Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лекари чакат още указания за безплатните лекарства за ковид пациенти

Процедурата по амбулаторното лечение започва да действа от утреДомашното лечение с безплатни лекарства на пациенти с коронавирус ще се осъществява от специалисти в Ковид зони в поликлиниките. Преценката се прави въз основа на протокол от здравното министерство, но се чакат още указания. 

Освен безплатни лекарства, пациентите с по-леки симптоми на ковид могат да си направят и безплатни изследвания. Д-р Михаил Читаков от ковид зоната в ДКЦ „Ел Масри“ в Бургас коментира:

От сряда нататък ще бъде ясно. Чакаме инструкции. Досега всичко, което се даваше на пациента трябваше да си го купуват, защото забяването с лекарствата е рисковано“

Тежестта на симптомите са определящи кои пациенти да се насочат към болница и кои за домашно лечение:

 „Например треска, кашлица, възпалено гърло, главоболие, мускулни болки, диария също е характерна при Делта варианта. Но нямат задух – това е симптомът. Измерва се сатурацията също – трябва да имат над 94, защото при 92 малко е лоша вече сатурацията“

Средно между 2-6 души на ден минават през ковид зоната в ДКЦ-то. Насочването става от личните лекари, но пациенти идват и по своя преценка.

„Дава се възможност на всички лекари в доболничната помощ да помогнат на джипитата“, допълни д-р Читаков. 

Личните  лекари могат да насочват пациентите към тях, но няма да се включат пряко в процедурата. Д-р Пламен Панайотов от сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургас пояснява:

Няма да участваме пряко в този процес, освен по телефон, да разпитаме пациента какви симптоми има и ако установим Ковид да го насочим към съответния ковид център, който ще бъде създаден със заповед на министъра. Пациентите ме питат къде са тези Ковид центрове, защото министърът каза, че щял да създаде още. Сега, например като ми звънне пациент от лаборатория и ми каже „тестът ми е положителен“ аз трябва да му кажа да отиде до най-близкия ковид център. Това не можем да го направим все още. Не е работеща тази структура адекватно“

Пациентът вярва на личните лекари и ние няма да останем безучастни в този процес, но искаме повече разяснения, посочи д-р Панайотов.

Повече чуйте в звуковите файлове:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас още не могат да изписват безплатни рецепти за коронавирус

В Бургас все още не могат да се изписват безплатни лекарства за домашно лечение на леки и средно тежки случаи на коронавирус, показа проверка на БНР. Две от ковид зоните не работят, а третата още не е сключила договор със здравната каса.  От днес медиците в COVID зоните ще предписват безплатни лекарства за домашно лечение на..

публикувано на 17.09.21 в 10:03

6 души от кабелния завод в Бургас са с COVID-19

 Шест души са се заразили с COVID-19. Те работят в кабелен завод в Бургас.Всички са на  домашно лечение, съобщават от здравното министерство. Първият случай  с оплаквания е от 30-ти август. Болната е била с  отпадналост, кашлица, температура. На 1-ви септември е направен тест за COVID-19, който е положителен. Пациентът е жена на 46 години, която работи..

публикувано на 16.09.21 в 17:49

платена публикация
Заключителна конференция „Стъпка напред ЗА здравето“ се проведе в Бургас

Национално сдружение „Младежки Глас“ организира заключителна конференция – дискусионен форум за представяне на извършените дейности по проект "Стъпка напред ЗА здравето". Събитието е с подкрепата на Министерство на младежта и спорта. Достигнати хиляди младежи, над  21 865  преглеждания на клиповете за агресията в социалните мрежи и 77 ученици обучени в..

публикувано на 10.09.21 в 16:35

Двама медици с награда за принос в опазване на детското здраве

Кметът Димитър Николов награди проф. д-р Добромир Пресиянов от СУ „Св. Климент Охридски“ и доктор Веселин Джендов от УМБАЛ – Бургас за приноса им в създаване на добри условия за развитие на децата в Бургас. Двамата получиха почетни плакети и грамоти в знак на признание към прилагането на научни разработки при реализирането на програмата за здравословна..

публикувано на 10.09.21 в 14:50

Мобилен имунизационен пункт ще има днес до библиотека „Г. С. Раковски“ в Ямбол

И днес ще има мобилен пункт за  желаещите да се ваксинират срещу COVID -19 в Ямбол. Той е по инициатива на общината и Регионалната здравна инспекция в града.   Имунизационният пункт ще бъде до Регионалната библиотека „Г. С. Раковски“ от 16:00 до 18:00 часа и ще разполага с ваксините на   „Янсен“, „Пфайзер“ и „Модерна“. Ваксинацията ще се извършва..

публикувано на 10.09.21 в 07:25
д-р Нигохос Топузян, управител на МЦ

Д-р Нигохос Топузян: Ученици между 12 и 18 години предпочитат еднодозовите ваксини

Засилен интерес към ваксинацията срещу коронавирус отчитат през последната седмица в имунизационния кабинет на Медицински център "Св. Николай Чудотворец" към УМБАЛ Бургас. Ученици на възраст между 12 и 18 години минават също ежедневно през кабинета. Най-предпочитана от тях е еднократната доза с ваксината на Янсен, каза за БНР Бургас..

обновено на 09.09.21 в 14:33
Петя Кирилова и Антонио Перес (вляво) и с кмета Димитър Николов

Бургаски пенсионери ще учат испански като превенция срещу деменция

Бургаски пенсионери могат да изучават испански език като превенция срещу деменцията. Програмата „невроезиков прогрес“ ще бъде подпомогната от Общината. Зад инициативата стоят Петя Кирилова и Антонио Перез, които създават Българо – испански културен център , който функционира в Бургас от септември миналата година. Срещат подкрепа в лицето..

публикувано на 08.09.21 в 13:22