Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Община Айтос подкрепя протеста за преместването на опасния път

Част от Инициативния комитет за организиране на протеста на 18 септември се срещна с кмета на Община Айтос, за да разговаря за позицията на общината по повод проблемния път и предстоящото събитие. Становището на администрацията е, че проблемът може да бъде решен само, ако пътя бъде изведено извън града.

Републикански път III-208  преминава през гр.Айтос по ул. „Хаджи Димитър“, където на 13 септември се случи поредния трагичен инцидент, отнел три живота.  Според експертите, трасето на пътя, на север от Айтос е с голям надлъжен наклон и създава постоянна възможност за тежки инциденти.

Още през 2014 г., в Общинския план за развитие на Община Айтос 2014-2020 г., в Приоритет 2.1: „Подобряване на транспортната и селищната инфраструктура“, една от петте основни мерки, заложени в Плана, е „Обходен път“ (Провадия-Варна). Реализирането на тази мярка не е в компетенциите на общината, а на държавата, в лицето на МРРБ. Реализирането на "Северен обходен път" на гр. Айтос е приоритет и в новия План за интегрирано развитие на Община Айтос /ПИРО/ 2021г. - 2027г., приет от Общински съвет – Айтос в началото на 2021г.

Пътят е сред основните проблеми на общинските ръководства и гражданите още от 70-те години, когато се случва първата катастрофа там. Обходният път е неизменна тема, по която години наред местната власт настоява, моли, пише и преговаря с компетентните органи. Без резултат до този момент.

През 2020 г. собственици на имоти в прилежащите до републиканския път зони, потърсиха съдействието на общината и написаха писмо с №94-00-741/30.07. 2020 г. до Областно пътно управление – Бургас, с молба да бъдат поставени пътни знаци за ограничаване на скоростта. Мотивите в подписката на гражданите бяха, че високата скорост на тежките МПС-та, създава реална опастност за възникване на тежки катастрофи. До този момент отговор от ОПУ-Бургас няма.

След поредната тежка автокатастрофа, отново с участието на претоварен ТИР, на 11.09.2020г., в Айтос на визита бяха министър-председателят и зам.-министъра на МРРБ. Беше поет ангажимент за започване на предварителни проучвания, за да се реши проблема. Специалисти от АПИ – София и ОПУ – Бургас обследваха пътя, но и до сега Община Айтос не е официално уведомена, какви са констатациите и какво решение е взето.

С друго писмо с изх. № 66-00-153/25.09.2020г., Община Айтос е поискала от ОПУ- Бургас да бъде назначена комисия, която да прецени необходимостта от приемане на допълнителни мерки за подобряване на безопасността на движение по републиканския път. И на това писмо отговор няма.

От години позицията на Община Айтос е, че републиканският път трябва да бъде преместен западно от града. Нито кръгово движение, нито светофари, нито някакви други действия биха могли да предотвратят пътни инциденти с претоварени камиони, които през лятото и есента се движат по този участък. Община Айтос няма компетенциите и не може да извършва дейности по преместването на пътя, тъй като те са изключително задължение на държавните органи - МРРБ и АПИ.

Тъй като всички форми на въздействие върху компетентните органи и институции през годините не доведоха до реални резултати, Община Айтос подкрепя протеста, организиран от Инициативен комитет на 18 септември. И счита, че е време да се чуе гласът на гражданите на Айтос.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възстановено е движението по пътя Варна – Бургас

Възстановено е движението по пътя Варна – Бургас в участъка Слънчев бряг – Баня, съобщават от Агенция  "Пътна инфраструктура". По-рано  движението в района се осъществяваше двупосочно в една лента поради катастрофа. 

публикувано на 16.10.21 в 15:30

Областният управител предлага събарянето на незаконни строежи да не е за сметка на държавата

На национална работна среща на областните управители проф. Мария Нейкова предложи държавата да не разходва средства за събаряне на незаконното строителство, а този разход да бъде за сметка на нарушителя, съобщават от Областна администрация Бургас. Областният управител на област Бургас проф. Мария Нейкова представи обстоен анализ на..

публикувано на 16.10.21 в 11:32

Събират капачки за втора детска линейка и в Бургас

За по-малко от година  кампанията „Капачки за бъдеще“ събра достатъчно средства за закупуване на детска неонатална линейка. Тя вече е закупена, оборудвана и ще бъде доставена в Пловдив във вторник. Линейката ще обслужва 5 области, поясни създателят на кампанията Лазар Радков: „Проучвах различни конфигурации и накрая се опитах да намеря пресечната..

обновено на 16.10.21 в 10:27

Възстановено е вече движението по АМ "Тракия" при 48 км

Възстановено е движението при км 48 на АМ "Тракия" в посока София. Това съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". За кратко трафикът в участъка се осъществяваше в изпреварващата лента заради катастрофа. 

публикувано на 16.10.21 в 10:12

Движението при км 48 на АМ "Тракия" към София се осъществява в изпреварващата лента

Временно движението при км 48 на АМ "Тракия" в посока София се осъществява в изпреварващата лента поради катастрофа. Това съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". От там препоръчват на шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 16.10.21 в 09:51

БМЧК - Бургас провежда семинар "100 г. добротворчество"

БМЧК - Бургас ще проведе семинар "100 години добротворчество". Той ще проведе днес и утре в Центъра за съвременно изкуство и библиотека, съобщи областния координатор на организацията  Диляна Донева: "Събитието се посвещава на 100-годишнината от създаването на Българския младежки Червен кръст. Подготвили сме интересни мероприятия, които целят да..

публикувано на 16.10.21 в 09:00

"Ден до пладне" на 15 октомври

Измина още една седмица, в която корабът "Вера Су" нито потъна, нито беше спасен. Институциите го обявиха за потънал и неспасяем. И не знам защо, но ми идва наум една аналогия с цялата държава. Нито потъва съвсем, нито някой я спасява. Обявена за потънала и за безнадежден случай. Появява се някой, който само да обезопаси положението, но - дотам. Всеки..

публикувано на 16.10.21 в 08:48