Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината ремонтира ключови улици във "Възраждане"

Съветниците обсъждат поемането на заем от 5 млн.лв за дейностите

2
Заместник-кметът Чанка Коралска /вляво/ представи дейностите по програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“, съветникът Васил Иванов препоръча повече контрол по изпълнението им



Дълг от 5 милиона лева ще поеме Община Бургас ремонт на улици в комплекс "Възраждане"  и за продължаването на програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“, ако получи подкрепата на местния парламент. По нея се реконструират улици и облагородяват междублокови пространства в града и съставните селища. При обсъждането в комисиите на общинския съвет от опозицията поставиха въпроса за качеството на изпълнението. 

Проектът, в който водещ фактор е инициативата на бургазлии да посочат своите проблемни улици и междублокови пространства и да мотивират общината да ги ремонтира,  е сочен от администрацията за един от най-успешно работещите. С новото финансиране ще се стъпи и в комплекс „Възраждане“. В непрекъсната координация сме с ВиК, увери заместник-кметът по строителство Чанка Коралска:

"Те приключиха улица "Самуил" и ние влязохме да правим реконструкция. Работят сега по "Македония", след това ще влязат по улица "Любен Каравелов". Това са поели като ангажимент. Отделно по техните регионални планове имат проект за "Шейново" и "Патриарх Евтимий". Ще стартират през 2022 г. с тяхното изпълнение. А ние трябва да имаме средства."

За повече контрол над изпълнението на дейностите призова общинският съветник от БСП Васил Иванов.

"В квартала, в който аз живея Долно Езерово, по тази програма в централната част бе асфалтирано, обособен паркинг, пейки, тротоари, бордюри, но ми направи впечатление, че реконструкцията се случи много бавно и това създаде затруднения на гражданите. С повече контрол ще се случват по-бързо ремонтите. Също така граждани ми сигнализираха за други участъци, че не са доволни от качеството на изпълнение."   

Сроковете са нормални, отговори Коралска и поясни, че проектите минават през корекции и решения на Общите събрания на етажната собственост, тъй като тази връзка с гражданите е най-важна за администрацията. 

По програмата вече 30 междублокови пространства имат нови паркинги, зелени площи и детски площадки, за 17 процедурите са в ход.

Цялата стойност на дейностите, за които община Бургас търси финансово обезпечаване, е 10 милиона лева, от които половината ще са собствени приходи, за останалите е исканият заем от Фонда за градско развитие, става ясно от докладната, която съветниците гледат в комисиите и днес. В изпълнение на програмата се предвижда основен ремонт или реконструкция на 22 000 кв м. улична мрежа и облагородяване на 60 000 кв м. незастроени площи в междублоковите пространства. 

Повече чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Сливен започна фестивал за децата от квартал "Надежда"

Доброволци от 5 държави – Франция, Великобритания, Германия, Румъния и България, организират двудневен фестивал за децата от квартал „Надежда“ в Сливен по случай 1 юни Деня на детето. Учители, университетски преподаватели, студенти и ученици забавляват децата с игри, спорт, музика, представления и танци.  В шатрите, разположени в градинката до жп..

публикувано на 31.05.24 в 17:21

В Бургас посрещат тържествено новия сливенски митрополит Арсений

Новият сливенски митрополит Арсений ще бъде посрещнат с тържествена церемония в неделя, 2 юни в Бургас. Той ще отслужи литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“. Посещението на владиката ще започне с шествие от арката на св. Николай Чудотворец към площад „Св. св. Кирил и Методий“ в 16.45 мин. Официалната церемония по посрещането му ще е пред..

публикувано на 31.05.24 в 16:15

Транспортната свързаност и Паневропейския транспортен коридор 8 - акцент на международен форум в Бургас

Свързаност на нациите е мотото на международния форум, организиран от Фондация "Конрад Аденауер", който се провежда за втора поредна година в Конгресния център на Бургас. Тази година акцентът е върху транспортната свързаност и изграждането на Паневропейския транспортен коридор 8, който трябва да осъществи връзката на Балканите с европейския пазар...

публикувано на 31.05.24 в 14:56

Локализация през 112 е помогнала за спасяването на двама туристи в Котленския Балкан

Внедрената в "Национална система 112" разширена мобилна локализация (Advanced Mobile Localization - AML) е помогнала да бъдат открити двамата туристи, които които се изгубиха в Котленския балкан в началото на седмицата. Според планинските спасители тя е спестила много време за търсене мъжете, когато е имало риск те да не бъдат открити заради..

публикувано на 31.05.24 в 10:33

Авиобаза Безмер отвори вратите си за безплатни посещения днес

Ден на отворените врати е обявен в авиобаза Безмер днес. Поводът е Международният ден на детето - 1 юни. До 13 часа малките любители на авиацията ще имат възможността да се запознаят отблизо със самолетите Су-25, стрелково въоръжение, летателна екипировка, спасително оборудване и не по малко интересната самолетообслужваща техника  в..

публикувано на 31.05.24 в 10:30

Форум за свързаност Бургас ще се проведе днес в Конгресния център

Фондация Конрад Аденауер България организира Форум за свързаност Бургас 2024 днес от 9:30 до 19 часа в зала Форос на Международния Конгресен Център. Събитието ще бъде открито от Норберт Бекман-Диркес, ръководиел на Фондация Конрад Аденауер България, Н.Пр. Ирене Мария Планк, посланик на Федерална Република Германия в България, Мария Габриел, Европейски..

обновено на 31.05.24 в 08:20

Служебният кабинет увеличи почти двойно таксата за издаване на лична карта

Служебното правителство прие почти двойно увеличение на цените за издаване на лична карта от идната година, както и да отпадне възможността за издаване на безсрочни лични карти на хора на възраст над 58 години. Поскъпването става по искане на МВР с аргумента, че се въвеждат по-модерни документи за самоличност, които съответстват на европейския..

публикувано на 31.05.24 в 07:50