Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска Хънтингтън Асоциация настоява за повече грижи и финансова подкрепа на болните с рядкото генетично заболяване

Семейства, чиито близки са засегнати от болестта на Хънтингтън, в продължение на седмица бяха в Бургас. Те споделиха своя опит и проблемите, с които се сблъскват ежедневно. Заболяването е рядко невродегенеративно и се предава по генетичен път. То е много по разпространено по Черноморието, отколкото в западните части на страната, обясни Наталия Григорова, председател на организацията. Тя  работи у нас от 2014 година и помага на пациентите. Много от хората все още не говорят за заболяването, което се понякога се установява трудно. Специалисти по места липсват, а някои от тях дори твърдят, че такава болест не съществува,  каза още Григорова.

В  „Седмица за болестта на Хънтингтън“ в Бургас участваха повече от 30 засегнати семейства от цялата страна. Те обмениха опит и информация за самопомощ. В срещата се включиха и много семейства от Бургас. Това е втората инициатива, която събира на едно място пациенти и специалисти ангажирани в грижата за болестта на Хънтингтън.

Физиотерапия, арт-терапия, групи за подкрепа и индивидуални прегледи от специалисти, бяха част от програмата на HD WEEK, семействата имаха възможност да споделят помежду си и да бъдат прегледани от специалисти, ангажирани в тяхната терапия. Специално за събитието невролог и психиатър от УМБАЛ „Александровска“ пристигнаха от София, за да могат пациентите да получат консултация и преглед при специалисти в заболяването.

Наталия Григорова заяви:

За съжаление, все още чуваме разкази за стигматизация и дискриминация. Жена от Бургас, която е в напреднал стадий на заболяването, разказа как по време на преглед за трудоустрояване е била обвинена от ТЕЛК комисията в Бургас в преструвки. 

Колективен иск или жалба обмислят да направят хората с болестта на Хънтингтън в България.Причината е, че те са финансово ощетени. Държавата не предоставя достатъчно грижи и подкрепа, твърди  Григорова:

Тези хора получават много нисък процент на нетрудоспособност. Те не можгат да работят, в терминално състояние са, без лечение, това е заболяване, което само прогресира.Няма подобрение при него, хората получават втора група, 75%. Те имат нужда от личен асистент, за да могат все пак да излизат. Има такива, които не могат да излизат, защото няма кой да ги придружава.Това е абсурдно.

В Бургас бе Беатрис Де Шепърд от Европейската Хънтингтън Асоциация. Тя  е от Белгия и разказа за грижите за хората там:

В Белгия за хора, които са в напреднал стадий имат специални домове,като хосписи, където получават специални палиативни грижи.Държавата им заплаща този престой, те получавт повече следства, за да останат в такъв дом. Отделно те получават и своите инвалидни пенсии.

Десислава Димитрова е 37- годишна. Сблъсква се със заболяването още през 1994, когато  диагнозата е поставена на дядо й. По-късно със заболяването се оказват и майка й, и леля й. От една година тя отключва болестта. За нея знаят всички и децата, и съседите, и дори служителите в близкото Районно управление. Колегите й в началото са й подхвърляли въпроси - На колко ракии си днес, заради странната походка и залитането, което Деси има заради болестта. Трудно тя решава да им разкаже какво се случва с нея. Оказва се, че те напълно я подкрепят и разбират. Днес съм им талисманчето, подчертава тя:

Походката ни се променя, залитаме, "танцуваме", аз даже умишлено си слагам слушалки. СЛушам музика и си пея, и си танцувам на спирката, за да не изглеждам толкова " пияна". Това, което ни претеснява, е липсата на Дом, къэдето да получаваме грижи, защото аз не мога да си представя моите деца, като легна как ще ме гледат! 

Към момента цялостна палиативна грижа  в Дом за хората с болестта на Хънтингтън у нас е невъзможна,тъй като издръжката му е много голяма.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Още доброволци се включват да помагат в опожареното село Воден

И днес в опожареното село Воден пристигат доброволци от цялата страна. Една част от тях ще бъдат включени в разчистването на опожарените къщи, други ще бъдат в гасителните действия.  Младежите са от различни градове на страната. Тони Ангелов от Бургас и неговия приятел Атанас донесоха с личния си автомобил храни, дрехи и вода. Идеята им е след това да..

публикувано на 21.07.24 в 10:37

Почти 6000 лв са дарени до момента на пострадалата крайгранична община Болярово

Вълна от съпричастност към пострадалата крайгранична община Болярово.  Само за часове в обявената дарителска сметка за пострадалите жители  на общината са събрани почти 6000 лв. Освен това са дарени стотици литри вода, храна и пакетирани хранителни стоки. От Общината изказват своята благодарност към дарителите: “БЛАГОДИМ ВИ за съпричастността!..

публикувано на 21.07.24 в 08:16

Допълнителни автобуси през уикенда за фестивала в бургаските “Минерални бани”

Допълнителни курсове на автобусите по линия №3 ще има в късните часове в събота и неделя. Освен с редовния курс в 22.35 часа от кв. "Банево", ще има и извънредни автобуси, информират от ОП "Бургасбус". Причината е провеждащия се фестивал  Metalhead Beer Fest в бургаския парк “Минерални бани”.  Общо 19 пивоварни от България, Германия,..

обновено на 20.07.24 в 12:14

За село Еркеч разказват в Етнографския музей на Бургас

В двора на Етнографския музей на Бургас на улица „Славянска“ №69 ще бъде представена книгата „Година – живот – история“. Това е второто издание на труда на етномузиколога проф. д-р Горица Найденова. Книгата е резултат от единадесетгодишно задълбочено изследване  на традиционната култура на село Еркеч.  В него музиката присъства в контекста на..

обновено на 20.07.24 в 12:13

Приключи ремонтът на две улици в Айтос

Приключи ремонтът на две улици в Айтос. Финансирането е осигурено от Програмата за развитие на селските райони за периода. Градът вече има и нов Плувен комплекс.  1906 кв.м. улични и 899 кв.м. - тротоарни настилки са изградени по общинския проект „Реконструкция на ул. „Даме Груев“ и ул. „Зюмбюл“. Общата стойност на дейностите е в размер на 214..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Локализиран е пожарът, обхванал село Воден

Големият пожар, обхванал село Воден, е локализиран, съобщи кметът на община Болярово Христо Христов. Ситуацията остава изключително тежка. Много от жителите на селото останаха без покрив, след като огнената стихия погълна къщите им. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи "В момента има нужда от много..

публикувано на 20.07.24 в 10:52
Една от изгорелите къщи в село Воден.

Събират дрехи и чакат помощ за ремонт на къщите за хората без дом във Воден

Кампания в помощ на хората с опожарени домове в село Воден поде Калина Калчева от Ямбол, израстнала във Воден.  Нейният пост в социалните мрежи достигна до хиляди хора в цялата страна. Тя призова строителни фирми, които имат възможност да подкрепят възстановяването на домовете на пострадалите, защото по думите й те "в момента най-много имат нужда от..

публикувано на 20.07.24 в 09:05