Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Ахтопол връчиха наградите на отличените автори в литературния конкурс "Морето"

| обновено на 18.09.21 в 20:08
Ахтопол, VI Национален литературен конкурс "Морето"
Снимка: "Галера ah gallery"Над 150 са участниците тази година в шестото издание на Националния литературен конкурс "Морето". Конкурсната част приключи на 3 септември, а  награждаването на изявените участници се състоя тази вечер в Ахтопол, в новото артистично пространство на "Галера ah gallery", на ул. "Св.Никола"1.

Наградите бяха връчени в категориите "Проза" и "Поезия", както и специални награди, каза организаторът Катя Съева:

"В категория „Поезия” първата награда връчихме на Румен Денев, от Казанлък, за "Нощен остров". Той получи и  парична премия от 300 лв. и плакет.
Две втори награди присъдихме на  Димитър Гачев, от Пловдив /” Гларусите в градовете без море..”; „Човек не е излизал от водата…”; „Почти момичешки бедра…”/ - с уикенд за двама в Ахтопол и плакет, както и Ина Иванова, също от  Пловдив /”Море до къщата с пелин пред прага…”; „Поради седефа на пръстите ти докато спиш…”/ - уикенд за двама в Ахтопол и плакет
3 награда - Недялка Георгиева, гр. Асеновград  /”Лято”/  - парична премия от 150 лв. и плакет

Специални награди в категорията "Поезия" - плакет за Асан Хаджипехливанов, Плевен / "Плетачки на рибарски мрежи"/

Награда – от “Галерaah gallery” - Петя Павлова , Русе /"На ръба на земята"/, картина на художника Тихомир Витков и грамота
Специална–от “Галерa ah gallery” - Валентина Дончева ,  Габрово /"Привечер"/, картина на художника Тихомир Витков и грамота

Категория „ Проза”:
1 награда - Ангел Иванов,  Габрово /”Морето в него”/ - парична премия от 300 лв. и плакет
И в тази категория има две награди - за  Йохан Девлетян, гр. Пловдив /”Бункерът”/ - - уикенд за двама в Ахтопол  и плакет. Втората е за Джеки Стоев,   София /”Историята на едно научно откритие”/ - уикенд за двама в Ахтопол и плакет. 
3 награда - Милен Нанков,  Ловеч  /”Море, делфини, сирени и още нещо”/ - парична премия от 150 лв. и плакет

Специални награди:

Плакет - Екатерина Григорова,  град Добринище /”Морето тук”/
Награда от “Галера ah gallery” - Иван Стоилов,  Димитровград  /”Той и Тя”/ - картина на художника Тихомир Витков и грамота
Награда от “Галерa ah gallery” - Дияна Димитрова,  Варна /"Юли"/ - - картина на художника Тихомир Витков и грамота. 

*Автор на плакетите е художникът Тихомир Витков


По-рано днес за БНР Бургас Катя Съева сподели:

"Има участници от цялата страна, включително конкурсът  се разраства и извън границите на България.  Журито, което разгледа, прочете и оцени творбите на авторите е в състав Митко Новков - председател, и членове Христо Карастоянов и Вера Петрова.  През тази година трябва да отбележа, че има доста млади автори, които участват в конкурса, което е похвално за интереса към литературата. С всяко изминало издание участват при нас все по-утвърдени имена.  
Официалното награждаване ще бъде тази вечер.  Във връзка с обявените нови ограничителни противоепидемични мерки се наложи да променим и мястото на провеждането на това събитие, затова мястото е на открито, "Галера ah gallery". Това е едно много артистично и притегателно място за всички творци.
За съжаление трябваше и да редуцираме предварително подготвената и обявена програма, в която бяха включени откриване на изложба и джаз концертът, които винаги съпътстват събитието, пак ще ги има, но за по-малко присъстващи,  защото  трябва да спазваме мерките. Наградените автори и произведения ще бъдат публикувани в страницата на сдружение "Лумен" и rakurs.bg",  допълни тя. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Археолози откриха в Русокастро графити на 700 години (галерия)

Над 50 средновековни рисунки графити откриха археолозите при проучването на крепостта Русокастро. Те са намерени при проучването на водохранилището на замъка и са най-големият масив откриван в днешните български земи от тази епоха. Рисунките се датират отпреди 700 години, големи са по размер, достигат до 30 см сдължина и..

публикувано на 26.10.21 в 11:18

Как се пие кафе със зелен сертификат?

Как се пие кафе със зелен сертификат? Своя провокативна версия предложи бодиарт артистът и гримьор Теодора Калчева като превърна женско лице в зелен сертификат:  " Не мога да кажа, че е протест, по-скоро демонстрация на това в какво искат да ни превърнат, едни зелени човечета, които трябва навсякъде да се чекират. Не подценявам ковид ситуацията, и..

обновено на 26.10.21 в 09:06

Брилянтната идея за музика на Цвети Радойчева

Думите , и то не само значението им, а и звученето им, защото те звучат по много особен начин и понякога докосват като скъпоценност, създават взаимност. Изкуството чрез магнетични гласове като този на Цвети Радойчева, с благородното й излъчване, интелигентността й, вече и с актьорските й умения, със стилните й визии на модел , предлага..

публикувано на 25.10.21 в 19:00

Невена Илиева е майстор на текстилните кукли

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която жените с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни „Радио магазинче Надежда“. Всяка седмица ви..

обновено на 24.10.21 в 18:40

Рибари "уловиха" близо 700 кг отпадъци в морето край Ченгене скеле

657 кг отпадъци е точното количество извадено от водите в залива на Ченгене скеле. В еко акцията са участвали 9 рибари. Те са събирали отпадъците през месец септември, извадили са ги от водата и са ги хвърлили в специално отреден за акцията контейнер. Първите трима събрали най – много боклуци от морето са Енчо Енчев – 143 кг, Стоян..

публикувано на 21.10.21 в 14:06

Екзотичните приключения на семейство Нашеви

„Стъпки към непознатото: от Африка към Южна Америка“ са озаглавили книгата си Антон и Пламена Нашеви. Представянето й е тази вечер от 18 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека на Бургас. Книгата разказва за пътешествията и битието на авторите шест месеца в африканско племе и пропътуването на 10 000 км.  в Южна Америка на автостоп...

публикувано на 18.10.21 в 13:25

Йорданка Панева изработва с много любов клипсове за биберони, ключодържатели и гривни

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която жените с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни „Радиомагазинче Надежда“. Всяка..

публикувано на 17.10.21 в 15:30