Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РАДИОМАГАЗИНЧЕ НАДЕЖДА: Галина Неделчева черпи вдъхновение от народното творчество

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която майките с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири - подаръци, ръкоделия, плетива, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В подкрепа на тези творци създадохме рубриката ни „Радиомагазинче Надежда“. Всяка седмица ви срещаме с един от участниците, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

В рубриката тази неделя ви срещаме с Галина Неделчева от Русе. Нейната прелестна Симона е на 13 години, със сто процента ТЕЛК. Във всичко семейството има подкрепата и  на по-големия й  брат Даниел. Фамилното ателие създава причудливи и красиви малки моми, хайдути, чешми,  пана за стена с Богородица и младенеца, къщички за ключове. Артистичната фамилия вече владее много техники и се радва на почитатели. Галина ни повежда ефирно към създаденото и представеното в групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“

Най-хубавото, което ни доставя и удоволствие, е народното творчество. Тръпката първо идва от готовия продукт- да го видим с очите си и да го пипнем с ръцете си. Когато човекът го види-той носи „втора“ радост. Има неща, които не струват пари, а това е емоцията,  вложена във всяко изработено с любов изделие.

Гордеем се с фигурите на малките хайдути и моми, които правим. Мъжете си имат име, получават се различни-един дебел, друг по- мустакат или по-крив. Търсене има и към чешмите и към къщичките за ключове. С много неща радваме хората.А всеки елемент трябва да си дойде на мястото, с едно много голямо обмисляне, с прилагане на техниките, здравина, време на изсъхване.Често питат имате ли готови чешми? Тя всяка е специална поименно за всеки човек, дали е рибар, полицай, военен. Всяка една чешма е действаща, пълни се.

Популярни сме и с фигури от канап. Тигър от канап също може да се получи, защото енергийно животното ще покровителства 2022 г., добавя Неделчева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас има двойна шампионка в престижно състезание за танцьори

Бургас има двойна шампионка от състезанието Dance World Cup Finals, което се проведе в Прага и събра танцьори от цял свят, съобщи Община Бургас.  Двете световни титли са за 16-годишната Ванеса Калчева, която добави към успеха си и една вицешампионска. Ванеса е ученичка в Немската езикова гимназия „Гьоте“. Тя е първата световна шампионка за България..

публикувано на 13.07.24 в 13:19
Куче на разходка. Снимката е илюстративна.

Царево организира летен кучешки фестивал

Община Царево организира първия по рода си кучешки фестивал на българското Черноморие. Началото му е днес от 9 часа, а програмата включва изложението "Всичко за кучето", викторини и конкурсите "Най-бърз нос" и "Най-лакомото куче". Предвидени са и лекции, които да помогнат на стопаните в отглеждането на четириногите им любимци. От 19.30 ч ще има..

публикувано на 13.07.24 в 09:02

50 години от пресичането на Атлантика от Дончо и Юлия Папазови с лодка

Петдесет години се отбелязват от пресичането на Атлантическия океан от Дончо и Юлия Папазови със спасителна корабна лодка “ДЖУ IV”. Това се случва през лятото на 1974 г., като за първи път в историята на световното мореплаване се преминава океан, използвайки спасителна конвенционална лодка с платна и без кил. Историята на мореплавателите тръгва преди..

публикувано на 11.07.24 в 13:47

Пощенска кутия за приказки започва лятото си турне от Царево

"Пощенска кутия за приказки" отбелязва своята 14- та годишнина с лятно турне. Комедийният формат ще премине през летните театри на Царево, Созопол, Бургас, Варна и Пловдив. Събитието за ценителите е в Царево на 13 юли. "Събираме се хора, които се тук и ни е приятно да се срещнем на сцената. С мен ще бъдат Красимира Хаджииванова, която познавате..

публикувано на 10.07.24 в 13:53

платена публикация
Как можем да подобрим съня си чрез магнезий и ашваганда

В днешния забързан свят, качественият сън е от съществено значение за поддържане на доброто здраве и благосъстояние. За съжаление, много хора изпитват проблеми със съня поради стрес, напрежение и други фактори. Две природни съставки, които могат значително да подобрят съня ви, са магнезий и ашваганда . Ето как тези добавки могат да ви помогнат да..

публикувано на 10.07.24 в 12:55

Започнаха археологическите проучвания на Акве калиде

Начало на новия археологически сезон, бе дадено в най-прочутите антични и средновековни бани по българските земи – Акве калиде. Те се намират в бургаския квартал „Ветрен”. Проучванията са финансирани и тази година от Община Бургас през Регионалния исторически музей в града. През следващите месеци усилията на научните ръководители доц. д.н.а. Димчо..

публикувано на 10.07.24 в 11:31

Черна чайка долетяла във Варна от остров Свети Иван?

Възможно е черната чайка, която през почивните дни стана хит в социалните мрежи, да е долетяла във Варна от остров Свети Иван. Това коментира за Радио Варна Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците. Той обясни, че преди три години на острова е била заснета друга черна чайка. Иванов припомни, че на остров Свети Иван се..

публикувано на 09.07.24 в 13:20