Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Зам. кметът по образованието

Йорданка Ананиева: Бургаските училища са готови за новата учебна година

Над 2000 първокласници ще прекрачат училищния праг в първия учебен ден

Йорданка Ананиева / Използвани са снимки на БНР Бургас, Община Бургас и gramofona.com


Всички училища в община Бургас са готови за новата учебна година, съобщи зам. кметът по образованието Йорданка Ананиева. Извършени са ремонти на площадки в училищни дворове, реновирани са спортни игрища. Обновени са и дворните пространства на 9 детски градини.

Над 2000 първокласници ще прекрачат училищния праг в първия учебен ден в община Бургас, като броят на децата през годините расте, съобщи зам.кметът:

„С над 100 повече са децата, които са записани в първи клас в бургаските училища, като боят им до 15 септември непрекъснато се променя. За сравнение миналата година първолаците в Бургас бяха 1867, а през 2019 г. - 1923. Още при приема в електронната система видяхме, че местата в паралелките в първи клас няма да стигнат и сме разкрили нови паралелки в училищата „Васил Априлов“, „Йордан Йовков“, „Пейо К. Яворов“, „Св. св. Кирил и Методий“, „Константин Петканов“ и в „Елин Пелин“.

Първокласниците ще учат в 92 обновени класни стаи, които през това лято бяха напълно обновени и технологично оборудвани при реализацията на третия етап от общинската програма „Първокласно начало“, съобщи Ананиева:

„Освен, че са обновени учебните помещения и иман ново обзавеждане. По проекта е осигурено и технологично интерактивно оборудване, в което влизат модерни сензорни панели с вграден компютър и специализиран образователен софтуер. Проектът въвежда и нови интерактивни методи на работа в клас, съчетаващи най-доброто от европейския и световен опит в сферата на образованието.“

Освен обновените класни стаи, 12 площадки в училищни дворове са приспособени за провеждане на изнесено обучение на открито, а в 6 училища са реновирани спортните игрища .

Община Бургас продължава с инвестициите в образователната инфраструктура. Готов е новият корпус към Гимназията по компютърно програмиране, там ще се обучават новоприети 100 деца.

Продължава строителството и на новия корпус към училище „Св. Кирил и Методий“, там е завършен грубия строеж, очакванията са сградата да е напълно  завършена за следващата учебна година. Ремонтирани са и дворните пространства на 9 детските градини – „Звездица“- филиал, „Радост“, „Моряче“, „Калина Малина“- Ветрен, „Веселушко“, „Пролетна дъга“ и „Ракета“- с. Маринка и градините в Равнец и Рудник, като се строят 3 нови детски заведения в комплексите „Бр. Миладинови“ и Меден рудник и кв. Горно Езерово.

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разкриват допълнителни места в градина "Надежда" в Меден рудник

На 4  април точно в 8 часа ще бъде отворена за кандидатстване електронната система на община Бургас за прием в ясли и детски градини. Няма промени в условията и правилата тази година, тестването на платформата тече в момента , каза за БНР Бургас Веселина Таралова, директор дирекция „Образование и демографски въпроси” към общината. Тя съветва..

публикувано на 23.03.23 в 08:50

Бургаският филиал на СУ представи част от учебните си програми

Част от учебните програми на Филиала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха представени в зала „Петя Дубарова“ в Морското казино. Събитието протече с демонстрация на музикално продуциране. Проф. д-р Адриан Георгиев, ръководител на катедра „Музика и мултимедийни технологии“, откри събитието, като представи пред пълната зала..

публикувано на 22.03.23 в 18:33
В ролята на председател на съдебния състав влезе Малена Малчева

Ученици станаха съдии и прокурори в дело за средна телесна повреда

Ученици от пет бургаски гимназии влязоха в съдебна зала, за да заемат ролите на съдия, прокурор, адвокати, подсъдими и свидетели и да разиграят един съдебен процес. Възстановката на наказателно дело е част от инициативата на Районен и Окръжен съд - Ден на отворените врати посветен на 145 години от възстановяването на съдебната власт в освободена..

публикувано на 22.03.23 в 16:50

Българово организира за 10-ти път конкурса, посветен на водата

Град Българово организира за 10-ти път конкурса, посветен на  Световния ден на водата, съобщават от Община Бургас. Той се чества всяка година на 22 март, за да привлече публичното внимание към значението, съхраняването и устойчивото управление на питейната вода. Събитието се провежда официално от 1993 г. по предложение на Конференцията за околната..

публикувано на 22.03.23 в 13:40

Тракийският университет вече с филиал и в Царево

Ректорът на Тракийския университет в Стара Загора проф.д-р Добри Ярков и кметът на Община Царево подписаха договор за сътрудничество. Това поставя началото по разкриване на филиал на висшето учебно заведение, като приемът на студентите ще започне през пролетта или най-късно през лятото. Капацитетът на базата, в която ще бъде университетът е за..

публикувано на 21.03.23 в 15:24

Утринна гимнастика за учениците от Болярово

Средно училище „Д-р Петър Берон“ в Болярово беше първи домакин на регионалния тур на инициативата на Община Ямбол „Играй гимнастика, бъди здрав!“, информират от Община Болярово. В навечерието на патронния празник на училището заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов проведе утринна гимнастика с учениците от СУ „Д-р Петър Берон“ и..

публикувано на 20.03.23 в 14:45
Снимката е илюстративна

В детска градина в Поморие създадоха Училище за родителство

Чрез създаване на групи за подкрепа и взаимопомощ родители ще бъдат канени да участват в беседи, походи сред природата и информационни кампании в детска градина „Детелина“ в Поморие . Дейностите започват тази седмица и са част от спечелен проект, насочен към създаване на Училище за родителство.  „Имаме темата за аутизъм, за слънчевите..

публикувано на 20.03.23 в 14:00