Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ахтопол връчиха наградите на отличените автори в литературния конкурс "Морето"

| обновено на 18.09.21 в 20:08
Ахтопол, VI Национален литературен конкурс "Морето"
Снимка: "Галера ah gallery"



Над 150 са участниците тази година в шестото издание на Националния литературен конкурс "Морето". Конкурсната част приключи на 3 септември, а  награждаването на изявените участници се състоя тази вечер в Ахтопол, в новото артистично пространство на "Галера ah gallery", на ул. "Св.Никола"1.

Наградите бяха връчени в категориите "Проза" и "Поезия", както и специални награди, каза организаторът Катя Съева:

"В категория „Поезия” първата награда връчихме на Румен Денев, от Казанлък, за "Нощен остров". Той получи и  парична премия от 300 лв. и плакет.
Две втори награди присъдихме на  Димитър Гачев, от Пловдив /” Гларусите в градовете без море..”; „Човек не е излизал от водата…”; „Почти момичешки бедра…”/ - с уикенд за двама в Ахтопол и плакет, както и Ина Иванова, също от  Пловдив /”Море до къщата с пелин пред прага…”; „Поради седефа на пръстите ти докато спиш…”/ - уикенд за двама в Ахтопол и плакет
3 награда - Недялка Георгиева, гр. Асеновград  /”Лято”/  - парична премия от 150 лв. и плакет

Специални награди в категорията "Поезия" - плакет за Асан Хаджипехливанов, Плевен / "Плетачки на рибарски мрежи"/

Награда – от “Галерaah gallery” - Петя Павлова , Русе /"На ръба на земята"/, картина на художника Тихомир Витков и грамота
Специална–от “Галерa ah gallery” - Валентина Дончева ,  Габрово /"Привечер"/, картина на художника Тихомир Витков и грамота

Категория „ Проза”:
1 награда - Ангел Иванов,  Габрово /”Морето в него”/ - парична премия от 300 лв. и плакет
И в тази категория има две награди - за  Йохан Девлетян, гр. Пловдив /”Бункерът”/ - - уикенд за двама в Ахтопол  и плакет. Втората е за Джеки Стоев,   София /”Историята на едно научно откритие”/ - уикенд за двама в Ахтопол и плакет. 
3 награда - Милен Нанков,  Ловеч  /”Море, делфини, сирени и още нещо”/ - парична премия от 150 лв. и плакет

Специални награди:

Плакет - Екатерина Григорова,  град Добринище /”Морето тук”/
Награда от “Галера ah gallery” - Иван Стоилов,  Димитровград  /”Той и Тя”/ - картина на художника Тихомир Витков и грамота
Награда от “Галерa ah gallery” - Дияна Димитрова,  Варна /"Юли"/ - - картина на художника Тихомир Витков и грамота. 

*Автор на плакетите е художникът Тихомир Витков


По-рано днес за БНР Бургас Катя Съева сподели:

"Има участници от цялата страна, включително конкурсът  се разраства и извън границите на България.  Журито, което разгледа, прочете и оцени творбите на авторите е в състав Митко Новков - председател, и членове Христо Карастоянов и Вера Петрова.  През тази година трябва да отбележа, че има доста млади автори, които участват в конкурса, което е похвално за интереса към литературата. С всяко изминало издание участват при нас все по-утвърдени имена.  
Официалното награждаване ще бъде тази вечер.  Във връзка с обявените нови ограничителни противоепидемични мерки се наложи да променим и мястото на провеждането на това събитие, затова мястото е на открито, "Галера ah gallery". Това е едно много артистично и притегателно място за всички творци.
За съжаление трябваше и да редуцираме предварително подготвената и обявена програма, в която бяха включени откриване на изложба и джаз концертът, които винаги съпътстват събитието, пак ще ги има, но за по-малко присъстващи,  защото  трябва да спазваме мерките. Наградените автори и произведения ще бъдат публикувани в страницата на сдружение "Лумен" и rakurs.bg",  допълни тя. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургазлийка е двойна шампионка на световно първенство по танци

16-годишната Ванеса Калчева стана двойна шампионка от състезанието Dance World Cup Finals в Прага. Престижният формат събира близо 10 000 танцьори от цял свят, което е само с 500 по-малко от състезателите на Олимпиадата. Бургаското момиче е първата световна шампионка за България в категория „Шоу“. В категорията за дуети Ванеса и партньорката ѝ Габриела..

публикувано на 19.07.24 в 14:40

Над 40 винарни от цял свят пристигат в Бургас

12-ото издание на Wine and Spirits Fest Burgas  обединява над 40 винарни и дестилерии от цял свят, а посетителите могат да дегустират сред изобилие от над 350 вина и спиртни напитки. Тази година събитието е с нова локация, а именно Международен конгресен център Бургас , зала Черноморие, на Морската гара в града.  Фестивалът се провежда в..

обновено на 19.07.24 в 11:24

Крафт бира с вкус на пица и ванилия предлага петия фестивал в Минералните бани

18 пивоварни са част от петото издание на фестивала на крафт бирата, който ще се проведе събота и неделя традиционно в парк Минералните бани. Домакин е пивоварната в парка. Тази година има и международно участие с производители от Холандия, Германия, Кипър и Румъния. Общо над 70-80 вида бира могат да опитат посетителите, каза Ганчо Кожухаров,..

публикувано на 19.07.24 в 11:10

Етнокухнята на музея ще представи на 19 юли специалитет от шопския край

Този път в Етнокухнята на музея ще приготвят специалитет, характерен за шопската софра.  Така продължава традицията да се представят в музея традиционни, но лесни ястия. Как се прави шопски хайвер ще покаже в Етнокухнята на бургаския музей журналистката Диана Фъртунова , която е и ненадминат майстор кулинар по отношение на традиционните български..

публикувано на 17.07.24 в 11:10

платена публикация
DARA ще се срещне с феновете си в Бургас на 18 юли

В разгара на лятото поп-идолът DARA ще срещне с феновете си в Бургас на по сладолед. Изпълнителката ще обърне внимание на всеки за специален личен момент, снимка и автограф на 18 юли в магазина на Kauflandв кв. Славейков. Фенсрещата ще е с начален час 18 часа. Тя е част от мащабната социална кампания „Дари с DARAи Kaufland”, в рамките на която..

публикувано на 16.07.24 в 16:00

Цвети Асенова изрисува с морски стенопис кея на Приморско

Цвети Асенова завърши морския си стенопис на кея на Приморско. Тя е изрисувала с морска флора и фауна бетонната стена на лимана в морския град. Представени са над 300 вида обитатели на световния океан. „Рисунките са на площ от 220 кв. м. като създаването им отне общо 3 месеца. По – голямата част бяха създадени през миналата..

публикувано на 16.07.24 в 09:20

Бургас има двойна шампионка в престижно състезание за танцьори

Бургас има двойна шампионка от състезанието Dance World Cup Finals, което се проведе в Прага и събра танцьори от цял свят, съобщи Община Бургас.  Двете световни титли са за 16-годишната Ванеса Калчева, която добави към успеха си и една вицешампионска. Ванеса е ученичка в Немската езикова гимназия „Гьоте“. Тя е първата световна шампионка за България..

публикувано на 13.07.24 в 13:19