Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цената на пшеницата е по-висока тази година с около 15-20 %

| обновено на 14.09.21 в 10:01


Рекордни добиви отбелязват тази година зърнопроизводителите в страната. В сравнение с предишни години те са с около 10-15 % по-добри в област Бургас. Разликата с 2020 г. е още по-значителна. „Ако примерно миналата година сме жънали рапица от 30 до 50 кг., тази година е 250 – 300 кг. Ако пшеницата беше между 100 – 130 кг. от декар, тази година е около 450 – 500 кг. Метеорологичните условия оказаха влияние върху есенните култури – имаше валежи, по-спокойна и по-топла зима“, обясни председателят на Съюза на зърнопроизводителите в област Бургас Николай Киров.

Въпреки добрата реколта цената на пшеницата се е повишила с около 15-20 %. „Стоката ни е борсова и се влияе от цените на международния пазар“, допълни Киров. Друга причина са повишените разходи в сектора. „В момента цените са около 400 – 420 лв. на тон на пшеницата. Рапицата е около 1050 лв. – 1100 лв. на тон. Това повишение, в сравнение с повишението на консумативите, които ние използваме за производство на тази стока, а това са главно торовете и горивата, е сравнително малко. Торовете са скочили над 100 %, а горивата някъде около 30-40 %“, поясни той.

Друг проблем в сектора се оказва повишаването на цените на машините и на резервните части, както и на електроенергията. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лапчев: 2020 г. беше добра за бюджета на Царево

2020 г. е била добра за бюджета на Община Царево. Това коментира по време на общественото обсъждане на неговия отчет кметът Георги Лапчев. Близо 16.5 млн. лв. е изпълнението на приходната му част, от които над 11 са били местните постъпления, посочи Лапчев и добави: “За 2020 г. ние имаме нов сграден фонд. Това е спортната зала и новата..

публикувано на 16.09.21 в 13:22
Архив

Бургас се включва в протестите "Свобода за бизнеса"

Протест на собственици и работещи в заведения ще се проведе днес в Бургас. Недоволството им е насочено срещу ограничителните противоепидемични мерки и липсата на адекватна подкрепа за засегнатите бизнеси.  След серия протести под мотото „Свобода за бизнеса“ в страната  шествие на недоволни се очаква да премине и по бургаските улици...

публикувано на 16.09.21 в 08:20

Нелегалният улов на диви миди затруднява бранша

За нерегламентиран улов на диви миди сигнализират от Асоциацията на производителите на рибни продукти БГФИШ. Те посочват, че по този начин браншът ще да бъде компрометиран и има риск за здравето на хората. Според тях институциите трябва да предприемат мерки. Те са притеснени, че ако проблемът се задълбочи може да бъде спрян износът на България на..

публикувано на 15.09.21 в 14:06

Гроздоберът започна, очакват добра реколта в Бургаско (обновена)

Гроздоберът започна в Бургаско. Стопани вече прибират реколтата от ранните сортове грозде в общините Поморие и Сунгурларе. Очакванията са за добра реколта и като количество и като качество.  Кампанията по прибиране на реколтата се измести тази година с една две седмици по – късно към средата на месеца. Причините са в по..

обновено на 10.09.21 в 13:51

Наши и чужди туристи откриха етнографския комплекс "Ченгене скеле"

Голям интерес от наши и чужди туристи към етнографския комплекс "Ченгене скеле" край Бургас месец и половина след отварянето му отбелязват от екипа.  Посещаемостта надмина всички очаквания, коментира в ефира на БНР-Бургас рибарят Гошо Димов, който отговаря за демонстрацията на традиционния занаят:   "Идват хора от цялата страна с..

обновено на 09.09.21 в 13:53

Необходим е икономически анализ за линия по море Бургас- Истанбул

Реализирането на проект за редовна пътническа линия по море между Бургас и Истанбул може да се случи след  икономически анализ за рентабилността на бърза морска линия и за потенциалната й честота със седмичен график до голямата турска община. Консулът в Бургас Сенем Гюзел заявява,  че се търси възможност такъв проект да се осъществи чрез..

публикувано на 09.09.21 в 12:38

Манол Тодоров: "Нарушаването на мерките е един вид гражданско неподчинение"

Нарушаването на новите мерки от страна на заведенията е един вид гражданско неподчинение. Това каза Манол Тодоров, който е управител на ресторант в Бургас. По думите му проблемът не е само в това, че определени сектори не могат да работят, а че няма никакви икономически мерки, които да предложи държавата на бизнеса.  "Ясно вие, че един..

публикувано на 09.09.21 в 11:09