Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радиомагазинче "Надежда" представя:

Силвия Панева прави тихи книжки за деца

| обновено на 19.09.21 в 21:39Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която майките с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В подкрепа на тези творци създадохме рубриката ни „Радиомагазинче Надежда“. Всяка седмица ви срещаме с един от участниците, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

Силвия Панева от Варна е майка на две момичета на 13 и 8 години. Голямата й дъщеря има проблем с говора, с овладяването на емоциите, а оттам изостава в развитието и в училище. В групата Купи подарък от майка на дете с увреждане“, за да покаже своите ръчни красоти, я канят приятели. Прощъпулникът й там са текстилните лалета. Именно тези весели, носещи настроение цветя, са в началото на арт заниманията й. Тихи книжки също шие от много години. Така подпомага бюджета си, тъй като сама гледа децата си. Казва, че е трудно е, но не невъзможно. Първите книжки прави именно за тях. Логопедът на дъщеря й я съветва да развие инициативата, за да бъде полезна и на други деца с проблеми. Занимателните книжки помагат на най-малките чрез игра да развиват умения, речта, въображението си, да подобряват фината моторика и да опознават околния свят. Така прави своя страничка:

"После харесах работата с полимерна глина. Имам много аксесоари-колиета, гривни, красиво се получава, но в момента ми е на по-заден план. Предимно с шиене се занимавам. Работата ми е обърната към децата, смятам, че те са най-истински и им доставя най-голямо удоволствие да получат такъв подарък."

Прави и торти под формата на кутии. Относно групата Купи подарък от майка на дете с увреждане“ Силвия Панева казва:

"Тук получавам подкрепа и изява, възможност да издържам семейството си, купувам необходимото за голямата ми дъщеря, защото ако честно казано чакаме на подпомагане и ТЕЛК, е много трудно. Виждам промяната в детето ми, бавно върви напред, развива се. Това ми дава огромна сила!"


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Археолози откриха в Русокастро графити на 700 години (галерия)

Над 50 средновековни рисунки графити откриха археолозите при проучването на крепостта Русокастро. Те са намерени при проучването на водохранилището на замъка и са най-големият масив откриван в днешните български земи от тази епоха. Рисунките се датират отпреди 700 години, големи са по размер, достигат до 30 см сдължина и..

публикувано на 26.10.21 в 11:18

Как се пие кафе със зелен сертификат?

Как се пие кафе със зелен сертификат? Своя провокативна версия предложи бодиарт артистът и гримьор Теодора Калчева като превърна женско лице в зелен сертификат:  " Не мога да кажа, че е протест, по-скоро демонстрация на това в какво искат да ни превърнат, едни зелени човечета, които трябва навсякъде да се чекират. Не подценявам ковид ситуацията, и..

обновено на 26.10.21 в 09:06

Брилянтната идея за музика на Цвети Радойчева

Думите , и то не само значението им, а и звученето им, защото те звучат по много особен начин и понякога докосват като скъпоценност, създават взаимност. Изкуството чрез магнетични гласове като този на Цвети Радойчева, с благородното й излъчване, интелигентността й, вече и с актьорските й умения, със стилните й визии на модел , предлага..

публикувано на 25.10.21 в 19:00

Невена Илиева е майстор на текстилните кукли

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която жените с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни „Радио магазинче Надежда“. Всяка седмица ви..

обновено на 24.10.21 в 18:40

Рибари "уловиха" близо 700 кг отпадъци в морето край Ченгене скеле

657 кг отпадъци е точното количество извадено от водите в залива на Ченгене скеле. В еко акцията са участвали 9 рибари. Те са събирали отпадъците през месец септември, извадили са ги от водата и са ги хвърлили в специално отреден за акцията контейнер. Първите трима събрали най – много боклуци от морето са Енчо Енчев – 143 кг, Стоян..

публикувано на 21.10.21 в 14:06

Екзотичните приключения на семейство Нашеви

„Стъпки към непознатото: от Африка към Южна Америка“ са озаглавили книгата си Антон и Пламена Нашеви. Представянето й е тази вечер от 18 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека на Бургас. Книгата разказва за пътешествията и битието на авторите шест месеца в африканско племе и пропътуването на 10 000 км.  в Южна Америка на автостоп...

публикувано на 18.10.21 в 13:25

Йорданка Панева изработва с много любов клипсове за биберони, ключодържатели и гривни

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която жените с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни „Радиомагазинче Надежда“. Всяка..

публикувано на 17.10.21 в 15:30