Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Потвърдиха 18-годишната присъда за убийството в „Долно Езерово“

(архив)
Снимка: БНР Бургас

Апелативният съд в Бургас потвърди присъдата от 18 години „лишаване от свобода“ на Иван Петров. Той е подсъдим за убийството на Петър Ангелов, извършено в землището на бургаския квартал „Долно Езерово“ през ноември 2019-та година.

18 години затвор за убийството в землището на бургаския квартал „Долно Езерово“

По време на разследването стана ясно, че убитият и обвиняемият  са се познавали отдавна. Те са работили в София на различни строителни обекти. Петър нямал постоянна работа и изпитвал финансови затруднения. Бил пристрастен и към хазарта и наркотиците. Има данни, че през 2016-та година двамата са извършили поне два грабежа. Парите от тях обаче били бързо похарчени в казино. 

Петър често взимал пари от приятеля си, а при последната им среща поискал по-голяма сума. Затова и Иван сметнал, че ще продължат да го изнудват с аргумента, че може да го издаде за грабежите. Така взел решение да го убие. 

Уговорил му среща на пусто място, близо до началото на квартал „Долно Езерово“ край езерото "Вая". До там подсъдимият се придвижил с велосипед, като носел със себе си автомат Калашников, скрит под якето. По време на срещата, в момент, в който Петър се навел напред, Иван възпроизвел смъртоносният изстрел. 

Подсъдимият взел личните вещи на убития, за да не бъде разпознат и ги оставил наблизо, а тялото покрил с клони. Оръжието скрил  на тревисто място и  си тръгнал. На следващият ден обаче, преценил, че е оставил трупа на видно място и се върнал на местопроизшествието. Издърпал тялото по пътеката до дерето и го покрил с растителност.

Делото пред въззивната инстанция е образувано по жалби на подсъдим и на частни обвинители срещу присъда на Окръжния съд в гр. Бургас. С нея Иван Петров е признат за виновен и е осъден да изтърпи наказанието си при първоначален „строг“ режим, както и да заплати на семейството на пострадалия обезщетение за претърпени неимуществени вреди в размер на общо 490 000 лв.

Въззивната инстанция приема, че жалбите срещу присъдата са неоснователни.

Настоящият съдебен състав е категоричен, че „деянието е извършено хладнокръвно, с използване на огнестрелно оръжие, чиято поразяваща способност, при избраната от  подсъдимия дистанция и насоченост /по-малко от метър/ гарантира в максимална степен постигане на желания резултат - умъртвяване на жертвата“.

Решението на Апелативен съд – Бургас подлежи на касационно обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд в петнадесетдневен срок от съобщаването му на страните.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

18 години затвор за убийството в землището на бургаския квартал „Долно езерово“

18 години затвор получи за убийството в землището на бургаския квартал „Долно езерово“, през ноември 2019-та година обвиняемият Иван Петров. Той трябва да заплати на малолетната дъщеря на убития сумата от 150 хиляди лева за причинени..

публикувано на 21.01.21 в 16:37
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Проверки за незаконни строежи по Черноморието

Областният управител Мария Нейкова обяви обществена поръчка за събарянето на две от незаконните сгради в т.н. сараи в парк "Росенец". Обществена поръчка за събарянето на незаконни постройки в "Росенец" До първи ноември се приемат оферти...

публикувано на 23.10.21 в 15:50

Пет акта съставиха на неправоспособен моторист заради рисково шофиране

Установен е водачът на мотор, шофирал рисково преди дни в М аринка, в Твърдица и в централната градска част на Бургас. Видео беше разпространено в социалните мрежи. Мъжът е 34-годишен бургазлия от к-с “Меден рудник”.Той е карал, въпреки че му е  отнета..

публикувано на 23.10.21 в 13:55

Кибератаки са затруднили издаването на сертификати

Една от най-големите кибеатаки атаки срещу България са отчели от „Информационно обслужване“ в последните три дни. Тя е била причината за затруднения достъп до системата за издаване на електронни сертификати. Според предоставените данни, атаката от типа..

публикувано на 23.10.21 в 13:42

Досъдебно производство за предложен подкуп в ТД "Митница Бургас"

Под надзора на Окръжна прокуратура - Сливен е образувано досъдебно производство за предложен подкуп на двама митнически служители от ТД "Митница Бургас" при проверка в автокъща в града, потвърди за БНР говорителят на Окръжна прокуратура прокурор Ваня..

публикувано на 22.10.21 в 18:41

Трети ден на протести в Бургас (СНИМКИ)

Трети ден противници на ваксинацията и въвеждането на зелени сертификати за достъп до обществени места на закрито протестираха в Бургас. Близо 80 души се събраха пред Регионалната здравна инспекция и с шествие преминаха по булевардите „Сан Стефано“ и..

публикувано на 22.10.21 в 17:38

Обществена поръчка за събарянето на незаконни постройки в "Росенец"

Стартира обществена поръчка за премахване на незаконни обекти в Лесопарк „Росенец“. Това става след  заповед на областния управител проф. Мария Нейкова. Освен двете сгради в т.нар. "сараи", са установени и други в парка и край Атия...

публикувано на 22.10.21 в 17:05

ВАС остави в сила забрана за строителство в Каваците

Върховният административен съд потвърди решение на Административния съд в Бургас, с което се забранява строителството на хотел на Каваците. Постановлението е свързано с решение на  директора на Регионална инспекция по околната среда и водите, по..

публикувано на 22.10.21 в 14:57