Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще ремонтират сградите на ямболска галерия с 4,3 млн. лв.

Предстои цялостен ремонт на сградите на художествената галерия "Жорж Папазов" в Ямбол. Реконструкцията ще се осъществи изцяло с европейски средства.

За ремонта на сградите Община Ямбол вече е подписала договор за получаването на безвъзмездна финансова помощ от близо 4 млн. и 300 хиляди лева по оперативна програма "Региони в растеж", потвърди директорът на галерията Петко Йорданов.
Цялостната реконструкция на историческите постройки, които се намират в непосредствена близост до центъра на Ямбол, ще започне в края на годината. Фондът на галерията временно бъде ще бъде преместен в друга подходяща за целта сграда, уточни Петко Йорданов. Галерията притежава над 3800 движими културни ценности, като и една от най богатите колекции декоративно изкуство в страната.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вихрони и Аделина Попнеделеви ще представят своя изложба в Бургас

Артистичното семейство Вихрони и Аделина Попнеделеви ще представят своя изложба в Бургас. Те  ще гостуват в галерия „Ателие Р“ със своя съвместна експозиция. Вернисажът е на 2 ноември от 18.00 часа. Проф. Вихрони Попнеделев е роден през 1953 г. в гр. Пловдив. През 1972 г. завършва с отличие първият випуск на Художествената Гимназия в Казанлък, а през..

публикувано на 28.10.21 в 12:34

Мина Кръстева: "Призрачните къщи" е снимка за спомен на българското село

Мина Кръстева е многолик автор – пише поезия, сатира, има издаден биографичен роман, автор е и на пиеса – приказка, а сега е написала и хумористични разкази.  В "Призрачните къщи“ тя е включила 23 разказа и няколко миниатюри. Сборникът разказва за живота в едно българско село преди и сега с много хумор и добро чувство, но на места..

публикувано на 27.10.21 в 11:00

Творческата равносметка на "Георги Петков на 50"

Изложба "ГЕОРГИ ПЕТКОВ на 50" ще бъде открита днес в галерията на Дружеството на бургаските художници. Творецът ще представи живопис и графика, създадени през 25 – годишния си творчески път до момента: „ Реших да си направя една избрана колекция на моите неща, да ги видя събрани на едно място! Има неща, които съм създал през студентските ми..

публикувано на 27.10.21 в 09:30

RIA и нейната мечта

Първият сингъл на RIA даде заявка за едно свежо рок присъствие на музикалната сцена. „Нашата мечта“ бързо завладя радиоефира. Музикалният дебют на певицата, чието име по лична карта е Мария Мирославова, стигна до върха на класацията на БНР Топ 20 в конкуренцията на утвърдени имена със звезден статут. Зад добрия саунд и искреното послание..

публикувано на 26.10.21 в 13:47

Художникът Иван Сабрутов с нов проект в творческото си ателие

5 арт срещи на художници - любители са се реализирали по проект „Интерпретация“. Идеята събира деца и възрастни, които създават свои авторски произведения на изкуството под насоките на художника Иван Сабрутов, който стои зад идеята на проявата. Срещите са се реализирали в творческото ателие на художника Sabrutov Art, на ул.”Хаджи Димитър” 5. На следващ..

публикувано на 26.10.21 в 12:06

Владимир Зарев представя Златко Ангелов в Бургас

Лекар, социолог, журналист, емигрант-всичко това е Златко Ангелов, чийто роман „Хотелът на спомените“ излиза под щемпела на бургаското издателство „Знаци“.  Днес той ще бъде представен в Бургас от 18 часа в Дома на писателите в Бургас. За книгата ще говори голямото име в съвременната българска художествена литература Владимир Зарев. "Хотелът на..

публикувано на 26.10.21 в 10:44

Отменят постановката „Гласове под наем“ в Бургас за януари

Театралната постановка „Гласове под наем“ няма да се играе на бургаска сцена. Спектакълът трябваше да гостува в Културен дом НХК днес, 25-ти октомври, но премиерата му бе отменена от организаторите. Допълнително ще бъде обявена нова дата през месец януари 2022 г. Закупените билети ще могат да бъдат презаверени или могат да бъдат върнати на касата, от..

публикувано на 25.10.21 в 14:51