Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лекари чакат още указания за безплатните лекарства за ковид пациенти

Процедурата по амбулаторното лечение започва да действа от утреДомашното лечение с безплатни лекарства на пациенти с коронавирус ще се осъществява от специалисти в Ковид зони в поликлиниките. Преценката се прави въз основа на протокол от здравното министерство, но се чакат още указания. 

Освен безплатни лекарства, пациентите с по-леки симптоми на ковид могат да си направят и безплатни изследвания. Д-р Михаил Читаков от ковид зоната в ДКЦ „Ел Масри“ в Бургас коментира:

От сряда нататък ще бъде ясно. Чакаме инструкции. Досега всичко, което се даваше на пациента трябваше да си го купуват, защото забяването с лекарствата е рисковано“

Тежестта на симптомите са определящи кои пациенти да се насочат към болница и кои за домашно лечение:

 „Например треска, кашлица, възпалено гърло, главоболие, мускулни болки, диария също е характерна при Делта варианта. Но нямат задух – това е симптомът. Измерва се сатурацията също – трябва да имат над 94, защото при 92 малко е лоша вече сатурацията“

Средно между 2-6 души на ден минават през ковид зоната в ДКЦ-то. Насочването става от личните лекари, но пациенти идват и по своя преценка.

„Дава се възможност на всички лекари в доболничната помощ да помогнат на джипитата“, допълни д-р Читаков. 

Личните  лекари могат да насочват пациентите към тях, но няма да се включат пряко в процедурата. Д-р Пламен Панайотов от сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургас пояснява:

Няма да участваме пряко в този процес, освен по телефон, да разпитаме пациента какви симптоми има и ако установим Ковид да го насочим към съответния ковид център, който ще бъде създаден със заповед на министъра. Пациентите ме питат къде са тези Ковид центрове, защото министърът каза, че щял да създаде още. Сега, например като ми звънне пациент от лаборатория и ми каже „тестът ми е положителен“ аз трябва да му кажа да отиде до най-близкия ковид център. Това не можем да го направим все още. Не е работеща тази структура адекватно“

Пациентът вярва на личните лекари и ние няма да останем безучастни в този процес, но искаме повече разяснения, посочи д-р Панайотов.

Повече чуйте в звуковите файлове:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

157 са новините случаи на коронавирус в бургаска област

157 са новите случаи на коронавирус в бургаска област, в сливенска са 89, а в ямболска са 92. 4826 са те в страната. Положителни са 15,7% от направените 30 772 теста.  В болница се лекуват 6685 души, 595 са в интензивно отделение. Като излекувани за 24 часа са отчетени 1180 души, починали са 136.  През последното денонощие са били поставени 24 042..

публикувано на 23.10.21 в 07:51
Снимката е илюстративна

Започва имунизирането с безплатни ваксини срещу грип

Възрастни хора в Бургас се записват в списъци за безплатни противогрипни ваксини при своите лични лекари. Дозите трябва да пристигнат най-късно днес , уверяват от здравното министерство.  Противогрипните ваксини се очакваха към средата на месеца, но снабяването започна едва в края на тази седмица. Право на безплатна доза имат..

публикувано на 22.10.21 в 15:17

Д-р Нигохос Топузян: Зеленият сертификат ще ускори ваксинацията

Изискването за зелен сертификат ще повиши нивото на ваксинация. Обявяването на новите мерки вече води до повече желаещи да се имунизират, каза управителят на Медицински център „Св. Николай Чудотворец“ д-р Нигохос Топузян. Това е първото лечебно заведение, в което стартира ваксинационната кампания в областта през декември миналата..

публикувано на 22.10.21 в 09:53

Семир Абумелих: Зеленият сертификат стимулира и ваксинацията на медицинския персонал

Въвеждането на Зелен ковид сертификат стимулира и ваксинацията сред лекари и медицински сестри. Това каза Семир Абумелих –бивш депутат и собственик на две здравния заведения в Бургас. Самият той е ваксиниран, а повечето от медицинските специалисти в болницата му са преболедували Ковид-19. Изискването за зелен сертификат ще продължи поне до края на..

публикувано на 21.10.21 в 14:25

228 са новите случаи на коронавирус в бургаска област

228 са новите случаи на коронавирус в бургаска област, в сливенска са 103, в ямболска 84. 4957 са в страната, това е  22,3 на сто от направените 22 264 теста. 895 са постъпилите в болница , общият брой на хоспитализираните достигна 6377. 89,61% от тях  не са ваксинирани558 са в интензивни отделения. 124 пациенти са починали.  Като излекувани са посочени..

публикувано на 20.10.21 в 07:41

Връчиха за втори път наградите „Лекар на Бургас“

В Деня на българския лекар 23-ма медици, придобили клинична специалност и нови научни степени през годината, бяха наградени на церемонията „Лекар на Бургас“. Тя се организира от Община Бургас и Университет „Професор д-р Асен Златаров“. Отличията връчи кметът Димитър Николов: "Благодаря ви за безсънните нощни дежурства, човещината,..

публикувано на 19.10.21 в 17:00
Архив

Д-р Цветомир Цветков: Не зеления сертификат ограничава хората, а вирусът

Въвеждането на зелен сертификат ще помогне на голяма част от обществото да си върне обичайния начин на живот. Мнението е на председателя на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Бургас д-р Цветомир Цветков , който подкрепя изцяло новата мярка. „ Зеленият сертификат не ограничава сам по себе си възможностите на хората...

публикувано на 19.10.21 в 13:55