Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преброяване на електронните зайци

колаж

Преброяването на народонаселението вече успешно започна. Електронно. Е, не от първия път, но у нас електронните неща все не са съвсем електронни.

След като някои будни граждани сън не спаха и успяха да се преброят още преди първи петли да са пропели, други нямаха този шанс. Мъките започнаха още на 7 септември сутринта. След десетина опита да се регистрирам, системата все ме изхвърля на заглавната страница. Решавам да ѝ дам малко почивка, а и тогава се появява първото съобщение за хакерска атака. Мен от хакери ме е страх, защото все ме плашат по електронната поща, че имат мои голи снимки или ми предлагат 10 милиона долара, ако върна имейл на чичо ми Агафунве от Намибия. Обаче гражданската ми съвест ме гризе. Два часа по-късно продължавам да съм активен и цъкам ли цъкам, обаче системата все не ме ще. Накрая капитулира и си признава, че е претоварена. Да съм опитал по-късно. Решавам да ѝ дам още почивка. Към 18 ч. почвам да правя нови опити. И – о, чудо на електрониката! Успявам да вляза в регистрационния панел. О, бинарни богове! Успявам дори и да се регистрирам. Включително със сложната парола - комбинация от главни и малки букви, числа и символи. Цъкам на бутончето за регистрация и… Нищо. Цъкам втори път. Нищо. Трети, пети, десети… Накрая започвам да споменавам всички роднини до девето коляно на електронните преброители и решавам да ѝ дам почивка. Виждам, че системата няма да ме регистрира и започвам наново попълване на данните. О, изкуствений интелект! Стана. Стана, бе. Толкова не съм се радвал и когато Лечков вкара оня гол на германците. Почти мигновено получавам имейл с активна връзка, за да приключим регистрацията. Предупреждават ме, че е активен само два часа, но аз вече съм спокоен. Но, от мен запомнете! Никога не трябва да сте спокойни, ако сте в клетка с тигър и когато ползвате държавни електронни услуги. Връзката със сайта се разпада и не мога да потвърдя регистрацията. Естествено, времето изтича и тя вече не е активна. Успокоявам се, че нищо не е загубено и си сипвам ракия. Аналогова, не електронна. От телевизора ми обясняват, че хакерски атаки били причината. Пия едно и за тяхно здраве.

Нов ден – нов късмет. На втория ден хакерите, очевидно, се поизмориха от неуспешни опити да пробият непробиваемата държавна електронна система и капитулираха. Капитулира и системата, която не само ми позволи да се регистрирам, ами дори успях да се преброя. Дори ме зарадва фактът, че може за целия свят да е другояче, ама поне ще мога да излъжа националната статистика, че съм глава на семейство. Но и това не ми даде. Очевидно кодът им е писан от жени, които са глави на семейства.

Иначе, какво да ви кажа – не е нещо особено преброяването. Радвам се, че създателите на въпросите допускат възможности човек да няма течаща вода, ток и вътрешен клозет, но да се брои електронно. Щото – хора всякакви. А на нас ще ни трябват още десетилетия, докато успеем да създадем електронен продукт, който да заработи без гафове от началото и ползването му да не отеква като онзи надпис „ТУК НЕ Е ИНФОРМАЦИЯ“

---------------
Текстът е авторски коментар и не ангажира медията с позициите, които изразява.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Финансовата помощ от Ямбол ще бъде разпределена по равно между пострадалите в Крайново и Воден

Финансова помощ, отпусната от общината в Ямбол, ще бъде разпределена по равно между собствениците на опожарени имоти, които живеят постоянно в селата  Воден и Крайново. На последното си заседание съветниците, както и кметът на Ямбол, дариха месечните си възнаграждения в размер на 50 000 лева за засегнатите от пожарите в Боляровската община.   Комисия..

публикувано на 04.08.24 в 15:23

Детето, пострадало на плажа в Созопол, е стабилно

Нощта е преминала спокойно за 9-годишното момче, пострадало при инцидента на плажа в Созопол. Това съобщават от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов". Тази сутрин детето е със стабилни жизнени показатели и се влиза в контакт с него.  Самолет "Спартан" транспортира в "Пирогов" пострадалото в Созопол..

публикувано на 04.08.24 в 08:25

Затвориха за кратко пътя Варна-Бургас

Жители на село Попович, община Бяла, затвориха за кратко пътя Варна-Бургас в района на Бяла, като преминаха многократно през пешеходната пътека и скандираха, че искат спешно да се завърши пътят до селото им. Проектът на общината за ремонт на пътя е прекратен през миналата година и остава близо километър, който е целият в дупки. Хората нямат..

публикувано на 03.08.24 в 15:55

В Ямбол набират доброволци за борба с пожари и бедствия

Общината в  Ямбол поднови кампанията за набиране на доброволци, които при необходимост ще се включват в овладяване на пожари и бедствени ситуации на територията на града. Срокът за подаване на документи е до началото на октомври. Доброволното формирование се създава с решение на Общинския съвет и е в състав от 24 души, като кандидатите трябва да са..

публикувано на 03.08.24 в 10:23

Заради протест затварят за час пътя Бургас - Варна след Обзор

Протест на жители на варненското село Попович ще затвори за час днес пътят Бургас - Варна, след Обзор. Те ще изразят недоволство си от 11 до 12 часа.  Ще бъде въведена временна организация на движението, при която товарните автомобили ще бъдат спирани още на КПП Кошарица. Алтернатива за тях е преминаване през Руенския проход.  Лекотоварните и..

обновено на 03.08.24 в 09:33
снимката е илюстративна

4 дни Бургас ще е без топла вода

Заради извършването на ремонт на главния топлопровод в Бургас, се налага прекъсването на топла вода  към всички абонати на дружеството.  Топлоподаването ще бъде спряно от 00:00 часа на 11 август до 20:00 часа на 14 август. 

публикувано на 02.08.24 в 15:41

Ръст на заболелите от салмонелоза в Ямболска област

Броят на заболелите от салмонелоза в Ямболска област е многократно по- голям в сравнение с миналата година, отчитат от Регионалната здравна инспекция. С инфекцията от началото на годината са регистрирани 22–ма заразени. За сравнение, миналата година за шестмесечието, в областта е имало сам три случая на салмонелоза. Броят на болните расте в цялата..

публикувано на 02.08.24 в 13:30