Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зам. кметът по образованието

Йорданка Ананиева: Бургаските училища са готови за новата учебна година

Над 2000 първокласници ще прекрачат училищния праг в първия учебен ден

Йорданка Ананиева / Използвани са снимки на БНР Бургас, Община Бургас и gramofona.com


Всички училища в община Бургас са готови за новата учебна година, съобщи зам. кметът по образованието Йорданка Ананиева. Извършени са ремонти на площадки в училищни дворове, реновирани са спортни игрища. Обновени са и дворните пространства на 9 детски градини.

Над 2000 първокласници ще прекрачат училищния праг в първия учебен ден в община Бургас, като броят на децата през годините расте, съобщи зам.кметът:

„С над 100 повече са децата, които са записани в първи клас в бургаските училища, като боят им до 15 септември непрекъснато се променя. За сравнение миналата година първолаците в Бургас бяха 1867, а през 2019 г. - 1923. Още при приема в електронната система видяхме, че местата в паралелките в първи клас няма да стигнат и сме разкрили нови паралелки в училищата „Васил Априлов“, „Йордан Йовков“, „Пейо К. Яворов“, „Св. св. Кирил и Методий“, „Константин Петканов“ и в „Елин Пелин“.

Първокласниците ще учат в 92 обновени класни стаи, които през това лято бяха напълно обновени и технологично оборудвани при реализацията на третия етап от общинската програма „Първокласно начало“, съобщи Ананиева:

„Освен, че са обновени учебните помещения и иман ново обзавеждане. По проекта е осигурено и технологично интерактивно оборудване, в което влизат модерни сензорни панели с вграден компютър и специализиран образователен софтуер. Проектът въвежда и нови интерактивни методи на работа в клас, съчетаващи най-доброто от европейския и световен опит в сферата на образованието.“

Освен обновените класни стаи, 12 площадки в училищни дворове са приспособени за провеждане на изнесено обучение на открито, а в 6 училища са реновирани спортните игрища .

Община Бургас продължава с инвестициите в образователната инфраструктура. Готов е новият корпус към Гимназията по компютърно програмиране, там ще се обучават новоприети 100 деца.

Продължава строителството и на новия корпус към училище „Св. Кирил и Методий“, там е завършен грубия строеж, очакванията са сградата да е напълно  завършена за следващата учебна година. Ремонтирани са и дворните пространства на 9 детските градини – „Звездица“- филиал, „Радост“, „Моряче“, „Калина Малина“- Ветрен, „Веселушко“, „Пролетна дъга“ и „Ракета“- с. Маринка и градините в Равнец и Рудник, като се строят 3 нови детски заведения в комплексите „Бр. Миладинови“ и Меден рудник и кв. Горно Езерово.

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Университет „Асен Златаров" откри новата си академична година

Университет „Проф. д-р Асен Златаров”-Бургас започна новата си академична година. Стотици студенти – първокурсници прекрачиха за пръв път прага на най-голямото висше учебно заведение в Югоизточна България.  С оглед на противоепидемичните мерки стартът на академичната година не бе даден с обща официална церемония за старта на академичната..

публикувано на 20.09.21 в 15:43

Напредва строителството на новия корпус към СУ "Кирил и Методий"

Напредва строителството на допълнителния корпус, който се изгражда към средното училище „Кирил и Методий“ в Бургас. Грубият строеж на двуетажната сграда е готов, съобщи заместник-кметът по образованието Йорданка Ананиева:  "Започват довършителните дейности. Инсталациите. Той ще бъде готов за следващата учебна година. Още малко колегите ще поработят на..

публикувано на 19.09.21 в 21:06

80% от завършващите БСУ работят по специалността си

За 30 години Бургаският свободен университет има около 30 хиляди дипломирани студенти от различните специалности. Анализите показват, че 80% от тях работят по специалността си. Това обяви в навечерието на годишнината от създаването на висшето учебно заведение ректорът проф. Галя Христозова. По думите й около 20% от завършилите вече заемат..

публикувано на 17.09.21 в 15:56

Кампания "Шанс за таланта на Бургас" предоставя безплатно обучение на 32 младежи

По случай десетата си годишнина Фондация "Шанс за децата и природата на България" ще подкрепи с безплатно обучение талантливи деца и младежи чрез кампания за откриването и развитието им в областта на науката, технологиите и изкуството. На финалистите (32-ма младежи) ще бъде осигурено безплатно целогодишно обучение в единствения..

публикувано на 17.09.21 в 12:50

Въвеждат „Краезнание“ в бургаските училища и детски градини

През тази учебна година децата във всички бургаски детски градини и учениците в 12 училища ще изучават новият предмет „Краезнание“, част от новата общинска програма „Моят град Бургас”, съобщават от Общината. Децата в трета и четвърта група и учениците в първи и пети клас ще се запознаят със забележителностите и символите на Бургас, с историята на..

публикувано на 16.09.21 в 15:20

Под карантина остава до 21 септември детската градина в село Дражево

При стартиралата нова учебна година в ямболска област, всички учебни заведения са готови при необходимост да преминат към дистанционна форма на обучение.  Под карантина до 21 септември остава детската градина в село Дражево. Две паралелки от ямболското училище „Петко Рачов Славейков” започват обучението си по иновативен за областта начин, подчерта..

публикувано на 16.09.21 в 07:48

Нов физкултурен салон в гимназията по туризъм в Сливен

Нов физкултурен салон посрещна в първият учебен ден възпитаниците на Професионалната гимназия по ресторантьорство и туризъм „Академик Неделчо Неделчев“ в Сливен.  "Той е част от политиката на общината за изграждане на възможности децата в града и селата да спортуват в училищна среда," каза кметът Стефан Радев.  Изграждането на физкултурния..

публикувано на 15.09.21 в 15:27