Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световноизвестният скулптор Живко Седларски представя най-новите си творби в Бургас

| обновено на 27.09.21 в 10:53

Изискана изложба, събира най-новите творби на световноизвестния скулптор Живко Седларски. Българинът, който от 30 години живее и работи във Франция, остава верен на стила си и е подготвил впечатляващи творби от неръждаема стомана. В експозицията са включени малки пластики, както и рисунки. Това е трета изложба за Седларски в морския град от 2014 година. Експозицията е озаглавена „Пепеляшка“.

„Изложбата е вдъхновена от едноименна скулптура. Когато видях парчето желязо, то бе много коризирано, помислих си, че тези дупки трябва да се видят, да се представят така.Това е раздърпаната, овехтяла Пепеляшка, още преди феята да дойде, но същевременно с това тя е изящна, красива и забележителна. Пепеляшка е жената, запазила естествената си красота. Посланието е, че трябва да се справяме сами, да не чакаме някой друг да ни помогне”.

Изложбата е подредена  в галерия „Неси” и ще може да се разгледа до 12 октомври.

Произведенията на Седларски се превръщат в истинска сензация в паркове, замъци, музеи и галерии. Освен във Франция, негови произведения има в Белгия, Германия, Испания, Швейцария, САЩ, Ливан, Китай и други страни по света. Популярен е с монументалните си скулптури на женски фигури в " Рокли". Автор е на релефа на поета Христо Ботев на фасадата на Българския Културен Институт в Париж.

През 2019 година в Монте Карло произведения на българския автор бяха показани заедно с творби на великите художници на Ренесанса - Рубенс, Тинторето и Тиеполо. Само преди дни, на 18 септември, се е състояло и официалното откриване на 2,2 метровата скулптура „ Дева М”. Произведението е позиционирано в долината на река Марна, Париж, където се намира Дисниленд.

„Бургас е любимият ми град. Когато пристигна в България, винаги идвам тук, защото имам роднини и много приятели.“

Авторът сподели и мнението си за опакованата Триумфална арка, която е преобразена по проекта на Кристо и Жан – Клод.

„Кристо е утвърдено име в света и е учител на много, включително и на мен. Това, че го свързват с България, е огромна чест” – споделя Седларски.

Живко Седларски е роден през 1958 г. в град Елхово. За пръв път се докосва до изкуството в ателието на баща си – полк. Кольо Седларски, ръководител на Студиото на военните художници в България. За разлика от Седларски-старши, който рисува живопис, Живко избира скулптурата. През 1977 г. завършва Техникума по керамика и стъкло в София, а през 1989 г. – Националната художествена академия. Две години посещава курсове по анатомия при проф. Павлов в Медицинската академия. Специализирал е скулптура в Художествената академия в Берлин, Германия.

От 1991 г. Живко Седларски живее със семейството си във Франция. Работи в областта на монументалната и малката пластика. Негови творби са притежание на музеи, галерии и частни колекции у нас, във Франция, Белгия, Германия, Испания, Швейцария, САЩ, Ливан, Китай и други страни по света.

Подробностите чуйте от интервюто на Елена Димитрова с Живко Седларски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Конкурсът "Бургас и морето" за 41-и път на Летния театър

Националният конкурс за песен „Бургас и морето“ е тази вечер на Летния театър. Музикалното събитие е от 20.30 часа. 10 песни достигнаха до финала на 41-то издание на конкурса. Представят ги предимно млади изпълнители, които познаваме от музикалните формати като Симеон Славев, Яница Кънева, Георги Костадинов, Огнян Георгиев. Зад тях обаче като..

обновено на 28.07.24 в 09:11
Победителката в конкурса за млади изпълнители

16-годишната Теодора Велева спечели първото младежко издание на "Бургас и морето"

Теодора Велева спечели първото издание за млади изпълнители в конкурса "Бургас и морето". Във финалната вечер снощи 16-годишната софиянка преодоля конкуренцията на седем индивидуални изпълнители и две групи с кавъра на "Завръщане" и авторската си Losing my mind. Освен статуетка, Т еодора печели 10 хил. лева.  В рамките на тази сума тя ще получи..

публикувано на 28.07.24 в 07:53

Модерно звучене с песни на български и английски в "Бургас и морето" за млади изпълнители

Десет млади изпълнители ще влязат в надпреварата на най-новия формат за българска авторска музика "Бургас и морето". Те ще бъдат оценявани от международно жури, което включва някои от най-големите имена на Италия в музикалната индустрия. Целта ни е да открием поне един артист, който да се хареса на младите, коментира доцент Дарияна Куманова, която..

обновено на 27.07.24 в 09:46

Любовни мелодии ще звучат в експоцентър "Флора"

От 20:00 часа Експозиционен център "Флора“ ще е домакин на поредната вълнуваща камерна проява от лятната програма на Държавна опера – Бургас – след успеха на „Я жду тебя“, Концерт на пианистите на Държавна опера – Бургас и „Summertime”. В концерта "Un amore grande” ще прозвучат прекрасни мелодии, познати и обичани, възпяващи любовта – като стимул,..

публикувано на 27.07.24 в 08:30

Меги Димчева с премиера на "Чудесата в нас" в Бургас

Нов проект, който обединява български песни, йога и медитация представя днес в Бургас популярната телевизионна водеща от предаването „Търси се“ – Меги Димчева. Спектакълът е озаглавен „Чудесата в нас“ и ще бъде представен от 20:30 часа в Експозиционен център ФЛОРА Бургас. Подобно представление се реализира за първи път в България. Той е едно..

публикувано на 26.07.24 в 14:21

Гого Милтиядов и Плевенска филхармония ни канят на "Среща в Бургас"

На „Среща в Бургас“ ни кани  талантливият диригент и композитор Георги Милтиядов. Така е озаглавен концерт-спектакълът, посветен на 25-та годишнина на младия бургазлия. Публиката ще се потопи в море от музика с оркестъра на Плевенска филхармония, ще се докосне до стихове на бургаски поети и картини на бургаски художници. Изкуствата в спортната..

публикувано на 26.07.24 в 14:06

Песента "Булевардът", посветена на бургаския "Богориди"

Песента „Булевардът” в изпълнение на Симеон Славев е сред 10-те финалисти на конкурса „Бургас и морето”. Идеята идва на Румен Руменов, който прави аранжимента по нея, след като прочита стихотворение  на Румен Николов, посветено на един от знаковите бургаски булеварди – „Богориди“. "Когато прочетох това стихотворение ми направи силно..

публикувано на 26.07.24 в 13:56