Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

РИОСВ: Няма замърсяване на въздуха, чистени са утайниците

нефтени утайници край Пода
Снимка: архив

11 сигнали на граждани за миризми на нефтопродукти са постъпили само за час тази сутрин, информират от РИОСВ – Бургас. (вижте повече тук) Извършена е проверка на основната плщадка на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД съвместно с Регионална лаборатория-Бургас към Изпълнителна агенция по околна средa.

През изминалото денонощие там са извършвани дейности по изземване на утайки, в изпълнение на Програмата за отстраняване на минали екологични щети, причинени до момента на приватизацията на „Нефтохим” АД, гр.Бургас.  

„Анализът на постъпилите сигнали и метеорологичните условия към момента показва, че главен източник на генерираните неприятни миризми на нефтопродукти са дейностите по преработката на нефтени утайки и други отпадъци по Програмата. От натрупаните към момента на приватизация нефтени утайки и други отпадъци с общ обем приблизително 450 хил.куб.м. към момента са преработени 120 000 куб.м. Измерените показатели на контролираните параметри в периода от 00 ч. до 10:00 ч. на 16.09.2021 г. - серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, прах, отговарят на нормите за допустими емисии, за тях не са констатирани превишения. В момента на проверката, от експерти на Регионална лаборатория, е извършено контролно измерване на емисии на вредни вещества от инсталации – Хидроочистка-2 , Каталитичен крекинг и Хидроочистка и обезсерване на бензин. Измерените показатели отговарят на нормите за допустими емисии, посочени в Комплексно разрешително на оператора“, информират в прессъобщение от екоинспекцията. 

От РИОСВ уточняват, че програмата трябва да приключи през 2025 г:

"Програмата за отстраняване на минали екологични щети, причинени до момента на приватизацията на „Нефтохим”АД, гр. Бургас, се изпълнява на основание Изпълнително споразумение от 20.01.2000 г. между министъра на околната среда и водите, министъра на финансите и изпълнителния директор на Агенция за приватизация, от една страна, и „Лукойл Петрол” АД и „Лукойл Нефтохим Бургас” АД. Финансирането се осъществява със средства от Държавния бюджет.

Управлението на дейностите по Програмата се осъществява от „Лукойл Нефтохим Бургас” АД, по Проект „Ликвидиране на стари екологични щети”.Сроковете за изпълнение на отделните обекти от нея са актуализирани последно с Допълнително споразумение №3 (ДС-3) от 27.01.2014 г."Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Янев за Covid сертификата: Аз съм склонен да понеса цялата политическа отговорност

Фирмите ще бъдат компенсирани от държавата заради поскъпналия ток на борсата със 110 лева на мегаватчас за октомври и ноември. Помощта ще получат н ад 600 хиляди небитови абонати, обяви премиерът Стефан Янев: За целта са предвидени 450 милиона лева от свръхпечалбата на АЕЦ "Козлодуй ". Парите са налични и няма да е необходима актуализация на..

публикувано на 21.10.21 в 17:25

В Сливен протестираха срещу зелените сертификати

Граждани протестираха в Сливен срещу въвеждането на зелените сертификати. Тя изразиха недоволството си пред сградата на общината, като призоваха останалите граждани да се присъединят към тях. Те коментираха, че протестът им ще бъде ежедневен.  С плакати „Ваксината е личен избор“ и „Не на зелените сертификати“ гражданите обявиха несъгласието си с..

публикувано на 21.10.21 в 16:07

ЦИК: Без Covid сертификат за изборите - нито за членовете на СИК, нито за гласоподавателите

На изборите на 14 ноември Covid сертификат няма да бъде изискван нито от членовете на секционните комисии, нито от гласуващите, обявиха от Централната избирателна комисия. До края на месеца в страната ще бъдат доставени нови 1600 устройства за гласуване според сключения с фирмата доставчик "Сиела Норма" договор от вторник. 280 машини са осигурени..

публикувано на 21.10.21 в 15:42

"Булевард Демокрация" на 21-ви октомври

Темата днес е за зеления сертификат и достъпът до закрити обществени места. Освен в столични молове, опашки имаше и в бургаските. Как новата реалност се отразява на достъпа до културни институции в града и при какви условия работят те, очаквайте също в предаването днес. След вчерашните блокади и участието на зам.-областен управител в протеста, как..

публикувано на 21.10.21 в 14:58

Протест срещу Covid сертификатите втори ден в Бургас /ОБНОВЕНО/

Над 100 души се включиха във втория ден на протеста срещу зеления сертификат в Бургас. Със скандирания „Оставка“ и плакати с надписи „Ваксинацията е избор, а не задължение“ шествието им започна от Регионалната здравна инспекция и премина по два от големите булеварди в града до областната администрация.  Хората обясниха, че зелените сертификати..

обновено на 21.10.21 в 13:59

Чистят речни корита и дерета в община Бургас

Служители на община Бургас извършват почистване на речните корита, дерета и отводнителни канавки от наноси и растителност. Акцията стартира през пролетта и ще продължи до края на месец ноември. Отстраняването на наносите и растителността се извършва както машинно, така и с ръчен труд. В момента повторно се обработват зоните, които са били почистени..

публикувано на 21.10.21 в 13:23

Заради зеления сертификат падат спектакли и концерти

Зеленият сертификат удари и културните институции. Ръководителите на театри, кина, музеи и галерии си задават въпроса как ще оцелеят. Проблемът е ниският процент ваксинирани в България, което автоматично води до отлив на публика. В Бургас падат спектакли, връщат се пари от закупени билети. Градската художествена галерия в Бургас организира..

публикувано на 21.10.21 в 12:25