Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европейска нощ на учените в Бургас този петък (ОБНОВЕНА)

| обновено на 23.09.21 в 12:38


Екологията и климатичните промени ще са акцентът тази година на Европейската нощ на учените, която ще се проведе в Бургас този петък. В нея ще се включат студенти, докторанти и млади учени от трите университета на града. Това каза проф. Севдалина Турманова, преподавател в бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров" и председател на Общинския съвет.

 "От самото начало община Бургас винаги е подкрепяла този вид инициатива и е работила в подкрепа на академичната общност на града ни. В бюджета на общината са заложени средства в така наречения фонд наука и предстои правилник за приемане на разходването й. Средствата от фонд наука ще бъдат насочвани към форуми, като този, който предстои "Нощ на учените", също така и национални, регионални и международни конференции с участие на бургаски учени".

Морско приключение на борда на катамаран и „Роботилница“ отвеждат младите учени в любопитния свят на науката. Двете събития са част от Европейската нощ на учените.  Организатори са бургаският университет "Проф. д-р Асен Златаров" и община Бургас. Заместник ректорът на университета проф. Сотир Сотиров пояснява.

"Едното е морско приключение на новия катамаран Бургос, който отскоро има община Бургас и сме поканили един от класовете на СОУ "Константин Преславски". Тематиката на това събиране е замърсяването на Черно море. Поканили сме двама от нашите млади и нахъсани лектори, единият е доц. Александър Димитров, който е ръководител на катедра "Екология, опазване на околната среда" и който ще разкаже на децата всъщност какво се прави в Черно море и какви са проектите, които те работят заедно с черноморските си партньорства за сътрудничество, за така наречения син растеж"

По време на другото събитие - „Роботилницата“ учениците от Ай ти гимназията в Бургас ще имат възможност да се запознаят с възможностите на три робота. Събитието ще се проведе в центъра за съвременно изкуство и библиотека.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
СНИМКА: Фондация

Даровити младежи с шанс за безплатно обучение

Над 60 ученици от различни средни училища и гимназии в Бургас кандидатстваха в кампанията „Шанс за таланта на Бургас“ на Фондация "Шанс за децата и природата на България" по случай десетата ѝ годишнина. 41 от тях получиха възможността да се обучават безплатно в единствения европейски сертифициран център за работа с талантливи деца – Център за млади..

публикувано на 22.10.21 в 12:12

С двойно увеличен бюджет програмата "Еразъм+" иска да обхване още 10 милиона европейци

С двойно увеличен бюджет програмата "Еразъм+" цели 10 млн. европейци, които да се възпозлват от възможностите, които тя дава през новия програмен период 2021-2027. Акцентът е социалното приобщаване, екологията, цифровия преход и насърчаване участието на младите хора в демократичния живот. 18% от бюджета на програмата е за професионалното..

публикувано на 20.10.21 в 10:20

Ясни са победителите от финала на Хакатон On-line Здравеопазване

10 отбора представиха своите идеи във финала на Хакатон On-line Здравеопазване – Бургас, организиран от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Сред участниците доминираха ученици от местните гимназии, които показаха високо ниво на познания по компютърно програмиране и информационни технологии. Интересни колаборации в отборното представяне се отличиха с..

публикувано на 19.10.21 в 12:23

Ученици от Английската гимназия се запознаха с гражданското правораздаване

Същността на наказателното и гражданско правораздаване представи в открита дискусия съдия Асен Радев пред ученици от Английска гимназия „Гео Милев“ в Бургас. Това бе пореден открит урок от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, в която окръжни и районни съдии изнасят правни..

публикувано на 15.10.21 в 14:04

С изложба откриха корейската учебна година в Бургас

Корейската езикова учебна година бе открита официално в Бургас за четвърти пореден път. Специален гост на тържеството в КЦ „Морско казино” бе г-жа Чон Джин Джу, представител на Република Корея в България. Заместник-кметът по „Образование, здравеопазване и социална дейност” в Община Бургас Йорданка Ананиева поздрави присъстващите ученици и учители...

публикувано на 15.10.21 в 13:35

В 12 училища и всички детски гради се изучава краезнание

В 12 училища и всички детски градини в община Бургас се преподава краезнание. Новият предмет се изучава в първи и пети клас в училище и в 3 и 4 група в детските градини, където се реализира новата общинска програма „Моят град Бургас”, чийто автор е доц. д-р Захарий Дечев – преподавател в Университет „Проф. д-р Асен Златаров” и председател на Дружеството..

публикувано на 15.10.21 в 11:23

Служебното правителство гласува средства за сгради с образователни функции

Общините Бургас, Поморие, Айтос, Несебър получават средства по Програмата за сгради на образователните институции-за изграждане или ремонт. По отношение на училищата целта е да се увеличи броят на тези с едносменен режим на обучение и да се намали недостига на места в тях.Програмата цели и да намали недостига на места в детски ясли и градини, да..

публикувано на 14.10.21 в 17:42