Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рубриката "Радиомагазинче Надежда" представя:

Лалка Иванова изработва декоративни венци с техника сухо плъстене

Тя е майка на 4 - годишната Мария със синдром на ДаунДоброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която майките с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири - подаръци, ръкоделия, плетива, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В подкрепа на тези творци създадохме рубриката ни „Радиомагазинче Надежда“. Всяка седмица ви срещаме с един от участниците, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

Лалка Иванова е Варна, има 13 - годишен син и 4 – годишна дъщеря, която е със синдром на Даун. Посветила се е на грижите за нея и няма възможност да работи, но фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ и дава този шанс. Лалка членува в нея от самото й създаване и показва своите ръчно направени изделия. Тя плете шалове, шапки, изработва декорации.  В момента прави прекрасни декоративни венци с техника сухо плъстене, а сега обмисля и нещо ново, което да предложи на клиентите:

"Групата е една голяма помощ за всички нас и ни дава възможност да работим от вкъщи. Тя ни дава увереност и възможност за доходи, които са ни необходими за рехабилитациите на децата ни. На мен тя ми действа и като терапия, да отделя време за себе си, което при други обстоятелства едва ли бих отделила. Запознах се с много позитивни и добри хора!" 


Лалка разказва, че прави всичко с много любов и старание, няма любими цветове, но иска всичко да е цветно и свежо, пъстро и да носи настроение. Малката Мария я имитира, когато прави нещата и е научила много думи свързани с това, което изработва майка й.    

"Пожелавам късмет и здраве на майките в групата, да продължават да се борят за децата си и да се справят с предизвикателствата на живота си. А на тези, които все още не смеят да се представят в "Купи подарък от майка на дете с увреждане" нека да опитат да направят нещо интересно и красиво и да го предложат!"

повече може да чуете в звуковия файл:

 
Нещата, които изработва Лалка Иванова може да видите тук: 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ревю на носии по случай Деня на независимостта

Етнографският музей ще зарадва бургазлии с ревю на традиционни носии, по случай 22 септември, Деня на българската независимост, от 12:00 часа.  Събитието ще се проведе в двора на новия, временен адрес на Етнографската експозиция, намиращ се на улица „Княз Александър Батенберг“ 12-14, поради извършваните консервационно-реставрационни дейности на..

публикувано на 20.09.21 в 13:36

Силвия Панева прави тихи книжки за деца

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която майките с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В подкрепа на тези творци създадохме рубриката ни „Радиомагазинче Надежда“. Всяка седмица..

обновено на 19.09.21 в 21:39
Ахтопол, VI Национален литературен конкурс

В Ахтопол връчиха наградите на отличените автори в литературния конкурс "Морето"

Над 150 са участниците тази година в шестото издание на Националния литературен конкурс "Морето". Конкурсната част приключи на 3 септември, а  награждаването на изявените участници се състоя тази вечер в Ахтопол , в новото артистично пространство на "Галера ah gallery", на ул. "Св.Никола"1. Наградите бяха връчени в категориите "Проза" и..

обновено на 18.09.21 в 20:08

В Ямбол продължават събитията, посветени на Европейските дни на наследството

Днес и утре (19.09.21 г.) е Ден на отворени врати в Културно-информационен център „Безистен“. Поводът е  Европейски дни на наследството и празника на Безистена. Днес той ще работи от 10:00 часа до 17:00 часа, а на 19 септември – от 12:30 часа до 17:30 часа. През почивните дни входът ще бъде безплатен и в Художествена галерия „Жорж Папазов“ -..

публикувано на 18.09.21 в 15:34

Фестивалът на пясъчните фигури продължава да работи

Фестивалът на пясъчните скулптури продължава да приема посетители, но от днес е с ново работно време. До 3 октомври фестивалът работи от 9:00 до 20:00 часа, без почивен ден.  За деца до  7-годишна възраст и хора в неравностойно положение входът е безплатен; за д еца 7-18 год. - 1,5 лв.; за п енсионери - 1,5 лв.; за г рупа над 10 човека - 2,5 лв.;..

публикувано на 17.09.21 в 11:29

Приятели на Приморско почистиха залив край Ропотамо (видео и снимки)

Над 20 чувала с отпадъци събраха при акция в сряда трима „приятели на Приморско“. Инициативата идва след като Здравко Василев качва снимки на един от плажовете до устието на Ропотамо. Само за два часа той, Асен Велев и Божена Делева, успяват да почистят част от ивицата „Само в рамките на два часа, повече от 20 чувала, 140 – литрови. Като се..

публикувано на 16.09.21 в 16:47

Ремонтират "Големия врис" в Малко Търново

Започнаха ремонтните дейности по освежаването на чешмата "Големия врис" в Малко Търново. Това съобщи кметът Илиян Янчев. Тя е един от символите на града. Масивната каменна чешма ще бъде готова до края на следващия месец, когато по традиция на 25 октомври се отбелязва  празника на Малко Търново. До 1862 година, преди да бъде покрит с..

публикувано на 16.09.21 в 08:41