Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Експерт: За претоварването на камионите следете пътя на парите

снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Проблемът с претоварването на камиони е комплексен и не трябва да се фокусираме само върху шофьорите. Това коментира пред БНР - Бургас  бившия началник на териториалното звено на „Автомобилна администрация“ и експерт Атанас Желязков. 
Шофьорите на претоварени камиони имат своята вина, но тя не е само тяхна, посочи Желязков. За да се реши този дългогодишен проблем, трябва институциите да погледнат на проблема комплексно и да упражнят сериозен контрол, посочи той:
„Товародателят - да не претоварва. Но за тази цел, на него трябва икономически да му излезе сметката. Аз вярвам, че няма такъв превозвач, който да иска да си претовари камиона, за да спечели повече. Това печелене повече не е вярно, защото, ако теоретично кажем, че е правилно, той тази печалба ще я даде за амортизация на превозното средство. На пристанището в Бургас също може да се контролира. Тогава вече ще назрее проблемът с изкупните цени“, коментира Желязков. 
Експертът посочва, че е най-лесно да се проследи „пътят на парите“, когато става въпрос за претоваране: 
„Да, шофьорът си носи вината по Закона за движението по пътищата, но, ако не беше тоз шофьор, ще бъде друг шофьор“, казва той и пояснява:
„Камионът отива в зърнобазата. Товари се. На кого е собственост това зърно? Това зърно не е собственост на шофьора или на превозваческата фирма. Това зърно си има конкретен собственик“, добавя Желязков. 
Обходен път би решил проблема за Айтос, но тези камиони ще продължат да пътуват по пътищата и ще влизат в Бургас, за да стигнат до пристанището, коментира още Атанас Желязков. Едни проверки само от ресорната инспекция не могат обхванат всички превозни средства, категоричен е той. 
След изпратени от нас въпроси, от Министерството на транспортна ни отговориха, че за периода септември 2020 - септември 2021 са извършени над 3 000 проверки на тежкотоварни автомобили, без да конкретизират дали става въпрос само за тежестта им. От тези проверки едва 39 са показали претоварване, пет от тях - с над 10 тона. Глобите са между 500 и 3000 лв., а 24 са наказателните постановления, които са влезли в сила. Част от тях се обжалват, други (9 на брой) все още не са връчени на нарушителите. Наложените санкции са над 75 000 лв. 
Интервю с Атанас Желязков можете да чуете в прикачения файл. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Досъдебно производство за предложен подкуп в ТД "Митница Бургас"

Под надзора на Окръжна прокуратура - Сливен е образувано досъдебно производство за предложен подкуп на двама митнически служители от ТД "Митница Бургас" при проверка в автокъща в града, потвърди за БНР говорителят на Окръжна прокуратура прокурор Ваня Белева. Предложената им сума от 40 хиляди лева е за прикриване на злоупотреби при внос на автомобили от..

публикувано на 22.10.21 в 18:41

Трети ден на протести в Бургас (СНИМКИ)

Трети ден противници на ваксинацията и въвеждането на зелени сертификати за достъп до обществени места на закрито протестираха в Бургас. Близо 80 души се събраха пред Регионалната здравна инспекция и с шествие преминаха по булевардите „Сан Стефано“ и „Христо Ботев“ до Областната управа в града. За кратко беше затруднено движението на колите, тъй..

публикувано на 22.10.21 в 17:38

Обществена поръчка за събарянето на незаконни постройки в "Росенец"

Стартира обществена поръчка за премахване на незаконни обекти в Лесопарк „Росенец“. Това става след  заповед на областния управител проф. Мария Нейкова. Освен двете сгради в т.нар. "сараи", са установени и други в парка и край Атия. Проверки   за незаконни обекти започват по цялото Южно Черноморие. Обществената поръчка има за цел да..

публикувано на 22.10.21 в 17:05

ВАС остави в сила забрана за строителство в Каваците

Върховният административен съд потвърди решение на Административния съд в Бургас, с което се забранява строителството на хотел на Каваците. Постановлението е свързано с решение на  директора на Регионална инспекция по околната среда и водите, по повод строителство на сграда за отдих  в местността Каваците. Причината е, че в рамките на имота е..

публикувано на 22.10.21 в 14:57

Обществена поръчка за събарянето на сгради край "сараите"

Стартира обществена поръчка за премахване на незаконни обекти в Лесопарк „Росенец“. Това става след  заповед на областния управител проф. Мария Нейкова.  Тя има за цел да премахне триетажна масивна сграда и преместваем обект за охрана намиращи се край т.нар.  "летни сараи" в парк "Росенец".  Обществената поръчка се финансира от бюджета на..

публикувано на 22.10.21 в 13:15
снимката е илюстративна

Затруднено е движението по пътя Риш – Прилеп

Двупосочно в едната лента се осъществява трафика  по второкласния път Шумен – Карнобат в участъка Риш – Прилеп. Временно автомобилите се движат в лентата за Кранобат.  Това се налага заради катастрофа, която е станала при 57-ми километър, съобщават от Агенция пътна инфраструктура. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 22.10.21 в 12:26

Пиян шофьор се удари в стъклена витрина на магазин в Бургас

Пиян шофьор се удари в стъклена витрина на магазин в Бургас, съобщиха от полицията. Катастрофата е станала в района на бул. „Захари Стоянов“. 53-годишният мъж е бил във видимо нетрезво състояние. Дрегерът е отчел 2,33 промила алкохол в кръвта му.. Бургазлията отказал да му бъде взета кръв за химичен анализ. Задържан е за срок до 24 часа. 

публикувано на 22.10.21 в 09:24