Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българово ще има паметник на избитите в града християни

Пламен Карашев (с бялата риза), със семейството си и Иван Бахчеванов (в средата)
Снимка: Фейсбук

Община Бургас издаде разрешителното за строеж на паметник, в почит на посечените през 1878г. християни в храм „Свети Атанасий” в гр. Българово. За това информира във Фейсбук инициаторът на идеята Пламен Карашев. 

Проектът за монумента е на художника и скулптор Иван Бахчеванов, а Карашев се обръща с призив към съмишленици, които да помогнат с материали и труд за изграждането на паметника. 

"Остана последната крачка до върха – изграждането на паметника. Включете се в инициативата ни. Трудните времена раждат силни хора, силните хора раждат смели идеи, а обединението им създава велики дела, които да останат завинаги във времето. И за да бъдем коректни и чисти в истинността на каузата ни, ние закрихме банковата сметка и отдалечихме всякакви фондации от нас. Искаме каузата ни да бъде пример за прозрачност, единност и честност. Ние имаме нужда само от материали, лично закупени от Вас, за да усетите наистина емоцията от обединението, което тя ще ни донесе, изграждайки паметника. Когато човек работи в градивна посока, той трансформира притеснението и тревогата в сила и положителна енергия. Време му е на времето да го трансформираме в градивно и позитивно в името на нещо истинско. Нека се обединим! Ние започваме! Повече информация за всичко свързано с идеята и реализацията на паметника може да получите на тел. 0876224473", пише Пламен Карашев


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малоброен протест в Бургас срещу зеления сертификат

Близо 30 души се събраха пред сградата на Регионалната здравна инспекция в Бургас в знак на протест срещу зелените сертификати. Хората излизат за пети пореден път заради новите мерки. Те се заканиха, че ще са на улицата всеки ден до отмяната им. Протестиращите демонстрираха позицията си с плакати с надпис „Ваксината е право на избор, а..

публикувано на 24.10.21 в 14:05

Градската градина на Ямбол осъмна със свастики

С обидни надписи и свастики осъмна Градската градина в Ямбол. За вандалската проява са информирани полицията и прокуратурата. Подробности от кореспондента ни Даниела Костова.  Със син спрей са надраскани колоните на входа на парка, парапетите на градинският мост  и  стълбовете към главните алеи. Вандалската проява предизвика вълна от възмущение...

публикувано на 24.10.21 в 12:18

Дългогодишния кмет на село Твърдица Сотир Йовчев почина

Дългогодишния кмет на село Твърдица Сотир Йовчев почина. Той ни напусна след дълга борба с хронично заболяване. Поклонението пред тленните му останки ще се състои в понеделник, 25-ти октомври, в църквата в Твърдица.  Една от каузите с които се свързва името му е издигането на паметник на първия ни олимпийски шампион Никола Станчев в центъра на родната..

публикувано на 24.10.21 в 11:49

Слаб улов в мрежите на рибарите в Ченгене скеле

Слаб улов за рибарите от Ченгене скеле тази есен. В мрежите им се лови чернокоп, но в малки количества, по 2 - 3 килограма на ден.   "Сафридът си замина, почнахме да ловим чернокопа, но не е като едно време. Преди години хващахме в пъти повече. Сега не е нормален, хубав чернокопът, все още е малък. Имаше и лефер, хванал го само на..

публикувано на 24.10.21 в 09:30

Крайречната алея в Ямбол светва

Крайречната алея в градския парк на Ямбол ще бъде осветена за пръв път от създаването му през 20-те години на миналия век. При подходящи метеорологични условия дейностите трябва да приключат до средата на ноември. По протежението на крайречната алея се извършват изкопни дейности, трасето се окабелява, предстои да бъдат монтирани и 48 стълба,..

публикувано на 23.10.21 в 22:57

Велотон с кауза на КОЦ-Бургас

Велотон под патронажа на актрисата Гергана Стоянова ще се проведе днес от 11.00 часа в Бургас. Събитието е част от поредицата “Спортувай с мисия с КОЦ- Бургас”.  Блатотворителната инициатива е за съвместно каране на велосипеди на лекуващи, пациенти и техните близки. Събраните средства от серията “Спортувай с мисия с КОЦ- Бургас ”, ще се използват..

публикувано на 23.10.21 в 22:39

50 души протестираха за четвърти ден в Бургас срещу зелените сертификати

В Бургас близо 50 души се събраха в четвъртия ден на протести срещу зелените сертификати за достъп до обществени места на закрито. Те блокираха за половин час движението на колите и градския транспорт като застанаха на пешеходната пътека пред централната автобусна спирка в Бургас.  Протестът отново започна с митинг пред Регионалната здравна инспекция в..

публикувано на 23.10.21 в 15:05