Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на пшеницата е по-висока тази година с около 15-20 %

| обновено на 14.09.21 в 10:01


Рекордни добиви отбелязват тази година зърнопроизводителите в страната. В сравнение с предишни години те са с около 10-15 % по-добри в област Бургас. Разликата с 2020 г. е още по-значителна. „Ако примерно миналата година сме жънали рапица от 30 до 50 кг., тази година е 250 – 300 кг. Ако пшеницата беше между 100 – 130 кг. от декар, тази година е около 450 – 500 кг. Метеорологичните условия оказаха влияние върху есенните култури – имаше валежи, по-спокойна и по-топла зима“, обясни председателят на Съюза на зърнопроизводителите в област Бургас Николай Киров.

Въпреки добрата реколта цената на пшеницата се е повишила с около 15-20 %. „Стоката ни е борсова и се влияе от цените на международния пазар“, допълни Киров. Друга причина са повишените разходи в сектора. „В момента цените са около 400 – 420 лв. на тон на пшеницата. Рапицата е около 1050 лв. – 1100 лв. на тон. Това повишение, в сравнение с повишението на консумативите, които ние използваме за производство на тази стока, а това са главно торовете и горивата, е сравнително малко. Торовете са скочили над 100 %, а горивата някъде около 30-40 %“, поясни той.

Друг проблем в сектора се оказва повишаването на цените на машините и на резервните части, както и на електроенергията. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ана Янчева, ОИЦ - Бургас

Ана Янчева, ОИЦ: Отворена е програмата за микро, малки и средни предприятия

Отворена е процедурата по програмата „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, която има за цел да помогне на българската икономика. Тя предвижда подкрепа за микро, малките и средни предприятия. Крайният срок е 15 май, обясни експертът Ана Янчева от Областния информационен център в Бургас. Общият бюджет е 127 милиона лева. Процентът на..

обновено на 19.03.24 в 09:03

Бургас и регионът ще бъдат активно рекламирани във Великобритания и Полша

Южното ни Черноморие излиза на туристическата карта тази година със солидна реклама към външните пазари. Тя е насочена основно към Великобритания, Полша, Германия и като цяло към страните от средна Европа и Скандинавието. Това стана ясно по време на среща на тема „Развитието на туризма в Бургас“. С видео и рекламни материали Бургас и регионът ще бъдат..

публикувано на 18.03.24 в 16:52

Рибари и хотелиери излизат днес на протест срещу вятърните паркове в Черно море

Представители на риболовната общност и туристическия бизнес излизат днес на протест във Варна срещу Законопроекта за енергия от възобновяеми източници в морските пространства. Около 9:30 ч. ще бъде затруднено движението на моторни превозни средства по бул. “Княз Борис I” в района на Двореца на културата и спорта (ДКС) и разположения в непосредствена..

публикувано на 18.03.24 в 09:03
Самолет от Варшава на летище Бургас (март 2023 г.)

Община Бургас обмисля прекратяване на членството в „Алианс Българско Черноморие”

Предложение за прекратяване на членството на Община Бургас в Сдружението с нестопанска цел „Алианс Българско Черноморие” е внесено за разглеждане в местния парламент. То бе създадено по инициатива на концесионера на морските летища Варна и Бургас. Община Бургас стана част от Сдружението след решение на местния парламент през октомври 2021 г...

публикувано на 17.03.24 в 10:22

Марин Киров: Недопустимо е държавата да въвежда рестрикции около Корал (ОБНОВЕНА)

В Царево за втори път отложиха заседанието на комисията, която разглежда становищата по издаване на заповедта за обявяване на Защитената местност „Корал“, в землището на село Лозенец. Този път срещата беше затворена за журналисти, въпреки, че беше предварително обявена за обществено обсъждане.  Мотивите за отлагането бяха свързани както и в..

обновено на 15.03.24 в 17:27

Обсъждат създаването на авиокомпания "Burgas Air"

Проект за създаване на авиокомпания "Burgas Air" беше презентиран по време на работна среща в Областната администрация днес. В нея участваха както кметове от региона, така и представители на туристическия бранш. Тема на работната среща беше  търсенето на възможности за развитие на потенциала на Летище Бургас и увеличаването на полетите.  Идеята за..

публикувано на 15.03.24 в 15:55

Увеличават се местата за настаняване в Сливенска област през януари

С 2,4% са се увеличили общият брой на местата за настаняване в Сливенска област през януари 2024 спрямо същия период на 2023 година, съобщават от Териториалното статистическо бюро в Сливен. В първия месец на новата година са функционирали 42 обекта - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, със 706 стаи и 1 485..

публикувано на 15.03.24 в 07:30