Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УНИЦЕФ представя платформата Cyber Survivor в Бургас

4
Снимка: БНР Бургас

Изграждане на дигитална грамотност и критично мислене сред децата цели инициатива на УНИЦЕФ в страната. С кампания в големите градове  организацията представя бъдещата платфора Cyber Survivor. До 6 –ти септември тя ще бъде презентирана в Бургас на ключови места в морския град.

Причината,за да се работи в посока повишаване на дигиталната грамотност, е тревожната статистиката. Едно от всеки седем деца в България е било обект на виртуален тормоз. По данни на УНИЦЕФ  90% от подрастващите имат мобилни устройства и са в социалните мрежи повече от час на ден, а пет от десет младежи виждат информация онлайн, която ги разстройва, конкретен пример от Добрич как децата се изнудват едно на друго ни даде Симеон Бочев, част от екипа  Шампиони за децата на организацията, който е в Бургас:

Една дама ни разказа, как съученик на нейното дете  е направил снимки, след това ги е изпратил и започнал да я изнудва.Разпрастранявал ги е в училището.

В Бургас може да ни срещнете на ключови места в града като Морската градина, Морска гара, на централните пешеходни зони. Разказваме за нашата най-нова инициатива, по един достъпен начин се опитваме да я обясним.

Яна -Калина Митровска е друг представител на екипа, който се среща в Бургас  с млади и по-възрастни, за да представибъдещата платформа:

Онлайн тормозът може да бъде навсякъде, особено в по-малките градове сме забелязали, че в социалните мрежи за децата наистина е много неприятно.

В платформата Cyber Survivor всяко едно дете безплатно чрез интерактивни образователни игри може да разнищва най-различни ситуаци, в които би попаднало в интернет.Важно е да развием критичното мислене в децата, защото в интернет има изключително много фалшиви новини.

Инициативата за тази платформа дойде от самите младежи и това е най-хубавото , уточни Надежда Петрова:

Тази платформа ще бъде разпространена и популяризирана и от МОН. Ще може да се ползва и от родителите, тъй като има доста зрели хора, които не са толкова наясно с интернет средата. до края на годината ще бъде пусната, в началото ще я изпрлобваме, ще има пилотен проект, за да видим дали всичко работи добре. 

По данни на УНИЦЕФ всяко второ дете (47%) е преживяло някаква форма на насилие до 18-годишна възраст. Емоционалното насилие е най-често срещаният вид (45,9%), последвано от физическо (31,2%), сексуално насилие (15,6%) и пренебрегване (10,5%).Насилието най-често се наблюдава сред децата в училище (38,3%), следвано от това в общността (37,6%) и у дома (30,9%).

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Още доброволци се включват да помагат в опожареното село Воден (ОБНОВЕНА)

И днес в опожареното село Воден пристигат доброволци от цялата страна. Една част от тях ще бъдат включени в разчистването на опожарените къщи, други ще бъдат в гасителните действия.  Младежите са от различни градове на страната. Тони Ангелов от Бургас и неговия приятел Атанас донесоха с личния си автомобил храни, дрехи и вода. Идеята им е след това да..

обновено на 21.07.24 в 11:57

Почти 6000 лв са дарени до момента на пострадалата крайгранична община Болярово

Вълна от съпричастност към пострадалата крайгранична община Болярово.  Само за часове в обявената дарителска сметка за пострадалите жители  на общината са събрани почти 6000 лв. Освен това са дарени стотици литри вода, храна и пакетирани хранителни стоки. От Общината изказват своята благодарност към дарителите: “БЛАГОДИМ ВИ за съпричастността!..

публикувано на 21.07.24 в 08:16

Допълнителни автобуси през уикенда за фестивала в бургаските “Минерални бани”

Допълнителни курсове на автобусите по линия №3 ще има в късните часове в събота и неделя. Освен с редовния курс в 22.35 часа от кв. "Банево", ще има и извънредни автобуси, информират от ОП "Бургасбус". Причината е провеждащия се фестивал  Metalhead Beer Fest в бургаския парк “Минерални бани”.  Общо 19 пивоварни от България, Германия,..

обновено на 20.07.24 в 12:14

За село Еркеч разказват в Етнографския музей на Бургас

В двора на Етнографския музей на Бургас на улица „Славянска“ №69 ще бъде представена книгата „Година – живот – история“. Това е второто издание на труда на етномузиколога проф. д-р Горица Найденова. Книгата е резултат от единадесетгодишно задълбочено изследване  на традиционната култура на село Еркеч.  В него музиката присъства в контекста на..

обновено на 20.07.24 в 12:13

Приключи ремонтът на две улици в Айтос

Приключи ремонтът на две улици в Айтос. Финансирането е осигурено от Програмата за развитие на селските райони за периода. Градът вече има и нов Плувен комплекс.  1906 кв.м. улични и 899 кв.м. - тротоарни настилки са изградени по общинския проект „Реконструкция на ул. „Даме Груев“ и ул. „Зюмбюл“. Общата стойност на дейностите е в размер на 214..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Локализиран е пожарът, обхванал село Воден

Големият пожар, обхванал село Воден, е локализиран, съобщи кметът на община Болярово Христо Христов. Ситуацията остава изключително тежка. Много от жителите на селото останаха без покрив, след като огнената стихия погълна къщите им. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи "В момента има нужда от много..

публикувано на 20.07.24 в 10:52
Една от изгорелите къщи в село Воден.

Събират дрехи и чакат помощ за ремонт на къщите за хората без дом във Воден

Кампания в помощ на хората с опожарени домове в село Воден поде Калина Калчева от Ямбол, израстнала във Воден.  Нейният пост в социалните мрежи достигна до хиляди хора в цялата страна. Тя призова строителни фирми, които имат възможност да подкрепят възстановяването на домовете на пострадалите, защото по думите й те "в момента най-много имат нужда от..

публикувано на 20.07.24 в 09:05