Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нелегалният улов на диви миди затруднява бранша

Снимка: freepic

За нерегламентиран улов на диви миди сигнализират от Асоциацията на производителите на рибни продукти БГФИШ. Те посочват, че по този начин браншът ще да бъде компрометиран и има риск за здравето на хората. Според тях институциите трябва да предприемат мерки. Те са притеснени, че ако проблемът се задълбочи може да бъде спрян износът на България на миди и рапани към Западна Европа.

„Трябва да бъдат класифицирани зоните в морето, от които се добиват диви миди. Това е задължение на  Българската агенция по безопасност на храните“, обясни Йордан Господинов, председател на Асоциацията на производителите на рибни продукти БГФИШ. Той допълни, че в момента само фермите имат трайна маркировка, нанесени са на карта и се извършва и се извършва мониторинг върху тях. „Миналата година отново предупредихме БАБХ да предприемат действия по класификация на зоните и по дооборудване на лабораторията“, посочи Господинов.

Той допълни, че останалите миди, които се продават, са рискови за здравето на хората. „В морето се развъжда планктон, влизат от реките наносни води, фекални колиформи, салмонели. Има регламент, в който е описано какво не трябва да има в мидите. Когато тези миди влизат в ресторантите и магазините те могат да създадат риск за здравето на хората. Нещо повече, те компрометират реалния сектор“, посочи Господинов.

До Асоциацията са изпратени редица  сигнали за незаконен улов на черни миди под формата на снимки и видео материали. Според Господинов компетентните институциите трябва да предприемат мерки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ана Янчева, ОИЦ - Бургас

Ана Янчева, ОИЦ: Отворена е програмата за микро, малки и средни предприятия

Отворена е процедурата по програмата „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, която има за цел да помогне на българската икономика. Тя предвижда подкрепа за микро, малките и средни предприятия. Крайният срок е 15 май, обясни експертът Ана Янчева от Областния информационен център в Бургас. Общият бюджет е 127 милиона лева. Процентът на..

обновено на 19.03.24 в 09:03

Бургас и регионът ще бъдат активно рекламирани във Великобритания и Полша

Южното ни Черноморие излиза на туристическата карта тази година със солидна реклама към външните пазари. Тя е насочена основно към Великобритания, Полша, Германия и като цяло към страните от средна Европа и Скандинавието. Това стана ясно по време на среща на тема „Развитието на туризма в Бургас“. С видео и рекламни материали Бургас и регионът ще бъдат..

публикувано на 18.03.24 в 16:52

Рибари и хотелиери излизат днес на протест срещу вятърните паркове в Черно море

Представители на риболовната общност и туристическия бизнес излизат днес на протест във Варна срещу Законопроекта за енергия от възобновяеми източници в морските пространства. Около 9:30 ч. ще бъде затруднено движението на моторни превозни средства по бул. “Княз Борис I” в района на Двореца на културата и спорта (ДКС) и разположения в непосредствена..

публикувано на 18.03.24 в 09:03
Самолет от Варшава на летище Бургас (март 2023 г.)

Община Бургас обмисля прекратяване на членството в „Алианс Българско Черноморие”

Предложение за прекратяване на членството на Община Бургас в Сдружението с нестопанска цел „Алианс Българско Черноморие” е внесено за разглеждане в местния парламент. То бе създадено по инициатива на концесионера на морските летища Варна и Бургас. Община Бургас стана част от Сдружението след решение на местния парламент през октомври 2021 г...

публикувано на 17.03.24 в 10:22

Марин Киров: Недопустимо е държавата да въвежда рестрикции около Корал (ОБНОВЕНА)

В Царево за втори път отложиха заседанието на комисията, която разглежда становищата по издаване на заповедта за обявяване на Защитената местност „Корал“, в землището на село Лозенец. Този път срещата беше затворена за журналисти, въпреки, че беше предварително обявена за обществено обсъждане.  Мотивите за отлагането бяха свързани както и в..

обновено на 15.03.24 в 17:27

Обсъждат създаването на авиокомпания "Burgas Air"

Проект за създаване на авиокомпания "Burgas Air" беше презентиран по време на работна среща в Областната администрация днес. В нея участваха както кметове от региона, така и представители на туристическия бранш. Тема на работната среща беше  търсенето на възможности за развитие на потенциала на Летище Бургас и увеличаването на полетите.  Идеята за..

публикувано на 15.03.24 в 15:55

Увеличават се местата за настаняване в Сливенска област през януари

С 2,4% са се увеличили общият брой на местата за настаняване в Сливенска област през януари 2024 спрямо същия период на 2023 година, съобщават от Териториалното статистическо бюро в Сливен. В първия месец на новата година са функционирали 42 обекта - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, със 706 стаи и 1 485..

публикувано на 15.03.24 в 07:30