Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Айтос подкрепя протеста за преместването на опасния път

Част от Инициативния комитет за организиране на протеста на 18 септември се срещна с кмета на Община Айтос, за да разговаря за позицията на общината по повод проблемния път и предстоящото събитие. Становището на администрацията е, че проблемът може да бъде решен само, ако пътя бъде изведено извън града.

Републикански път III-208  преминава през гр.Айтос по ул. „Хаджи Димитър“, където на 13 септември се случи поредния трагичен инцидент, отнел три живота.  Според експертите, трасето на пътя, на север от Айтос е с голям надлъжен наклон и създава постоянна възможност за тежки инциденти.

Още през 2014 г., в Общинския план за развитие на Община Айтос 2014-2020 г., в Приоритет 2.1: „Подобряване на транспортната и селищната инфраструктура“, една от петте основни мерки, заложени в Плана, е „Обходен път“ (Провадия-Варна). Реализирането на тази мярка не е в компетенциите на общината, а на държавата, в лицето на МРРБ. Реализирането на "Северен обходен път" на гр. Айтос е приоритет и в новия План за интегрирано развитие на Община Айтос /ПИРО/ 2021г. - 2027г., приет от Общински съвет – Айтос в началото на 2021г.

Пътят е сред основните проблеми на общинските ръководства и гражданите още от 70-те години, когато се случва първата катастрофа там. Обходният път е неизменна тема, по която години наред местната власт настоява, моли, пише и преговаря с компетентните органи. Без резултат до този момент.

През 2020 г. собственици на имоти в прилежащите до републиканския път зони, потърсиха съдействието на общината и написаха писмо с №94-00-741/30.07. 2020 г. до Областно пътно управление – Бургас, с молба да бъдат поставени пътни знаци за ограничаване на скоростта. Мотивите в подписката на гражданите бяха, че високата скорост на тежките МПС-та, създава реална опастност за възникване на тежки катастрофи. До този момент отговор от ОПУ-Бургас няма.

След поредната тежка автокатастрофа, отново с участието на претоварен ТИР, на 11.09.2020г., в Айтос на визита бяха министър-председателят и зам.-министъра на МРРБ. Беше поет ангажимент за започване на предварителни проучвания, за да се реши проблема. Специалисти от АПИ – София и ОПУ – Бургас обследваха пътя, но и до сега Община Айтос не е официално уведомена, какви са констатациите и какво решение е взето.

С друго писмо с изх. № 66-00-153/25.09.2020г., Община Айтос е поискала от ОПУ- Бургас да бъде назначена комисия, която да прецени необходимостта от приемане на допълнителни мерки за подобряване на безопасността на движение по републиканския път. И на това писмо отговор няма.

От години позицията на Община Айтос е, че републиканският път трябва да бъде преместен западно от града. Нито кръгово движение, нито светофари, нито някакви други действия биха могли да предотвратят пътни инциденти с претоварени камиони, които през лятото и есента се движат по този участък. Община Айтос няма компетенциите и не може да извършва дейности по преместването на пътя, тъй като те са изключително задължение на държавните органи - МРРБ и АПИ.

Тъй като всички форми на въздействие върху компетентните органи и институции през годините не доведоха до реални резултати, Община Айтос подкрепя протеста, организиран от Инициативен комитет на 18 септември. И счита, че е време да се чуе гласът на гражданите на Айтос.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Докладна записка за стопиране на соларния парк край Дюлево в Общинския съвет в Средец

Извънредна докладна записка за стопиране на проекта за соларен парк край Дюлево се очаква да бъде внесена на днешното заседание на местния парламент в Средец. Според Валентин Киров от сдружение „За чиста природа - село Дюлево“, предложението е инициирано от шестима съветници и е стигнало до комисии, но ден преди сесията е отпаднало от дневния ред...

публикувано на 24.04.24 в 09:22

"Движение на българските майки" - Бургас организират Великденски благотворителен базар

"Движението на българските майки" в Бургас за поредна година организира благотворителен базар преди Великден.  Той ще се проведе от 26 до 28 април на пл. “Тройката”. Проявата ще е факт за 17 -та година и цели да събере средства за деца в неравностойно положение, повече ще научим от Людмила Стоянова от организацията: „Ще предложим..

публикувано на 24.04.24 в 08:40

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни днес за района на Царево.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя Папия  на честота 91,7 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район днес от 9:00 до 17:00 часа.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg.

публикувано на 24.04.24 в 08:12

Заради ВиК, променят движението по част от ул. "Одрин" за 17 дни

Въвежда се нова временна организация на движението по част от ул. "Одрин". Причината е  извършването на реконструкция на съществуващ водопровод там.  Ограничението се въвежда от днес до 10 май за североизточното платно на ул. „Одрин“, в участъка от ул. „Цар Калоян“ до новоизградената част на улицата от страната на завод „Победа“. Преминаването..

обновено на 24.04.24 в 07:48

Концерт събира средства за 132-годишния храм в с. Долно Ябълково

Благотворителен концерт събира средства за възстановяването и реставрацията на църквата в средетското село Долно Ябълково. Храмът е над сто годишен и притежава ценни икони и богата история, разказа оперната прима на бургаската опера Мария Цветкова – Маджарова. Идеята за благотворителното събитие е на нейната майка - Наска Цветкова, която е..

публикувано на 23.04.24 в 16:42

Несебър се обединява да помогне на малкия Марти

В навечерието на светлите празници Община Несебър и Сдружението на занаятчиите и творците отново се обединяват в благотворителна инициатива в помощ на дете от Несебър. Сдружението и ДГ ,,Моряче“, които са „моторът“ на настоящото хуманно начинание, с подкрепата на Община Несебър,  стартират кампания на доброто на датите 26, 27, 28 април на площад..

публикувано на 23.04.24 в 14:57
Сдружение

Светият синод да преразгледа списъка си за Сливенски митрополит

Сдружение "Православен зов" се обяви против списъка на Светия синод с кандидати за Сливенски митрополит. В него липсва името на епископ Йеротей. От сдружението ще изпратят декларация до синода с молба да ревизират списъка. Те обмислят да сигнализират и парламентарната комисия по вероизповедния.  Епископ Йеротей не е в новия списък с..

публикувано на 23.04.24 в 14:17