Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал за съвременни изкуства “ВОДА" за пети път в Бургас

Фестивал за съвременни изкуства “ВОДА”2021

5-тото издание на Фестивал за съвременни изкуства “ВОДА”2021 ще се осъществи от 10 до 12 Септември в Бургас. През 2021 г. “ВОДА” променя своя алгоритъм и си поставя нови мисии.

Това издание на фестивала е посветено на новите артистични локации в Бургас. Програмата му ще бъде представена в мрежа от необичайни пространства за култура в Бургас.

Това са: Часовниковата кула на Бургаската гара, Пространство Симбиотично на Бургаските Солници, Клуб Модерен театър – бивше Кино Смирненски, Художествена галерия „Петко Задгорски“, Барбоса Бар, Градската среда на Бургас

В това издание ще участват над 30 артисти от България, Германия, Унгария, Япония, Сърбия, Молдова, Турция. българското участие е представено от наши сънародници, които активно творят и работят е страната и такива, които са творчески активни в чужбина.На страницата на събитието във фейсбук се представени всички участници с техните творчески биографии и представянето си във фестивалната програма.

Акценти в програмата на “ВОДА” 2021 са: спектакълът “Вътрешни градски пейзажи” на Театър на сетивата – София, който въвлича публиката в индивидуално преживяване, гостуването на българският интердисциплинарен артист Антони Райжеков и спектакълът му за разширено тяло и пиано “Re_sonance”, както и цялостната експозиция в Часовниковата кула на гарата.

Достъпът до фестивалните пространства ще се извършва съобразно противо-епидемичните мерки. Посещението на експозициите ще става индивидуално или в малки групи до 3 човека. Включените в програмата спектакли са с ограничен брой посетители.

“ВОДА” представя съвременно изкуство в специфична среда.

Мисия на фестивала е да развива културните аудитории в града и да разширява границите на възприятиятията за изкуство.

За ФЕСТИВАЛА през годините: стартира през 2017 год. в лабиринта на плувния басейн на Младежки културен център – Бургас. Програмата му включва разнообразни творби от български и международни автори в областите: инсталация, танц/театър/пърформанс, музика и звуков дизайн, видео арт, визуални изкуства и произведения в гранични жанрове. В петте издания на фестивала досега са гостували над 150 артисти от Франция, Германия, Латвия, Молдова, Сърбия, Южна Корея, Унгария, Япония и България.

Специфично за фестивала е нетипичната среда, в която се представят произведенията.

ВОДА2021  се реализира от Сдружение ТАНЦ БГ  с финансовата подкрепа на Министерство на Културата, Национален фонд “Култура” и Унгарски културен институт София.

Медиен партньор: БНР – Бургас


ПРОГРАМА

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ на фестивала – 10 септември, 18.00 ч.,


Часовникова кула на Гарата

SONIC MEMORY BURGAS – експериментален концерт на Мирян Колев


ПОСТОЯННА ЕКСПОЗИЦЯ в Часовникова кула на Гарата

10 – 12 септември, 19.00 - 21.30 ч.

В пространството на кулата и в свързаните с него допълнителни пространства ще откриете:

ПАРАШУТ – инсталация на Десислава Петкова и Силвия Чернева

RADIANT TIME/СИЯЙНО ВРЕМЕ – инсталация на Абел Корински /Германия/ и Петя Стойкова /България/

GUTTER I – инсталация на Акош Тот /Унгария/

WATER STILL LIVE – инсталация на Сузи Маток /Унгария/

PRESENCE – видео инсталация на Светлана Волич /Сърбия/, Водна кула Арт фест

SANCTUARY - видео инсталация на Дарена Георгиева, Водна кула Арт фест

DIGYTAL PHYSICS  - аудио-визуална инсталация на Вероника Табакова и Яна Меламед

ORBITAL SWANSONING – инсталация на Абел Корински /Германия/ и Орхан Кавракоглу /Турция/

ТЕРИТОРИИ НА ДОВЕРИЕ – дигитална изложба на Албена Баева и Наталия Фукс /Русия/

BRAIN PROJECTOR – инсталация на Филип Петков

MB IS-NOT MB – инсталация на Ваня Вълкова


ПОСТОЯННА ЕКСПОЗИЦЯ в Симбиотично

FLARED – инсталация на Мария Съботинова


СПЕКТАКЪЛ – СЕТИВНИ ГРАДСКИ ПЪТУВАНИЯ в градското пространство

10 – 12 септември, 18.30 - 20.30 ч.  - “Вътрешни градски пейзажи” – спектакъл на Театър на сетивата – София


ПРЕДСТАВЛЕНИЯ

10 Септември, 2021


Модерен театър

19.00 ч. – COULD YOU IMAGINE – пърформанс на Искра Проданова


Барбоса

20.30 ч.  -  ИМАМ НЕЩО ДА ТИ КАЖА - пърформанс на Ана Лий Еванс /България/САЩ/

11 Септември, 2021


Модерен театър

18.00 ч. – COULD YOU IMAGINE – пърформанс на Искра Проданова 


Художествена галерия Петко Задгорски

11 Септември, 20.00 ч. – RE_SONANCE – пърформанс за разширено тяло и пиано на Антони Райжеков /България-Австрия/

12 Септември, 2021

Симбиотично

17.00 ч. - БРОНЯ ОТ СЪЛЗИ – пърформънс и инсталация на Ния Пушкарова и Марико Хори, Водна кула Арт фест


Модерен театър

ОФИЦИАЛНО ЗАКРИВАНЕ НА ФЕСТИВАЛА

19.30 ч. – REFLECTIONS – танцов спектакъл на Компания VOICES /Молдова/


ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ:

Програмата на Фестивал “ВОДА” включва събития, които са с ограничен брой посетители /Сетивни градски пътувания и спектакълът Could you imagine/. За да посетите тези представления, трябва да направите резервация за точен ден и час.

Резервация можете да направите на Касата на часовника.

Достъпът до експозицията в Часовниковата кула, ще се извършва контролирано и при спазване на противо-епидемичните мерки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ФТА „Никола Гинов“ с голям концерт за 50-годишния си юбилей

Фолклорният танцов ансамбъл „Никола Гинов“ при Младежкия културен център - Бургас, с художествен ръководител Димитър Гинов, ще зарадва своите почитатели с концерт. На 28 юни от 20:30 часа на сцената на Летен театър - Бургас ще се проведе спектакълът „Старини“ по повод 50-годишния юбилей на състава, за който билетите вече са в продажба на касата на..

обновено на 26.06.24 в 13:15

Бургаски писатели свалят шапките по време на литературна вечер

Литературна вечер с елементи на театралност и модно ревю предстои тази вечер в Дома на писателя в Бургас от 18, 30 часа. Тя е озаглавена "Шапка ви свалям!". Четенето включва поетични и белетристични творби, в които този знаков и за двата пола аксесоар присъства като сюжет или елемент от повествованието, обясни председателят на бургаската..

публикувано на 26.06.24 в 10:47

Пясъчен цирк акостира в Бургас (снимки и видео)

Пясъчен цирк акостира в Морската градина на Бургас това лято. Фестивалът на пясъчните фигури всяка година представя на своите посетители майсторски изработени скулптури на различа тема. Темата тази година е "В света на цирка". Участниците този път са общо 14 на брой. За първи път наред с четиримата утвърдени автори щафетата поемат и 10 млади..

публикувано на 26.06.24 в 10:33

Започнаха подводните археологически проучвания при нос Чироза

Започнаха подводните археологически проучвания при нос Чироза в залива Ченгене скеле, съобщават от Регионалния исторически музей в Бургас. И тази година екипът на проф. д-р Иван Христов от Национален исторически музей – София извършва детайлни проучвания на морското дъно в близост до светилището от II-I в. пр. Хр. при нос Чироза, проучвано през 2020..

публикувано на 26.06.24 в 09:42

„Солинария“ е младежки форум, развиващ талантливите деца

„Солинария“ е истински младежки форум, даващ възможност на талантливи деца да развият уменията. Това каза известният оперен певец Марио Николов, който е сред гостите на Младежкия арт фестивал от първото му издание. Дъщеря му Киара неизменно участва в майсторските класове по цигулка. "За поредна, вече четвърта година, ще проследя с радост..

публикувано на 25.06.24 в 12:15

Предстои "Нощ на музеите" в Поморие

На 29.06.2024 г. /събота/ Историческият музей и Община Поморие канят на „Нощ на музеите“. Събитието включва наситена и много интересна културна програма от 16 до 24 часа на различни места в града. Инициативата за провеждането на „Нощ на музеите” възниква във Франция през 2005 г., под патронажа на Генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО. Броят..

публикувано на 24.06.24 в 17:13

Арменската общност в Бургас ще представи свои традиционни ястия

Арменската общност в Бургас ще представи свои традиционни ястия на 25 юни от 10.30 ч. в Етнокухнята на музея на улица  „Славянска“ 69 . Събитието е част от проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“, в който Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на Бургаския Регионален исторически..

обновено на 24.06.24 в 16:34