Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Заличената пешеходна пътека на Подземната улица не отговаряла на условията

6
Снимка: Ивайло Пеев
Пешеходната пътека при кръстовището на Подземната улица в Бургас е премахната, защото не е отговаряла на условията. Решението не е окончателно. Пешеходците поискаха светофар. 

Маркировката на пешеходната пътека е заличена с черна боя след съвместен оглед с „Пътна полиция“, съобщи Иван Гюлев, председател на Общинската комисия по безопасност на движението. Дейностите са част от традиционните огледи преди есенно-зимния сезон и началото  на учебната година: 

Премахваме остатъци от бои, които са насложени във времето и много остарели. Конкретно на това място маркировката беше М8.2, която се поставя на светофарно регулирани кръстовища. Във всички останали случаи, когато имаме място за пресичане, обозначено за пешеходци, тя трябва да е зебра и да бъде сигнализирана с пътни знаци."

Надписът „погледни“ трябва да заостри вниманието на пешеходците да се огледат във всички посоки, уточни Гюлев.

Стъпка в грешна посока. Така изличаването на пешеходната пътека определи Михаил Попов от Института за пътна безопасност:

„Не може в 21 век в центъра на града да се премахва пешеходна пътека и да се дава предимство на автомобилите. По-добрият начин е да се отрегулира, така че колите, които излизат от улиците, да не са с предимство.“

Собственикът на близък търговски обект Красимир Янков е свидетел на дейностите и на многобройните конфликтни ситуации в кръстовището:

"Това ново решение е по закон, така трябва да бъде. Явно трябва да се премахнат всички пешеходни, които не са тип зебра, които подвеждат пешеходците и те пресичат спокойно и се създава опасност за тях. Много е лошо кръстовището. Колите, които преминават по "Стефан Стамболов", нямат никакви видимост на ляво поради дърветата, те са разположени по начин, който създава стена."

Пешеходците поискаха обезопасяване на трафика със светофар.

Още на няколко места в града са заличени пешеходни пътеки. Едно от тях е на друга натоварена улица -„Калоян“ в комплекс „Възраждане“.  

Те ще бъдат наблюдавани дали отговарят на условията са обособяване на пешеходна пътека като по наредбата основните критерии са броят на преминаващите и автомобилите, уточни Иван Гюлев. Окончателното решение ще бъде взето на Комисия по безопасност на движението до края на месеца. 

Повече чуйте в звуковите файлове.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

До полунощ може да се гласува за годишните награди за биоразнообразие

За юбилеен, десети път Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) ще обяви победителите в Годишните награди за биоразнообразие и климат‘ 2021 . Церемонията ще се проведе в Столицата на 29-ти октомври (петък) от 18 часа. Събитието ще бъде излъчвано на живо във фейсбук страницата на Българска фондация Биоразнообразие. В момента тече и..

публикувано на 28.10.21 в 10:57
архив

Движението на автомобили по пътя Прилеп-Риш е временно само в едното платно

Временно движението по второкласната пътна отсечка  Карнобат–Шумен (Ришки проход),  в участъка Прилеп–Риш при 52 км, се осъществява двупосочно само  в лентата, която е в посока Прилеп заради пътен инцидент., възникнал около 4 часа сутринта, съобщиха за БНР Бургас от Областно пътно управление.  Трафикът близо 5 часа се регулира от „Пътна полиция“. На..

публикувано на 28.10.21 в 08:44

Общинският съвет в Болярово ще обсъжда развитието на земеделския отрасъл

Състоянието на земеделския отрасъл и мерките, предприети от общинската администрация за неговото развитие на територията на община Болярово през стопанската 2020/2021 г., е сред темите на предстоящото днес заседание на местния Общински съвет. Земеделието и животновъдството осигуряват над 70% от доходите на местното население и осигурява заетост на..

публикувано на 28.10.21 в 08:16

Профилактика на предавателя в района на Малко Търново

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни за района на Малко Търново и околностите, за времето днес от 9:00 до 17:00 часа. Причината за това е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 98.9 MHz, п рограмата на радиото няма да може да се слуша ефирно в споменатия район. Останете информирани, като слушате  БНР Бургас..

публикувано на 28.10.21 в 06:00

Близо 80 души се включиха в протестното шествие в Бургас срещу зелените сертификати (ГАЛЕРИЯ)

Близо 80 души се включиха тази вечер в 8-ия пореден протест в Бургас срещу изискването за Covid сертификат. Той започна пред сградата на Регионалната здравна инспекция и премина в протестно шествие, което бе охранявано от полицията. Протестиращите поискаха оставката на министъра на здравеопазването с мотива, че хората, които не искат да се..

публикувано на 27.10.21 в 20:00
Снимката е илюстративна

Бургас сред първенците по брой осиновени кучета

Бургас е сред градовете, в които се отчита най-голям процент на осиновени кучета. Това показват данните в отчета за изпълнение на Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствени кучета на територията на България.  През миналата година броят на осиновените безстопанствени кучета в България се е увеличил с 22,5% спрямо 2019 г...

публикувано на 27.10.21 в 14:39

Община Бургас получи държавен имот за нова улица в "Сарафово"

Правителството прехвърли на община Бургас собствеността върху имот - частна държавна собственост. Той се намира в кв. ,,Сарафово“.  Имотът е с площ 293 кв. м и е необходим за изграждането на улица.  Целта е да се създаде по-добра инфраструктура на територията на община Бургас, която ще отговори на обществените потребности.

публикувано на 27.10.21 в 14:30