Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Министерството на туризма:

Спира приемът на заявления по програмата за субсидиране на чартърни полети

Небходимите средства не са заложени в актуализацията на бюджета, поясни в Бургас министър Стела Балтова

Спрян е приемът на заявления за третата фаза на държавната помощ на туроператорите за изпълнение на чартърни полети за входящ туризъм. Причината е, че в актуализирания държавен бюджет не са заложени необходимите средства. Това съобщи в Бургас министърът на туризма Стела Балтова в рамките на петата среща на туристическия бранш от Южното Черноморие и Странджа. Дискусията е организирана от Сдружение "Рафаел-инфо, култура и туризъм".

Едва от публикуваните в Държавен вестник промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет в Министерството на туризма разбират, че не са заложени исканите 22 милиона лева за следващата фаза на схемата, по която се предвижда изплащането на 35 евро на самолетна седалка за турист. Министърът на туризма Стела Балтова поясни:

"Това беше една изненада за нас. Промяна, която са направили в последната минута в парламента и която не позволява схемата, която в момента действа, да продължи в този й вид. Това означава, че ние трябва да направим нова нотификация, естествено това изисква и технологично време и да променим самата схема. Всъщност в момента са допустими само български авиопревозвачи с оперативен лиценз за чартърни полети до България, докато до момента бяха допуснати всички."

Другият вариант е новият парламент да редактира промяната, добави Балтова. Не е ясно колко превозвачи ще бъдат ощетени, тъй като към момента няма нито едно подадено заявление, но предвиденият за това срокът е бил 30 ноември.

В Бургас Министерството на туризма и бранша се разминаха в оценката си за Лято 2021. От ведомството се позоваха на добрата статистика за туристическите посещения у нас. Над 3,7 милиона души са ползвали туристически услуги у нас това лято. 2.3 милиона от тях са българите, съобщи в морския град министърът на туризма:

"Това означава, че спрямо летния сезон на миналата година ние постигаме ръст от над 70% и достигаме 70% от нивата на 2019-та година, която по презумпция всички определяме като по-добра."

Хотелиери и туроператори заявиха, че с увеличението на тока и хранителните продукти, печалбите им са малки, а сезонът е белязан от редица проблеми с работната ръка, инфраструктурата и визите. Отново поставиха въпроса за адекватното подпомагане на бранша за възстановяване от икономическите последици от COVID-19.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Площад "Кирил и Методий"- от базари до оперни спектакли

Превръщането  на площад " Кирил и Методий" в място за базари, арт ателиета и концертни изяви цели общинската администрация на Бургас. Градската зона остава извън интереса на търговците, тя би могла да се развие и да се свърже естествено с други ключови места като " Александровска и " Богориди".За тази цел беше предложена и одобрена от общинските съветници..

публикувано на 27.10.21 в 18:08

НАП започва проверки за ДДС злоупотреби

Стотици инспектори на НАП, съвместно с други държавни органи, започват масов данъчен контрол за стоки, облагани с ДДС при внос. Данъчните ще следят на място прилагането на режимите за освобождаване от данък върху добавената стойност при внос на стоки, които се внасят в България от трета страна, но предназначени за друга държава членка на ЕС. При..

публикувано на 27.10.21 в 11:20
Снимката е илюстративна.

Евелина Пулева, БРТК: Необходимо е спешно подпомагане на туристическия бранш

Туроператори и хотелиери излязоха на протест пред Министерство на туризма. Те настояват да бъде отворена процедура за подпомагане на фирмите със сумата от 42 милиона лева. В последния актуализиран бюджет от Народното събрание бяха гласувани 71 000 000 лв. за туризма. От тях в момента има процедура само за 30 000 000 лв., а за останалите, според..

публикувано на 26.10.21 в 13:38

Без тротоарно право за провеждане на базари на " Алеко Константинов" и площад " Кирил и Методий"

Нулева ставка за тротоарно право ще ползват търговците, които ще наемат обекти по обновената  ул.“Алеко Константинов“ и пл.“Кирил и Методий“ . Решението е на общинските съветници, то предизвика дебат  на сесията днес как трябва да бъде развито това пространство в центъра на града. Идеята на общинската администрация е там да се провеждат базари и..

публикувано на 26.10.21 в 09:53

Над 900 000 пътници са преминали през Летище Бургас

905 000 пътници са преминали през Летище Бургас от началото на годината до края на септември. Това съобщи авиационният експерт на „Фрапорт“ Иво Барзов: „В Топ 5 на пазари, на първо място е полският пазар, на второ място е Чехия, на трето място е Германия, четвърто – Русия и на пети – Украйна като те формират един значителен процент от пътниците,..

публикувано на 26.10.21 в 08:55

Високите цени на торовете ще оскъпят зърното догодина

Високи цени на торовете създават проблеми на зърнопроизводителите. За една година увеличението е в пъти, а това ще увеличи себестойността на зърнените култури. Амониевият нитрат е поскъпнал близо 4 пъти, съобщи Илия Проданов, който е част от ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и председател на клон „Маркели“ –..

публикувано на 25.10.21 в 14:31

БРТК: Не сме съгласни държавата да поставя работодателите в ролята на съдник

Становище по повод въвеждането на зеления сертификат изпрати  Бургаската регионална туристическа камара. В него се казва,  че представителите й не са против ваксинацията, но тя не трябва да е за сметка на ограничения за бизнеса и работещите в сектора. Ваксинацията е доброволен и осъзнат акт, се подчертава в изявлението, то гласи:    Работниците са..

публикувано на 23.10.21 в 10:17