода, няма никаква промяна".

Блокадата на пътя не затрудни движението на колите в района, защото те преминаваха по обходен маршрут.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Сесия онлайн за бургаските съветници

Местният парламент на Бургас ще избере новите почетни граждани. Сред предложенията са Мария Бакалова, Стефани Кирякова, Илиян Иванов и Дана Проданова. Ще се дискутират също възможностите за включване на Бургас в Алианс „Българско Черноморие“- той  ще  създаде и и поддържа на дигитална платформа и маркетингова стратегия ,членският внос е 4..

публикувано на 26.10.21 в 07:55

Протестиращите в Бургас блокираха за кратко бул. "Христо Ботев" и "Булаир"(ОБНОВЯВА СЕ)

Близо 50 протестиращи затрудниха за кратко движението по бул. "Христо Ботев" в Бургас. Те се движеха в едното платно.  Шествието тръгна от сградата на РЗИ и продължава към Областната администрация. След това двете платна на булеварда бяха отворени за движение на автомобили.  Шествието продължи към жп гарата на Бургас. Протестиращите затвориха..

обновено на 25.10.21 в 15:08

"Булевард Демокрация" на 25-ти октомври

Навършват се 4 години от наводненията в Бургас и Камено, където загинаха 5-ма души. Все още няма издадени присъди. В темата ни днес връщаме лентата назад. От днес преболедувалите ковид-19 доказано с антигенен тест могат да извадят своя зелен сертификат, проверихме каква е ситуацията пред няколко лаборатории в центъра на града, както и каква е ситуацията..

публикувано на 25.10.21 в 14:43

Поредица от събития за Международния ден на Черно море

С изложба на открито, творчески конкурс и водолазна акция Бургас ще отбележи Международния ден на Черно море на 31 октомври. Атрактивната програма е с две локации Културен център “Морско казино“ и Моста. Проявите, посветени на празника, стартираха по-рано този месец с конкурса за разказ, постер, рисунка или колаж на тема „Цветовете на моето Черно море“..

публикувано на 25.10.21 в 14:26

До края на ноември приключва разследването за наводненията преди 4 г. в Бургас и Камено

Преди 4 години в нощта на 24 срещу 25-и октомври при наводнения, вследствие на поройни дъждове в общините Бургас и Камено, загинаха 5-ма души.  4-години или 1 465 дни не стигнаха на прокуратурата в Бургас да установи има ли виновни длъжностни лица за трагедията. Това е огромна лична трагедия за 4 семейства. Зад нея стоят човешки съдби.  Тези хора..

публикувано на 25.10.21 в 13:57

Що е то енергийна общност и как ще помогне тя за зеления преход?

Заради климатичната криза, пред която е изправен светът, преминаването към енергийна система без изкопаеми горива в Европа, е повече от спешно. Директива за енергията от възобновяеми източници определи като задължителна обща цел на ЕС за 2030 г. най-малко 32 % енергия от възобновяеми източници. Проучване показва, че половината от гражданите на..

обновено на 25.10.21 в 12:55

6 ден: Около 70 души протестират срещу зелените сертификати

Около 70 души протестират шести ден в Бургас срещу въвеждането на зелените сертификати. Те отново поискаха да се срещнат с директора на здравната инспекция. Десет души успяха да влязат в сградата на РЗИ.  Част от хората посочиха, че не са против ваксините и не са антиваксъри, но са против задължителното им въвеждане.  Мерките в момента се..

публикувано на 25.10.21 в 12:51