Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма "Транспортна свързаност" - за по-добре свързана Европа

| обновено на 25.08.21 в 14:42


Програма „Транспортна свързаност“ е една от  целите на ЕС, за по-добре свързана Европа, чрез подобряване на мобилността или т.нар. свързана политика. Бюджетът на програмата е около 2 млрд.евро.  Железопътният транспорт е сред основните приоритети и за новия програмен период 2021-27-ма година, посочи инж. Галина Василева, ръководител на управляващия орган на програмата „Транспорт и транспортна инфраструктура“:


"С планираните инвестиции в железопътния сектор се цели цялостно завършване на железопътния коридор от турска до сръбска граници, както и свързване на жп мрежите на България и Северна Македония. Инвестициите са насочени приоритетно към завършване на автомагистрали, със специален фокус върху Северна България, където знаем, че регионалната пътна мрежа е допълнително натоварена и в не добро състояние. Предвидена е финансова подкрепа за развитие и разширение на вътрешноводни и речни пристанища. Предвиден е финансов ресурс за изграждане на железопътни връзки към летища и пристанища. В случая са две - Бургас и Пловдив, както и за изграждане на инфраструктура за алтернативни горива по републиканската пътна мрежа и в пристанищата с национално значение. Планирани са дейности за интелигентни транспортни системи в пътищата, за доставка на аварийно-спасителни кораби и специализирано оборудване за безопасността и сигурността в Черно море. 

Работата по два от най-мащабните проекти, които се финансират от Оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" за настоящия програмен период 2014-2021 година, ще продължат и през следващия програмен период. Това са проектите за изграждането на АМ"Струма", лот 3.2, както и жп проектът за скоростна жп магистрала Елин Пелин-Костенец. 

Да отбележим, че в настоящия програмен период продължава изпълнението на проекта за цялостна модернизация на жп линията Пловдив-Бургас, фаза II, която стартира с финансиране от старата оперативна програма "Транспорт". Обновяването на железопътната инфраструктура на страната и в частност на тези скоростни трасета, които са София-Пловдив, София-Бургас, дори и до границата с Турция, както и пътната магистрала от София до гръцката граница при ГКПП Кулата, се осъществява не само по линия на финансиране по оперативните програми, но и с механизма за свързана Европа."

За текущия планов период, ресурсът е около 400 млн.евро, като това е само европейското съфинансиране. Средствата за България по кохезионния пакет по механизма за свързване на Европа за сектор „Транспорт“ ще са приблизително същите, но разпределени при по-различни условия,  посочи още инж.Галина Василева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Островът празнува с хоро, плувен маратон и концерти

С богата празнична програма остров Света Анастасия ще отбележи 10 години от обявяването му за туристическа дестинация. В продължение на 4 дни ще има концерти, изложба, поетично четене и още изненади. Островът празнува на 15 август, защото църквата там носи името „Успение Богородично“. Сред новите акценти ще са п луване край..

публикувано на 08.08.24 в 09:30
Проф. Мария Нейкова (в средата) представя решенията на областната епизоотична комисия след заседанието ѝ.

Забраняват пазарите и изложбите на овце и кози в Бургас заради огнищата на чума в Гърция и Румъния

Забранява се провеждането на пазари, изложби или други събирания на овце и кози, смесването на стада и нерегламентираното движение на дребните преживни животни в област Бургас. Това са част от превантивните мерки, които реши да приложи областната епизоотична комисия в изпълнение на заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните д-р..

обновено на 07.08.24 в 18:03

Едномилионният пътник на Летище Бургас е от Лондон

Летище Бургас посрещна днес своя едномилионен пътник. Той е  Пол Камерън, от Лондон. Това е поредното му посещение в България, но за първи път е в Бургас. Научил е за България от реклама, а семейната почивка, която е планувал е едноседмична ваканция в малко населено място, близо до Велико Търново.  Два дни по-късно в сравнение с миналата..

публикувано на 07.08.24 в 14:30

Представители на туристическия бранш:Предложеният гаранционен фонд отваря вратата за сивия сектор

Предложеният от Министерството на туризма гаранционен фонд отваря широко вратата за сивия сектор, създава възможност за въвеждане в заблуждение на потребителите, изкривява пазара и поставя в неравностойно  положение туроператорите, организатори на туристически пътувания. Около това становище се обединиха три от работодателските организации – Обединение..

публикувано на 06.08.24 в 16:57

Н.Недялков:Наредбата за движение на стоките с висок фискален риск е лобистка

Лозарите бяха първите, които протестираха срещу Наредбата за движение на стоките с висок фискален риск. Сега протести са готови да направят и производителите на плодове и зеленчуци. Представители на техни организации изпратиха отворено писмо до различни държавни институции, в което настояват за промени в наредбата.Според стопаните, тя ще..

публикувано на 06.08.24 в 15:24

Въвежда се нов режим на косене за земеделците

Министерството на земеделието въвежда нов режим на косене за земеделците. Заради пожарите в страната беше наложена пълна забрана на косенето на трева и машинното почистване на храсти в периода от 18 юли до 18 август, сега е издадена  нова Заповед, според която забраната за косене важи само за часовия диапазон от 10:00 до 18:00 часа. Промяната е..

публикувано на 06.08.24 в 13:35
Архив

Създават Туристически гаранционен фонд при фалити на туроператори

Министерство на туризма публикува за обществено обсъждане промени в Закона за туризма, които касаят създаването на Туристически гаранционен фонд. Предлагат се промени в националното законодателство, свързани с транспонираната в него през 2018 г. Директива на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година относно пакетните туристически..

публикувано на 06.08.24 в 10:32