Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

1918 са първокласниците в област Сливен

Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕС

В Сливенска област 1918 първокласници ще прекрачат училищният праг днес, съобщи временно изпълняващият длъжността началник на Регионалното управление на образованието Боян Аксаков. Общо над 21 хиляди ученици от областта ще започнат учебната година присъствено. 

Всички 69 училища са готови да посрещнат новата учебна при строги противоепидемични мерки, каза Аксаков. Най-много първокласници ще приемат сливенските училища.

"Като естествено най-голям е броят в община Сливен – 1231 ученици, а съответно най-малка е бройката за община Котел – 147", поясни той.

И тази година учители и институции ще започнат търсенето на незаписалите се ученици.

"Не е тайна, че покрай електронното обучение за съжаление имаше застой през последните една две години по отношение на този обхват", допълни Аксаков.  

Той съобщи и процентът на ваксинирани учители в областта до края на август.

"Около 50% от целия наличен състав, все пак можем да кажем, че има някаква защита т.е. или за ваксинирани или са преболедували", посочи Аксаков.

Към момента няма недостиг на учители в областта. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Университет „Асен Златаров" откри новата си академична година

Университет „Проф. д-р Асен Златаров”-Бургас започна новата си академична година. Стотици студенти – първокурсници прекрачиха за пръв път прага на най-голямото висше учебно заведение в Югоизточна България.  С оглед на противоепидемичните мерки стартът на академичната година не бе даден с обща официална церемония за старта на академичната..

публикувано на 20.09.21 в 15:43

Напредва строителството на новия корпус към СУ "Кирил и Методий"

Напредва строителството на допълнителния корпус, който се изгражда към средното училище „Кирил и Методий“ в Бургас. Грубият строеж на двуетажната сграда е готов, съобщи заместник-кметът по образованието Йорданка Ананиева:  "Започват довършителните дейности. Инсталациите. Той ще бъде готов за следващата учебна година. Още малко колегите ще поработят на..

публикувано на 19.09.21 в 21:06

80% от завършващите БСУ работят по специалността си

За 30 години Бургаският свободен университет има около 30 хиляди дипломирани студенти от различните специалности. Анализите показват, че 80% от тях работят по специалността си. Това обяви в навечерието на годишнината от създаването на висшето учебно заведение ректорът проф. Галя Христозова. По думите й около 20% от завършилите вече заемат..

публикувано на 17.09.21 в 15:56

Кампания "Шанс за таланта на Бургас" предоставя безплатно обучение на 32 младежи

По случай десетата си годишнина Фондация "Шанс за децата и природата на България" ще подкрепи с безплатно обучение талантливи деца и младежи чрез кампания за откриването и развитието им в областта на науката, технологиите и изкуството. На финалистите (32-ма младежи) ще бъде осигурено безплатно целогодишно обучение в единствения..

публикувано на 17.09.21 в 12:50

Въвеждат „Краезнание“ в бургаските училища и детски градини

През тази учебна година децата във всички бургаски детски градини и учениците в 12 училища ще изучават новият предмет „Краезнание“, част от новата общинска програма „Моят град Бургас”, съобщават от Общината. Децата в трета и четвърта група и учениците в първи и пети клас ще се запознаят със забележителностите и символите на Бургас, с историята на..

публикувано на 16.09.21 в 15:20

Под карантина остава до 21 септември детската градина в село Дражево

При стартиралата нова учебна година в ямболска област, всички учебни заведения са готови при необходимост да преминат към дистанционна форма на обучение.  Под карантина до 21 септември остава детската градина в село Дражево. Две паралелки от ямболското училище „Петко Рачов Славейков” започват обучението си по иновативен за областта начин, подчерта..

публикувано на 16.09.21 в 07:48

Нов физкултурен салон в гимназията по туризъм в Сливен

Нов физкултурен салон посрещна в първият учебен ден възпитаниците на Професионалната гимназия по ресторантьорство и туризъм „Академик Неделчо Неделчев“ в Сливен.  "Той е част от политиката на общината за изграждане на възможности децата в града и селата да спортуват в училищна среда," каза кметът Стефан Радев.  Изграждането на физкултурния..

публикувано на 15.09.21 в 15:27